Εκτύπωση
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Συνάντηση Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου με παραγωγούς και το ΔΣ, ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου

Με τους παραγωγούς και το ΔΣ ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή. Τον κ. Νεοφύτου συνόδευσαν στη συνάντηση, ο Αντιπρόεδρος του κόμματος, Δήμαρχοι, βουλευτές, στελέχη της Επαρχιακής Γραμματείας και αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Συναγερμού. Της συνάντησης προηγήθηκε τοποθέτηση του κ. Νεοφύτου για τους αγρότες. Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει το γεγονός ότι οι παραγωγοί, οι οποίοι κάνουν λόγο για πολλά προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα τους, και θέλουν κάποια μέτρα από την κυβέρνηση προκειμένου να ξαλαφρώσουν και αυτοί και οικονομικά αλλά και ως προς τη διαβίωση τους, ο κ. Νεοφύτου απάντησε:

«Όντως ο αγροτικός τομέας παρά τις προοπτικές που έχει, αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες. Είμαστε ένα απομακρυσμένο νησί άρα τόσο τα λιπάσματα όσο και τα άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι γεωργοί μας τα πληρώνουν ακριβότερα από ό, τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια ώρα είμαστε ένας μικρός τόπος, δεν υπάρχει η κλίμακα για να μπορέσεις να μειώσεις τα κόστη σου και άρα το κόστος παραγωγής λόγω και ότι χρησιμοποιείται από τον Κύπριο γεωργό είναι πιο ακριβό από τον συνάδελφό τους σε άλλες περιοχές.

 Δεύτερον, ο Κύπριος γεωργός έχει μικρή έκταση έναντι μεγαλύτερων εκτάσεων σε μεγαλύτερες χώρες. Άρα αυτό που πρέπει να επικεντρωθούμε με τη στήριξη της πολιτείας είναι στην ποιότητα των κυπριακών προϊόντων. Η κυπριακή πατάτα, είμαστε στα Κοκκινοχώρια, δεν είναι γιατί είμαστε Κύπριοι, είναι η καλύτερη ποιοτικά πατάτα που παράγεται στην Ευρώπη. Έχουμε και πολλά άλλα προϊόντα, τα φρούτα μας είναι εύγευστα, αλλά πρέπει να βρούμε τους τρόπους να γνωρίζει ο καταναλωτής τη διαφορά του ξένου, του εισαγόμενου από το ντόπιο το εύγευστο και το ποιοτικό. Και αν κάτι πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει είναι πως μπορούν οι παραγόμενες ποσότητες των φθαρτών, των πατατών, των φρούτων, να πηγαίνουν στον καταναλωτή γιατί η διαφορά της τιμής που πληρώνεται ο παραγωγός από την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής είναι πάρα πολύ μεγάλη. Είναι αυτά τα ζητήματα που κουβεντιάσαμε και στο παρελθόν, κουβεντιάσαμε και σήμερα και θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τους γεωργούς μας».

17/12/2019