Εκτύπωση
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

1) Υπάρχουν ανακατατάξεις στην ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Εσείς είστε ο τρίτος στην ιεραρχία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Πώς βλέπετε τον δικό σας ρόλο στο κόμμα;


Πάντοτε πίστευα στην ανανέωση προσώπων και πολιτικών. Πιστεύω ότι η σύζευξη και η συνεργασία μεταξύ της εμπειρίας και της νιότης φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι θα λειτουργήσουμε και τώρα σε μία νέα προσπάθεια ανασύνταξης, ανανέωσης και ανασυγκρότησης του Δημοκρατικού Συναγερμού. Πρέπει να φέρουμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό ακόμα πιο κοντά στην κοινωνία, να ακούσουμε τα προβλήματα των πολιτών, τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Και πιστέψτε με, υπάρχουν ακόμη αρκετά προβλήματα και ο δικός μας ρόλος είναι να συμβάλουμε στην επίλυσή τους.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον τόπο γιατί οι πολίτες αντιλαμβάνονται και αναγνωρίζουν την υπεύθυνη στάση μας και τη διαχρονική μας προσφορά.
Η ηγεσία και οι βουλευτές του κόμματος, με πρώτο τον Αβέρωφ Νεοφύτου, βάλαμε πλάτη σε πολύ δύσκολες στιγμές για την Κύπρο και στηρίξαμε την Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη, η οποία παρέλαβε χάος το 2013. Σήμερα καταφέραμε να θεμελιώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας και της σταθερότητας.
Τα τελευταία αυτά χρόνια δεν διασώθηκε μόνο η κυπριακή οικονομία, αλλά επιτεύχθηκαν και ιστορικής σημασίας μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η μείωση της στρατιωτικής θητείας, η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η εισαγωγή ενός αξιοκρατικού συστήματος διορισμών των εκπαιδευτικών, αλλά και η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας ύστερα από δεκαετίες ατερμόνων συζητήσεων.
Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε, γιατί αφορούν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Αναγνωρίζω βέβαια πως ίσως δεν πέρασε όπως θα έπρεπε αυτό το μήνυμα προς τους πολίτες. Αυτό μας προβληματίζει.
Αυτή τη στιγμή δρομολογούμε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Υπηρεσίας και της Δικαιοσύνης, καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε δραστικά τη γραφειοκρατία και να καταστήσουμε το κράτος πιο φιλικό προς τον πολίτη.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός απέδειξε έμπρακτα ότι είναι η παράταξη που δίνει λύσεις στα προβλήματα ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος. Είμαστε ένα πολυφωνικό κόμμα που στις κρίσιμες στιγμές επιλέγει το ωφέλιμο για την πατρίδα και όχι κατ’ ανάγκη το αρεστό.
Αυτή είναι και η δική μου πολιτική φιλοσοφία και με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσω να λειτουργώ, έχοντας πάντοτε στενή επαφή με τη βάση του κόμματος και τους νέους ανθρώπους. Γιατί ξέρετε, νιώθω ακόμα πολύ νέος και δυνατός μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος.

2) Είστε ένας από τους πολιτικούς που εκφράσατε ελπίδες ότι ήταν δυνατό να προχωρήσουν τα πράγματα στο Κυπριακό. Τελικά το εθνικό μας θέμα βρέθηκε στον πάτο;

Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα προς τα εμπρός, να ανατρέψει κατεστημένα και να ανοίξει πραγματικούς δρόμους για τη νέα γενιά και για όλους τους πολίτες, είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, είναι η απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας. Αν χάσουμε και αυτή την ελπίδα δεν ξέρω τελικά πού θα οδηγηθούμε. Επιμένω ότι ο μόνος δρόμος για να καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας και να σταματήσουμε να λειτουργούμε με τις μισές μας δυνάμεις, περιορισμένοι στη μισή μας πατρίδα, είναι να παλέψουμε και να θέσουμε ως πρωταρχικό μας στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Είναι αλήθεια ότι τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν περιορίσει τις προσδοκίες των πολιτών. Όμως, είναι οι πολιτικοί που ανοίγουν δρόμους, είναι οι πολιτικοί που πρέπει να εμπνέουν και να καθοδηγούν τους πολίτες. Θεωρώ ότι μετά από την ψηφοφορία στα κατεχόμενα, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει δηλώσει και όπως έχουν συμφωνήσει και οι δύο πλευρές στην Κύπρο, ανοίγεται το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για ομοσπονδιακή επίλυση του Κυπριακού.

