Εκτύπωση
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Επίσκεψη Προέδρου και αντιπροσωπείας Δημοκρατικού Συναγερμού  στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Το Μουσείο Χαρακτικής του χαράκτη κ. Χαμπή Τσαγγάρη είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Τον κ. Νεοφύτου συνόδευσε αντιπροσωπεία του κόμματος αποτελούμενη από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Τορναρίτη και τους βουλευτές Δημήτρη Δημητρίου, Σάβια Ορφανίδου, Ξένια Κωνσταντίνου και Μιχάλη Σοφοκλέους αλλά και τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτισμού κ. Σταύρο Κυριακίδη.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα είναι μια πάρα πολύ ευχάριστη μέρα. Μαζί με τους συνεργάτες είχαμε την ευκαιρία να μας ξεναγήσει στο Μουσείο Χαρακτικής, ο Χαμπής. Ο Χαμπής ο χαράκτης, το πρότυπο και ο άνθρωπος που αγάπησε την τέχνη της χαρακτικής αλλά έχει και το ταλέντο και προσφέρει στον κυπριακό πολιτισμό όσο λίγοι. Η πράξη του, να δώσει τη δική του συλλογή για να μπορούν όλοι να μάθουν όχι μόνο την ιστορία της κυπριακής χαρακτικής αλλά και την παγκόσμια ιστορία της χαρακτικής, προσθέτει στο ταλέντο και την αφοσίωση του Χαμπή το χαρακτηριστικό του ανθρώπου που νοιάζεται για τον τόπο του και τη διατήρηση του πολιτισμού. Θέλουμε να τον συγχαρούμε για ό, τι έχει κάνει και θεωρώ ταπεινά πως η πολιτεία χρωστά στον Χαμπή και πρέπει να τύχει της στήριξης της πολιτείας σε αυτές τις προσπάθειες που κάνει».

Ο κ. Χαμπής δήλωσε τα ακόλουθα για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Συναγερμού στο Μουσείο Χαρακτικής: 

«Πρόεδρε μου ευχαριστώ πολύ. Συγκινούμαι πολλά με αυτά που είπε ο Πρόεδρος. Κάναμε, γιατί δεν είναι μόνο εγώ που έκανα αυτό το μουσείο, είμαστε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, σχολή, μουσείο χαρακτικής Χαμπή σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας που μας βοήθησε πάρα πολύ, ιδιαίτερα ο Δήμαρχος και θέλω πάντα να το τονίζω. Ότι ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης βοήθησε ουσιαστικά για να γίνει αυτό το μουσείο και με τη συμβουλευτική επιτροπή του μουσείου στην οποία συμμετέχει η εταιρεία μας και ο Δήμος Λευκωσίας. Γιατί το κάμαμε; Εμείς θέλουμε να μορφώσουμε τον κόσμο, για χρόνια, δεκαετίες, από το 1995 κάνουμε αυτό το πράγμα. Με τη σχολή χαρακτικής, ύστερα με το μουσείο χαρακτικής στα Πλατανίσκια και τώρα ήρθαμε στη χώρα για να πάρουμε τη χαρακτική στον κόσμο. Για να μάθουμε τη χαρακτική στον κόσμο. Δεν θέλουμε να κάνουμε χαράκτες, θέλουμε να πλουσιέψουμε τις γνώσεις του καθένα για την τέχνη. Χαιρόμαστε πάρα πολύ γιατί αυτό το πράγμα δούλεψε εξαιρετικά με τους δασκάλους και τις δασκάλες που έρχονται στα μαθήματά μας. Πάρα πολλοί δάσκαλοι αγαπήσαν τη χαρακτική, πήγαν στα σχολεία τους, μεταδώσαν την αγάπη τους στους μαθητές τους και οι μαθητές τους έκαναν σπουδαία χαρακτικά. Και η απόδειξη είναι ότι κάναμε ήδη με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δυο biennale χαρακτικής. Η μια μόλις τελείωσε, εδώ στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης και η άλλη πριν δύο χρόνια, με συμμετοχή μαθητών από τα νηπιαγωγεία μέχρι τα Λύκεια. Σπουδαία έργα. Αυτό δεν γεννήθηκε από το τίποτε. Γεννήθηκε από την προσπάθεια μας. Τώρα με τη Λευκωσία που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε και ένα εργαστήρι χαρακτικής στην αυλή του μουσείου, είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα πετύχουν ακόμα παραπάνω».

 

 

14/1/2020