Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Ομιλία του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων

 

«Οι μαύρες επέτειοι του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής»

 

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020, Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, 11.00πμ

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

Για 46 χρόνια τώρα ο μαρτυρικός τόπος μας βιώνει τις τραγικές συνέπειες του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Δυστυχώς, η πατρίδα μας εξακολουθεί να παραμένει μοιρασμένη.

Ιερό χρέος όλων είναι, όχι μόνο να μην λησμονούμε αλλά να μαθαίνουμε από την ιστορία μας και να τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και αυτούς που πολέμησαν την τουρκική θηριωδία το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Βιώσαμε τον εθνικό διχασμό, τις τραγικές συνέπειες που επέφερε στην πατρίδα μας. Σκοπός μας πρέπει να είναι ο διχασμός να μην επανέλθει ποτέ. 

Κυρίες και κύριοι,

Καταδικάζουμε απερίφραστα το πραξικόπημα που προσέφερε στην Τουρκία την ευκαιρία που έψαχνε για να επιβάλλει τα διχοτομικά της σχέδια εις βάρος της Κύπρου. Καταδικάζουμε, δεν ξεχνάμε, και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, τους νεκρούς, τους τραυματίες και τους αγνοούμενους. Δεν ξεχνούμε τα εγκλήματα πολέμου, τον εποικισμό και την κατοχή που συνεχίζεται.

Για 46 ολόκληρα χρόνια βιώνουμε τις συνέπειες των τραγικών εξελίξεων που ακολούθησαν το προδοτικό πραξικόπημα. 46 χρόνια μετά, έχουμε ακόμη ανοικτές πληγές. Και ο στόχος της επανένωσης της πατρίδας μας, παραμένει ανεκπλήρωτος.

Οι πρόσφυγες μας, ποθούν και προσβλέπουν στην επιστροφή, και στη μέρα που ειρηνικά θα απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους σε όλη την επικράτεια της Κύπρου.

Οι ηρωικοί μας εγκλωβισμένοι, παρά τις στερήσεις, αρνούνται να δεχθούν τα τετελεσμένα της εισβολής, και συνεχίζουν να φυλάνε Θερμοπύλες.

Το τραγικό δράμα εκατοντάδων αγνοουμένων και των οικογενειών τους, που τόσα χρόνια μετά δεν γνωρίζουν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, συνεχίζεται.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

46 χρόνια μετά, σταθερά επιθυμούμε και επιδιώκουμε την επίλυση του κυπριακού που παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα μας.

Γιατί εμείς βιώνουμε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Εμείς βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες του χρόνου, που βαθαίνει μέρα με την μέρα τις πληγές. Και παγιώνει τα τετελεσμένα.

Διεκδικούμε την ελευθερία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα φυσιολογικό κράτος. Τη δημιουργία μιας νέας προοπτικής πραγματικής ειρήνης και ασφάλειας, στη βάση διεθνών και ευρωπαϊκών αρχών. Για να μπορέσουμε επιτέλους να απολαύσουμε τα αγαθά της αρμονικής συμβίωσης και συνεργασίας, μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Στόχος μας είναι η επιδίωξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού, στα συμφωνημένα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα κλείσει τις πληγές μας και θα αποτρέψει την παγίωση των τετελεσμένων.

Για να μπορέσει η Κύπρος να καταστεί ένα φυσιολογικό κράτος, μέσα στο πλαίσιο και τις παραμέτρους που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ έχει θέσει, θα πρέπει να αντιληφθεί και η Τουρκία τον βαθμό της ευθύνης της.