3) Ως κυβερνών κόμμα, συμφωνείτε κατά κανόνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις και διαφωνείτε πάντα με τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης;

Αυτός είθισται να είναι ο κανόνας, αλλά σε μια Δημοκρατία και σε ένα πολιτικό περιβάλλον όπου πάνω απ’ όλα βρίσκονται τα συμφέροντα των πολιτών, αυτός ο κανόνας έχει και εξαιρέσεις. Όταν δηλαδή η κυβέρνηση καταθέτει μια πρόταση με την οποία δεν συμφωνούμε πρέπει ευθαρσώς και δημόσια να τοποθετηθούμε, ενώ εάν η αντιπολίτευση σε αντιστοιχία καταθέσει μια εποικοδομητική πρόταση, μια πρόταση που κινείται προς το δημόσιο συμφέρον, πρέπει να τη στηρίξουμε και αυτό, τουλάχιστον προσωπικά, έχω κάνει σε όλη την πολιτική μου διαδρομή.
Βεβαίως, πιστεύω ότι αυτό που επιβάλλεται σήμερα όσο ποτέ στο παρελθόν, είναι ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις εξαιρέσεις αυτού του κανόνα!!

4) Η προσέγγιση, η συνεργασία και η αλληλοκατανόηση με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους είναι ωφέλιμη για τον στόχο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ή τελικά ενισχύει τη θέση «πλάι – πλάι, δύο κράτη»;

Και βεβαίως είναι ωφέλιμη. Αν δεν συνομιλήσουμε, αν δεν πορευθούμε μαζί με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, τι είδους ομοσπονδία άραγε θα χτίσουμε; Ο στόχος μας, εδώ και 45 χρόνια, είναι η επίλυση του Κυπριακού με βάση το μοντέλο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Η εύρυθμη λειτουργία της Ομοσπονδίας όμως στηρίζεται στη συνεργασία, την εμπιστοσύνη και την αλληλοκατανόηση. Πώς θα πραγματοποιηθεί, λοιπόν, αυτός ο στόχος αν δεν δημιουργήσουμε πρώτα το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον, αν δεν γίνουμε συνεργάτες και φίλοι με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας; Στο πολιτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει να πορευθούμε μαζί πάνω στις σύγχρονες γραμμές που μας ενώνουν και δεν είναι άλλες από την επίλυση και τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ευρωπαϊκός κόσμος να γίνει ο δικός μας κοινός χώρος δημιουργίας.

5) Τελικά ούτε η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε και τα ενεργειακά αποθέματα στην κυπριακή ΑΟΖ, αποτέλεσαν τον καταλύτη για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Πώς τοποθετείστε επί του θέματος;

Ο καταλύτης είναι εκεί, εξαρτάται πώς θα ενεργοποιηθεί. Η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μία σημαντικότατη στιγμή για τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Το ίδιο ισχύει και με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί ο εντοπισμός αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ δίνει μια νέα δυναμική και τώρα βρισκόμαστε σε ένα πολύ κομβικό σημείο. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει ευχή ή κατάρα και αυτό δείχνει η πραγματικότητα σε όσα κράτη βρέθηκαν μπροστά σε αυτή την πρόκληση. Εμείς θέλουμε να καταστήσουμε την ανεύρεση υδρογονανθράκων και τη χαρτογράφηση της περιοχής ως το σημείο αναφοράς, ως τον καταλύτη εκείνο που θα ενεργοποιήσει μια κατάσταση «win-win», μια επωφελή κατάσταση δηλαδή για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου επηρεάζει όλη την ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντας και στην Τουρκία ένα σημαντικό κίνητρο για επίλυση του Κυπριακού. Διότι μόνο με την επίλυση του Κυπριακού θα μπορέσει η Τουρκία να συμμετάσχει στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της περιοχής μας.
Η γεωγραφία, ευτυχώς ή δυστυχώς, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τις ιστορικές εξελίξεις σε κάθε περιοχή. Στη δική μας περίπτωση, η Τουρκία θα είναι για πάντα μόνο λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Κύπρο και η Κύπρος πάντοτε θα γειτνιάζει με τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, αναπτύσσουμε μία πολυεπίπεδη και εξωστρεφή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας γέφυρες συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Κύπρος, με τη λύση του Κυπριακού, θα καταστεί ένας πραγματικός πυλώνας σταθερότητας και γέφυρα οικονομικής αλλά και πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και παραπέρα.

