Εκτύπωση
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Λευτέρης Χριστοφόρου σε παρέμβαση του κατά τη συζήτηση της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της ΕΕ, από το Προεδρεύοντα της Ε.Ε., Πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković και μετά την ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, τόνισε:

«Αγαπητέ φίλε Πρωθυπουργέ της Κροατίας Andrej Plenković, θα σας ευχηθώ καλή επιτυχία στη εξάμηνη Προεδρία σας, αναμένοντας να καταστήσετε, κατά την Προεδρία σας Ισχυρή την ΕΕ, αναβαθμίζοντας την εικόνα της, στους Ευρωπαίους πολίτες. Για μένα ισχυρή Ε.Ε., σημαίνει Ισχυρή Άμυνα και Ασφάλεια, Ισχυρή Οικονομία και Ισχυρή και σταθερή προσήλωση σε Αρχές και Αξίες. Για να τα πετύχουμε αυτά απαιτείται αυστηρή προσήλωση σε όλα αυτά.

Δεν μπορεί η ΕΕ να συνεχίζει να παραμένει παρατηρητής στην επιθετικότητα της Τουρκίας στη Συρία, στη Λιβύη, σε χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα. Δεν μπορεί να περηφανευόμαστε ότι είμαστε ανυποχώρητοι σε αρχές και αξίες και να συνεχίζουμε να ανεχόμαστε τη Τουρκία να τρομοκρατεί την Ανατολική Μεσόγειο και να είναι παράγοντας αστάθειας και επιθετικότητας. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας κύριε Πρωθυπουργέ ότι η ΕΕ οφείλει να μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και τη κυριαρχία των χωρών μελών της».

Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συμμετείχε στη συζήτηση, ο Ευρωβουλευτής ανέφερε:«Κυρία Πρόεδρε, συμφωνώ μαζί σας στην αναφορά σας ότι όπου υπάρχει ενότητα υπάρχει ελευθερία. Θα συμπληρώσω ότι για να υπάρχει ενότητα στην ΕΕ και για να υπάρχει ελευθερία απαιτείται αλληλεγγύη. Καλώ την ΕΕ, κυρία Πρόεδρε, να επιδείξει έμπρακτη και αποφασιστική αλληλεγγύη, με την λήψη αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας που συμπεριφέρεται προκλητικά απέναντι σε δύο χώρες της ΕΕ όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος».

14/1/2020