Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Αγαπητέ φίλε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Φίλοι Υπουργοί, Βουλευτές και στελέχη του κόμματος,

Νιώθω συγκινημένος και περήφανος για τα 44 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σε μια λιτή αλλά ουσιαστική εκδήλωση, που αισθάνομαι ότι εκφράζει πλήρως το νόημα της μέρας. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός, 44 χρόνια τώρα, έχουμε αποδείξει πως είμαστε το κόμμα των έργων και των πράξεων. Και συνεχίζουμε με ταπεινότητα, να φέρνουμε εις πέρας την ιστορική αποστολή που έθεσε ο πατριάρχης της παράταξής μας, ο Γλαύκος ο Κληρίδης και που κάνει πράξη σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Να μπαίνουμε μπροστά στα δύσκολα.

Να δίνουμε χειροπιαστές λύσεις στις προκλήσεις και στα προβλήματα.

Να καταθέτουμε πολιτικές που αλλάζουν προς το καλύτερο την κοινωνία.

Να οδηγούμε την Κύπρο στη νέα εποχή.

Αυτός είναι και θα συνεχίσει να είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Η υπεύθυνη πολιτική δύναμη στην οποία μπορούν να στηριχτούν οι πολίτες στα εύκολα και στα δύσκολα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα.

Αυτό κάναμε και σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο λόγω πανδημίας. Σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Με άξιο καπετάνιο τον Πρόεδρό μας, τον Νίκο Αναστασιάδη, και ένα ικανότατο υπουργικό συμβούλιο, διαφυλάξαμε τη δημόσια υγεία με τέτοια επιτυχία που γι’ αυτήν μιλάνε όλοι. Παράλληλα ενισχύσαμε την οικονομία με το πιο γενναίο πακέτο μέτρων σε όλη την Ευρώπη. Το είπα πρόσφατα και το ξαναλέω. Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε το 2013 ν’ αντιμετωπίσει μια δημοσιονομική, τραπεζική κρίση και τα κατάφερε. Το 2020 είχε να αντιμετωπίσει μια παγκόσμια κρίση με την πανδημία και τα κατάφερε και πάλι. Συγκρίθηκε με παγκόσμιους ηγέτες και είναι από τους λίγους που έχουν να επιδείξουν τέτοια επιτυχία. Απέδειξε στην πράξη άλλη μια φορά, ότι διαθέτει την πολιτική βούληση για να ξεπερνά η χώρα κάθε εμπόδιο. Γι’ αυτό αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι ως κυβερνών κόμμα.

Φίλες και φίλοι,

Σηκώνουμε το ιστορικό βάρος που μας αναλογεί. Για 44 χρόνια ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρωταγωνιστεί σε όλες τις μεγάλες στιγμές που καθόρισαν την πορεία της χώρας.

Γιατί είναι η παράταξή μας που πέτυχε το ακατόρθωτο όταν κλήθηκε να διαχειριστεί τις κρισιμότερες στιγμές της μεταπολεμικής Κύπρου. Είναι η παράταξη μας που έφερε την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, την ανεκτικότητα, την εθνική συμφιλίωση, τον εκσυγχρονισμό κοινωνίας και πολιτικής. Είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το δομημένο όραμα του Γλαύκου Κληρίδη που άνοιξαν τις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χώρα μας.

Γι’ αυτό σήμερα εμείς, λέμε ότι στην πράξη περπατάμε στα βήματα του Γλαύκου Κληρίδη. Μια Κύπρος ανεξάρτητη κι ευημερούσα, ήταν ο άσβεστος πόθος του, που έγινε για εμάς πολιτική κληρονομιά και βάση. Γι’ αυτό αφιερώνουμε το άπαν των δυνάμεών μας στην προάσπιση των συμφερόντων της πατρίδας. Γι’ αυτό  φέρνουμε την Κύπρο στη νέα εποχή με σύγχρονες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις για όλο το φάσμα της πολιτείας.

Φίλες και φίλοι,

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός υπήρξε πάντα ένα κόμμα εξωστρεφές. Σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία και με τις κεραίες ανοιχτές για να πιάνουμε τα μηνύματα της κάθε εποχής. Αυτά τα στοιχεία διέκριναν και όλους όσοι υπηρέτησαν την παράταξή μας από κάθε πόστο στα 44 αυτά χρόνια και τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους.

Να είστε βέβαιοι ότι αταλάντευτα θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς την καλύτερη Κύπρο. Οι βάσεις έχουν ήδη μπει με τη διακυβέρνηση του Προέδρου μας, του Νίκου Αναστασιάδη. Και για εμάς δεν ήταν και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποστολή μας, η απλή διαχείριση της καθημερινότητας.

Επενδύουμε στις δυνατότητες και στις ικανότητές του κάθε ανθρώπου.

Μας ενώνει το όραμα για τη δίκαιη και σωστή λύση του Κυπριακού.