Δυστυχώς όμως, αντί η Τουρκία να λειτουργήσει εποικοδομητικά προασπίζοντας πραγματικά τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων μέσα από μια δίκαιη επίλυση του κυπριακού, εισβάλλει στην κυπριακή ΑΟΖ και επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και στην Αμμόχωστο. Αυτή η συμπεριφορά, είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η χώρα μας δεν είναι μόνη στην προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Χρησιμοποιώντας όλα τα πολιτικά και νομικά μας όπλα και μέσα από την ΕΕ με την οποία έχει επίσης ανοίξει μέτωπο η Τουρκία, έχουμε ως προτεραιότητα να μπει ένα τέλος στην τουρκική προκλητικότητα. Γι’ αυτό θα πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να επιδείξει μια πειστική στάση απέναντι στην Τουρκία που επιλέγει να συμπεριφέρεται πειρατικά, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου. Όπως έπραξε και με την απαράδεκτη απόφασή της για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί χωρίς κανένα σεβασμό προς θρησκευτικά μνημεία και πολιτισμό, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Ή όπως χρησιμοποιεί τους παράτυπους μετανάστες ως εργαλείο, για να δημιουργεί επιπρόσθετους εθνικούς κινδύνους, στέλνοντας τους μεθοδευμένα μέσω των κατεχομένων και τους αμολεί δια μέσου τις παραμεθόριου περιοχής.

Απευθυνόμαστε όμως και στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Η διαβεβαίωση εκ μέρους μας για έναν έντιμο συμβιβασμό στο κυπριακό, είναι δεδομένη. Θα πρέπει να αντιληφθούν όμως και εκείνοι, πως αυτά που πράττει η Τουρκία σήμερα δεν είναι προς το συμφέρον τους.

Επιθυμούμε μια λύση βασισμένη στα πλαίσια της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, του Διεθνούς Δικαίου, στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Μια λύση που θα αποκαθιστά τα νόμιμα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων. Αλλά ταυτόχρονα θα αποκόπτει τον ομφάλιο λώρο των κατεχομένων με την Τουρκία.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Θα ήταν αδόκιμο να υποστηρίξει κανείς σήμερα, πως τα δεδομένα για την επίλυση του κυπριακού έχουν καταστεί ευκολότερα. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες. Ωστόσο την ίδια ώρα δεν πρέπει κανείς να θεωρεί πως εκλείπει η βούληση. Τόσο η βούληση του Δημοκρατικού Συναγερμού, όσο και του Προέδρου Αναστασιάδη, για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες αυτές. Η προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση.

Ωστόσο, αντλώντας και από τα διδάγματα του παρελθόντος, θα πρέπει να καταλάβουμε πως μόνο μέσα από την ενότητα μπορούμε να προχωρήσουμε. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να ακουστεί σήμερα. Μήνυμα που πηγάζει από τα διδάγματα του προδοτικού πραξικοπήματος και τον εφιάλτη της τουρκικής εισβολής. 

Οφείλουμε αγαπητοί συνάδελφοι να προσπαθούμε ενωμένοι και με όλες μας τις δυνάμεις να σπάσουμε το αδιέξοδο στο κυπριακό. Ενωμένοι να προβάλλουμε τα νόμιμα δικαιώματα της πατρίδας μας. Με μια φωνή να επιχειρηματολογούμε κατά της τουρκικής εισβολής στην ΑΟΖ. Κατά των παράνομων ενεργειών στην Αμμόχωστο. Κατά της στασιμότητας που παγιώνει τετελεσμένα.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Για να σταθούμε ενωμένοι στο ύψος του χρέους που μας ανατέθηκε από την ιστορία από όσους θυσιάστηκαν για τα μεγάλα ιδανικά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας σε αυτό τον μικρό τόπο. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε.  

Οφείλουμε όλοι να συμπεριφερθούμε με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Να αντιληφθούμε ότι η ενότητα μας ενισχύει, ενώ ο διχασμός μας αποδυναμώνει. Να προσπαθήσουμε να παραδώσουμε μια Κύπρο απαλλαγμένη από λάθη του παρελθόντος. Μια Κύπρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της ευημερίας. Μια κανονική, ελεύθερη Κύπρο, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς εγγυήσεις τρίτων, ανεξάρτητη και ακμάζουσα για όλους τους πολίτες της.

Σας ευχαριστώ.

 SITE LEFT