6) Πώς αντιμετωπίζονται οι τουρκικές έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και όχι μόνο;

Η Τουρκία επιχειρεί με κάθε τρόπο να παίξει τον δικό της ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα νιώθει ότι μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες και τις εξελίξεις στην περιοχή έχει περιοριστεί αυτός ο ρόλος και γι’ αυτό αντιδρά με τον τρόπο που αντιδρά. Βεβαίως, υπάρχουν τα διεθνή δικαστήρια, τα οποία οφείλουν και πρέπει να επιβάλλουν δικαιοσύνη, υπάρχουν οι διεθνείς οργανισμοί όπως είναι τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν όμως και τα πολιτικά παιχνίδια. Εμείς πρέπει να λειτουργήσουμε έξυπνα και ευέλικτα και στην τελευταία κίνηση να είμαστε εμείς που θα κάνουμε το τσεκ-ματ στη σκακιέρα του Κυπριακού.

7) Οι αναπτυσσόμενες σχέσεις Κύπρου- ΗΠΑ αλλά και οι περιφερειακές συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλες χώρες, δημιουργούν νέες προοπτικές;

Έχουμε διαμορφώσει μια νέα σχέση με τις ΗΠΑ, μια σχέση που ανοίγει σημαντικούς ορίζοντες για την Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπρόσθετα, μέσα από τις περιφερειακές συνεργασίες με γειτονικά κράτη έχουμε καταφέρει να ενισχύσουμε τον γεωστρατηγικό μας ρόλο. Έχουμε πλέον λόγο ιδιαίτερης σημασίας στη διαμόρφωση του ενεργειακού σχεδιασμού της ευρύτερης περιοχής, ενός σχεδιασμού για τον οποίο ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Νικητής στην ιδιότυπη αυτή αναμέτρηση, πρέπει να είναι η Κύπρος και όχι η διαιώνιση ενός σκηνικού αντιπαράθεσης, γιατί αλλιώς θα παρασυρθούμε στο γήπεδο της αστάθειας που συμφέρει μόνο τους ισχυρούς.

8) Οι εκτοπισμένοι 45 χρόνια μετά τον ξεριζωμό τους έχουν χάσει την ελπίδα τους για λύση, επανένωση και επιστροφή, ενώ αντιδρούν στο ότι δεν υπήρξε ίση κατανομή των βαρών από την τουρκική κατοχή. Πώς το σχολιάζετε;

Έχουν απόλυτο δίκαιο. Δυστυχώς οι πρόσφυγές μας μαραζωμένοι και αδικαίωτοι αφήνουν την ψυχή τους στην προσφυγιά με την προσμονή ότι θα ζούσαν την ημέρα που θα επέστρεφαν στα χωριά και τις πόλεις τους. Από το επίσημο βήμα της Βουλής, πήρα καθαρή θέση σε αυτό. Θεωρώ ότι έφτασε η ώρα για απονομή έστω μερικής δικαιοσύνης στους πρόσφυγές μας, σε όλους αυτούς που τιμωρούνται, και επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση, όλα αυτά τα χρόνια. Γι’ αυτό καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον Υπουργό Εσωτερικών να εγκύψουν σοβαρά στο θέμα αποζημίωσης όσων έχασαν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα. Ας δούμε ειδικότερα το θέμα που αφορά τη στέρηση χρήσης της περιουσίας τους. Είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και είναι τουλάχιστον μια μερική, όπως σας έχω ήδη πει, απόδοση δικαιοσύνης σε όσους βρέθηκαν παγιδευμένοι στον μακροχρόνιο εφιάλτη του Κυπριακού, έχοντας στερηθεί τα πιο βασικά για την ευημερία τους.