Η προσήλωση στην κοινωνική οικονομία της αγοράς.

Ο σεβασμός στον εργαζόμενο.

Η απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και η συνεχής εξέλιξη του παραγωγικού μοντέλου.

Απευθυνόμαστε στο μέσο Κύπριο αλλά και τους γεμάτους δημιουργικότητα νέους. Το μεταρρυθμιστικό έργο των τελευταίων χρόνων, που έκαναν πράξη η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, είναι σημείο αναφοράς. Εκσυγχρονισμού και προόδου. 240 μεταρρυθμίσεις έχουν προωθηθεί ως τώρα και περιλαμβάνουν:

• •Τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς.
  • •Τη θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος,
  • •Τη δημιουργία Υφυπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας, Έρευνας και Καινοτομίας
  • •Την εμπορικοποίηση του Λιμανιού της Λεμεσού.
  • •Τη σταδιακή κατάργηση του καταλόγου διοριστέων,
  • •Την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, της μεγαλύτερης κοινωνικής κατάκτησης στην ιστορία της χώρας.

Ένα αξιολογότατο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, αλλά δεν μένουμε εδώ. Προωθούμε,

• • Τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη.
  • • Στην Παιδεία.
  • • Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • • Τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Υπηρεσία.
  • • Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Και στις μεταρρυθμίσεις πετυχαίνεις όταν δεν έχεις στόχο τις επόμενες εκλογές αλλά το καλό της χώρας και των επόμενων γενιών.

Φίλες και φίλοι,

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η χώρα και η Ευρώπη σήμερα. Αναγνωρίζουμε την ανθρωπιστική διάσταση. Εξάλλου, εμείς ως Κύπρος, ζήσαμε στο πετσί μας την προσφυγιά από το 1974. Σεβόμαστε τ’ ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτικών προσφύγων αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τους παράτυπους που έρχονται με σκοπό να εκμεταλλευτούν τη χώρα μας. Σηκώνουμε δυσανάλογο βάρος και έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για τις προεκτάσεις. Για το μεγάλο οικονομικό βάρος, για τη διαταραχή της δημόσιας τάξης, για την αύξηση της εγκληματικότητας. Βασική μας θέση είναι ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε η χώρα μας να είναι μια ελεύθερη «κέρκυρα» και από την άλλη απορρίπτουμε τις ακραίες εθνικιστικές προσεγγίσεις που προτάσσουν το μίσος και τη μισαλλοδοξία.

Φίλες και Φίλοι,

Επόμενο βήμα είναι ο εκσυγχρονισμός των δομών της παράταξής μας και το άνοιγμα προς την κοινωνία που θα κάνει καλύτερο τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Ανοίγουμε διάπλατα τις πόρτες μας μέσω της δημιουργίας των Ομάδων Παραγωγής Πολιτικής. Με επικεφαλής τον Αναπληρωτή μας Πρόεδρο, τον Χάρη τον Γεωργιάδη, κάνουμε κάλεσμα προς την κοινωνία για να θέσουμε μαζί με την κοινωνία, τις πολιτικές που θα οδηγήσουν τη χώρα στη νέα εποχή. Σε όλους τους τομείς.  Από την εξωτερική πολιτική μέχρι τις πολιτικές για την οικογένεια και από το περιβάλλον μέχρι την επιχειρηματικότητα. Με τη συμμετοχή των πολιτών, εμπειρογνωμόνων, επιστημόνων, με τη συμμετοχή της κοινωνίας, θα γίνει ακόμη καλύτερος ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Διότι ο καλύτερος Δημοκρατικός Συναγερμός είναι συνώνυμος με την καλύτερη Κύπρο!

Έτσι θα προχωρήσουμε στο πολιτικό συνέδριο της παράταξής μας. Εκεί θα επαναβεβαιώσουμε τις αρχές και τις αξίες μας. Θα συζητήσουμε για το παρόν και το μέλλον του κόμματος μας. Θα καθορίσουμε τους νέους και μεγάλους εθνικούς και κομματικούς μας στόχους. Θα καθορίσουμε το κοινωνικό μοντέλο του αύριο.

Βάζοντας στις προτεραιότητες μας τον άνθρωπο, την πράσινη ανάπτυξη, το περιβάλλον, τη γαλάζια οικονομία, αλλά και το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία.

Φίλες και φίλοι,

Έχουμε ένδοξο παρελθόν, δυναμικό παρόν και λαμπρό μέλλον σε αυτή την παράταξη. Μοναδικός στόχος και αποστολή, είναι αυτό το μέλλον να το κατακτήσουμε μαζί! Αυτός είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να παίρνει τη χώρα μας μπροστά!

Και είμαι Σίγουρος.

Είμαι Βέβαιος.

Είμαι Πεπεισμένος.

Ότι Μαζί και πάλι θα τα καταφέρουμε!

Σας ευχαριστώ.

SITE LEFT