Εκτύπωση
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Η Τουρκία έχει βάλει πόδι στη Λιβύη και εμείς παρακολουθούμε, μη ξέροντας πως να αντιδράσουμε, βαρώντας παλαμάκια, ανέφερε ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ.  Λουκάς Φουρλάς από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά τη συζήτηση του θέματος για την κατάσταση στη Λιβύη και τις προσπάθειες για την πρόληψη διεθνούς σύγκρουσης, στην παρουσία του Επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ο φασίστας Ερντογάν κάνει αυτή τη στιγμή ότι θέλει την Ευρώπη» και τόνισε ότι «η κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη δεν πρέπει να αφήνει κανέναν αδιάφορο. Η Λιβύη σήμερα κινδυνεύει να μετατραπεί σε δεύτερη Συρία κι αυτό γιατί κάποιες χώρες, όπως η Τουρκία, έχουν ηγεμονικές τάσεις στην περιοχή.» Αναφερόμενος στην επικείμενη Διάσκεψη στο Βερολίνο, ο κ. Φουρλάς, διερωτήθηκε κατά πόσο οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα γίνουν σεβαστές από την Τουρκία.

«Πέστε μου ποια απόφαση σεβάστηκε ή ποια συμφωνία η Τουρκία και να συμφωνήσω μαζί σας», σημείωσε. Καθήκον μας, πρόσθεσε, είναι να παρακολουθούμε τις όποιες εξελίξεις στην προσφυγική κρίση και την πιθανότητα η Τουρκία να εκβιάσει και πάλι την ΕΕ, εκτός από τις προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά και με αυτές από τη Λιβύη προς την Ιταλία.

Ο κ. Φουρλάς απευθυνόμενος προς τον Επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell τόνισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ουραγός των εξελίξεων και  εξέφρασε τη θέση ότι χρειαζόμαστε μια Ευρώπη ισχυρή η οποία δεν θα βασίζεται σε τρίτους να εγγυηθούν την ασφάλειά της, διότι μπορεί να το πράξει η ίδια.

«Μια Ευρώπη, την οποία καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί να απειλεί και να

εκβιάζει είτε με κτύπημα εναντίον κράτους μέλους είτε με ροές προσφύγων χωρίς επιπτώσεις. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη, όπου κάθε κράτος μέλος, όσο μικρό κι αν είναι να έχει ισότιμη φωνή. Μια Ευρώπη όπου οι πολίτες θα λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις για το κοινό τους μέλλον.»

 

Αυτή την Ευρώπη χρειαζόμαστε, υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, τονίζοντας πως γι’ αυτή την Ευρώπη πρέπει να αγωνιστούμε και αυτή η Ευρώπη πρέπει να είναι το κοινό μας μέλλον.

15/1/2020