Δήλωση Αβέρωφ Νεοφύτου για Κυπριακό


Τον Ύπατο Αρμοστή της Μεγάλης Βρετανίας στην Κύπρο κ. Stephen Lillie και την Πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Κύπρο, κ. Elke Merks – Schaapveld, υποδέχτηκε σήμερα ο Πρόεδρος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου κ. Γιώργο Χατζηγεωργίου. Μετά το πέρας των συναντήσεων ο κ. Νεοφύτου δήλωσε τα εξής:

«Εμείς χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα. Εμείς βλέπουμε θετικά το ότι χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενδιαφέρονται για το κυπριακό. Αυτό είναι πάρα πολύ θετικό γιατί χωρίς το διεθνές ενδιαφέρον δεν μπορεί ποτέ να λυθεί το κυπριακό.

Δεύτερον, εμείς είμαστε θετικοί, θετικότατοι, να εξευρεθεί λύση του κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Το πρόβλημα είναι να περνά ο χρόνος και να χρειαστούν χρόνια και άλλες δεκαετίες για την επίλυση του κυπριακού.

Μετά από 47 χρόνια αδιέξοδα, το να ακούω φωνές που ανησυχούν μπας και λυθεί το συντομότερο δυνατό το κυπριακό, εμένα δεν με βρίσκουν σύμφωνο.
Τρίτον, θέλω σ’ αυτό τον τόπο για οποιοδήποτε θέμα ν’ ακούω τι θέλουμε και πως μπορούμε να το πετύχουμε. Κουράστηκα στην πολιτική εδώ και δεκαετίες για όλα τα ζητήματα, από το κυπριακό μέχρι την οικονομία, μέχρι εσωτερικά ζητήματα ν’ ακούω από το πρωί μέχρι το βράδυ το τι δεν θέλουμε. Δεν είναι λύση στο πρόβλημα με το επαναλαμβάνουμε καθημερινά τι δεν θέλουμε.

Και δεν λύνεται κανένα πρόβλημα με το να απορρίπτουμε πάντα οποιεσδήποτε ιδέες ή απόψεις στην προσπάθεια της επίλυσης ενός προβλήματος. Και για αυτό το ζήτημα, ξέρω ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και ως Συναγερμός, τι θέλω για το κυπριακό.

Θέλω να απαλλαχτώ από την τουρκική κατοχή.

Θέλω ν’ απαλλαχτώ από τα κατοχικά στρατεύματα.

Θέλω ν’ απαλλαχτώ από τις καταραμένες συνθήκες Εγγυήσεων του ’60. Θέλω να πάρω εδάφη πίσω, τη Μόρφου, τα Βαρώσια και άλλες περιοχές.

Θέλω μια δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού. Αλλά για να τα πάρω όλα αυτά, χρειάζεται να δώσω στους Τουρκοκύπριους την πολιτική ισότητα.

Επιπρόσθετα, κατανόησα και στήριξα την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για να σπάσουμε το αδιέξοδο, με την αποκεντρωμένη Ομοσπονδία. Λέχθηκαν και δεν διαφωνώ, πως πολλές εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση κάνουν το κράτος μη λειτουργικό. Γι’ αυτό και ακούστηκε η σωστή και σοφή θέση για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία. Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ είναι από τη μια όταν υπάρχουν πολλές εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση, να λέμε και να απορρίπτουμε ότι αυτό θα είναι ένα μη λειτουργικό μόρφωμα και όταν πάμε να συζητούμε για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία και πάλι να την απορρίπτουμε γιατί έχει συνομοσπονδιακά δήθεν στοιχεία. Επιτέλους σ’ αυτόν τον τόπο πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Διαφορετικά, τ’ αδιέξοδα θα παραμένουν και τα εθνικά προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται.

Θέλω καταλήγοντας να στείλω μια πρόσκληση και μια έκκληση προς στην ηγεσία του ΑΚΕΛ. Να συναντηθούμε σύντομα, να μιλήσουμε για το μέλλον του τόπου, γιατί εθνική προτεραιότητα είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να απαλλαχτούμε από την τουρκική κατοχή. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που ο τόπος αντιμετωπίζει. Ανοιχτός για συναντήσεις, είμαι με όλες τις πολιτικές ηγεσίες που μοιράζονται τις ίδιες έγνοιες κι ανησυχίες για να δούμε επιτέλους επανενωμένο τον τόπο μας στο συμφωνημένο πλαίσιο της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

22/2/2021