9) Φαίνεται ότι η πρόταση για ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας που είχατε καταθέσει προσωπικά μαζί με τη βουλευτίνα Αννίτα Δημητρίου, και κάποιοι οφείλω να σας πω ότι δεν την πήραν και πολύ στα σοβαρά, μπήκε στις ράγες και οδηγείται προς υλοποίηση. Τι έχετε να πείτε;

Ακριβώς ότι έλεγα και τότε! Είναι αδιανόητο η Κύπρος, μια νησιωτική χώρα, πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μην συνδέεται διά θαλάσσης με τον κορμό της Ένωσης αλλά και την Ελλάδα. Δεν γίνεται ο μόνος τρόπος μεταφοράς των πολιτών της Κύπρου στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι με το αεροπλάνο και να μην υπάρχει άλλη εναλλακτική οδός πέραν της αεροπορικής σύνδεσης. Η Κύπρος είναι το ανατολικότερο σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα μια ημικατεχόμενη χώρα, δίπλα στο ασταθές περιβάλλον της Μέσης Ανατολής. Σε αυτό το πλαίσιο καθίσταται επιτακτικότερη η ανάγκη της θαλάσσιας σύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα και κατ’ επέκταση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Γι’ αυτό και είχαμε καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση από τον Σεπτέμβριο του 2018 και επιμέναμε όλο αυτό το διάστημα ότι έπρεπε να βρεθούν οι τρόποι για να υλοποιηθεί. Το παλέψαμε και χαίρομαι να σας πω σήμερα ότι τα πράγματα προχωρούν πολύ γρήγορα χάρη και στις προσπάθειες της Υφυπουργού Ναυτιλίας, Νατάσας Πηλείδου, την οποία οφείλω από καρδιάς να συγχαρώ και δημόσια.

10) Ο Δημοκρατικός Συναγερμός φαίνεται ότι σας πρότεινε για Υπουργό Παιδείας και το όνομά σας ακουγόταν πάρα πολύ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τελικά όμως δεν βρεθήκατε στο υπουργικό συμβούλιο. Πώς νιώθετε γι’ αυτό;

Ένας πολιτικός οφείλει να εργάζεται και να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον από όποιο μετερίζι κι αν βρίσκεται. Απ’ εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα διορισμού των υπουργών αφορά αποκλειστικά και μόνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο τέλος της ημέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε και η απόφασή του είναι απόλυτα σεβαστή.

11) Τα τελευταία χρόνια έχετε αναπτύξει μια αξιόλογη διεθνή δράση. Σας βλέπουμε να παρεμβαίνετε από το ένα άκρο της γης στο άλλο. Θέλετε να μας πείτε κάτι γι’ αυτό;

Σήμερα η κυπριακή σημαία κυματίζει πράγματι σε πολλά διεθνή φόρα. Μέσα από την ενεργό συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς, ενισχύουμε το προφίλ της Κύπρου και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η εξωστρεφής διπλωματική και κοινοβουλευτική δράση μπορεί να μεγαλώσει το εκτόπισμα της πατρίδας μας.
Είναι πολύ σημαντικό να ακούγεται η φωνή μας στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων και προσωπικά θεωρώ ότι ο τομέας της κοινοβουλευτικής διπλωματίας είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη σημασία γιατί προσθέτει ειδικό βάρος στην Κυπριακή Δημοκρατία και αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο.

12) Ποια είναι τα σχέδια σας για το πολιτικό σας μέλλον;

Σχέδια και προσωπικές ατζέντες δεν έχω και δεν είχα ποτέ. Παραμένω μάχιμος και δηλώνω παρών όσο με θέλουν οι πολίτες.