Εκτύπωση

Παρέμβαση Αναπληρωτή Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού και Ευρωβουλευτή Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Λευτέρη 

Χριστοφόρου, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις προκλήσεις της Τουρκίας

«Εάν αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο, αγαπητέ Πρωθυπουργέ της Φινλανδίας, συνέβαιναν στη Φινλανδία είμαι βέβαιος θα αντιδρούσατε πολύ έντονα και θα ζητούσατε και εσείς από την ΕΕ να αντιδράσει δυναμικά και να αναχαιτίσει τη Τουρκία».

Κατά τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο των προτεραιοτήτων της Φινλανδικής Προεδρίας, παρουσία του Φινλανδού Πρωθυπουργού, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου τόνισε:

«Χαίρομαι γιατί η Φινλανδική Προεδρία θέτει ως βασική προτεραιότητα το σεβασμό στο Κράτος Δικαίου, στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές της ΕΕ. Οφείλω όμως, σήμερα, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου να τονίσω ότι αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 45 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής, στην πατρίδα μου τη Κύπρο, που είναι χώρα μέλος της ΕΕ. Ταυτόχρονα αυτές τις μέρες η Τουρκία εισέβαλε στη Κυπριακή ΑΟΖ, στις Κυπριακές θάλασσες, παραβιάζοντας κάθε αρχή δικαίου, προκαλώντας με πειρατικό και τρομοκρατικό τρόπο όχι μόνο τη Κύπρο αλλά ευθέως και την ίδια την ΕΕ. Θεωρούμε θετική την αντίδραση του Συμβουλίου να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας, καθώς και τη βούληση της ΕΕ να αντιδράσει ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα.

 

Παρά ταύτα η απάντηση της Τουρκίας στα μέτρα της ΕΕ είναι η αποστολή και τέταρτου ερευνητικού σκάφους στη θάλασσα της Κύπρου, που επιβεβαιώνουν τη περιφρόνηση της Τουρκίας προς το Διεθνές Δίκαιο και την ίδια την ΕΕ. Πιστεύω ότι στην Κύπρο δοκιμάζεται η αξιοπρέπεια, η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα της ΕΕ, όταν υφίσταται απειλές και προσβολές στα χερσαία ή θαλάσσια σύνορα της. Οι παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κύπρο αποτελούν πρόκληση και προσβολή προς την ίδια την ΕΕ».

Κλείνοντας ο Ευρωβουλευτής κι απευθυνόμενος στο Πρωθυπουργό της Φινλανδίας που αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, τόνισε χαρακτηριστικά: 

«Εάν αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο, αγαπητέ Πρωθυπουργέ της Φινλανδίας, συνέβαιναν στη Φινλανδία είμαι βέβαιος θα αντιδρούσατε πολύ έντονα και θα ζητούσατε και εσείς από την ΕΕ να αντιδράσει δυναμικά και να αναχαιτίσει την Τουρκία».

Λευκωσία 17/7/2019