Κώστας Γαβριηλίδης

Ομάδας διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Κώστας Γαβριηλίδης είναι ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Προώθησης της Πολυπολιτισμικότητας, της Αποδοχής και του Σεβασμού στη Διαφορετικότητα (ΠΑΣΔ) από τον Μάιο 2018.

Ο Κώστας είναι συνιδρυτής της Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου, της πρώτης επίσημης ΛΟΑΤΙ οργάνωσης στην Κυπριακή Δημοκρατία. Υπήρξε ο πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος της οργάνωσης από τον Μάιο 2012 έως τον Δεκέμβριο 2017.

Επίσης, κατά την περίοδο 2014-2018, ο Κώστας διατέλεσε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της πανευρωπαϊκής ΛΟΑΤΙ οργάνωσης ILGA-Europe, η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες και έχει 600 οργανώσεις μέλη από 54 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας.

Είναι μέλος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για Ανθρωπιστικά Θέματα η οποία δρα συμπληρωματικά προς το κύριο έργο της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό και αποσκοπεί στο να φέρει σε επαφή ανθρώπους από τις δύο κοινότητες για μια σειρά επί μέρους θεμάτων.

Ως Πρόεδρος της Accept, πρωτοστάτησε στη διοργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου το 2014, μιας εκδήλωσης που αμφισβητήθηκε έντονα, ιδιαίτερα από την Εκκλησία της Κύπρου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 4500 άτομα, καθιστώντας την μια από τις πιο επιτυχημένες πορείες για κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας.

Εργάστηκε, επίσης, υπέρ του Νόμου της Πολιτικής Συμβίωσης που ψηφίστηκε στην Κύπρο το 2015, καθώς και υπέρ του νομοσχεδίου Ποινικοποίησης της Ομοφοβικής και Τρανσφοβικής Ρητορικής και Βίας, που υπερψηφίστηκε την ίδια χρονιά.

Ο Κώστας είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας. Κατέχει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων και Πληροφορικής και μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο από το Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου. Έζησε και εργάστηκε στο Λονδίνο για αρκετά χρόνια ως προγραμματιστής και επέστρεψε στην Κύπρο το 2009. Είναι ιδιωτικός υπάλληλος.