Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Ομιλία Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στην Πανεπαρχιακή Συγκέντρωση Λευκωσίας

 

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019, Ξενοδοχείο Hilton Park, Λευκωσία, 8.30μ.μ.

 

Φίλε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

Φίλες και Φίλοι,

 

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ. Αυτός είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο κόσμος του. Αυτός είναι ο κόσμος που στέλνει μήνυμα νίκης για τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Ότι η Κύπρος δεν γυρίζει πίσω. Και ότι σε αυτή την εκλογική μάχη θα βγούμε νικητές τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρώπη!

Φίλες και Φίλοι,

Οι εκλογές αυτές έχουν ειδικό βάρος για την Ευρώπη αλλά και για την Κύπρο. Οι κίνδυνοι είναι κοινοί. Η Ευρώπη κινδυνεύει από τους λαϊκιστές της Αριστεράς και των άκρων. Δυνάμεις που εκφράζονται και στην Κύπρο, από την αντιευρωπαϊκή ατζέντα της Αριστεράς και των εθνικιστών. Αντίθετα ο Δημοκρατικός Συναγερμός με τη δράση του σε Ευρωπαϊκό επίπεδο βάζει την Κύπρο στη θέση που της αξίζει – ως κράτος μέλος και ως αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή.

Η Ευρώπη είναι η κληρονομιά μας. Η ένταξη στην Ε.Ε., η μεγαλύτερη επιτυχία στην εξωτερική μας πολιτική. Ήταν το όραμα του Γλαύκου Κληρίδη, του πατριάρχη της παράταξής μας.  

Όχι λοιπόν, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Δεν θα τους αφήσουμε να οδηγήσουν την Κύπρο πίσω στην απομόνωση όπως θέλουν η Αριστερά και οι εθνικιστές. Θα κρατήσουμε ζωντανό το ευρωπαϊκό όραμα για την Κύπρο. Ειδικά σήμερα που η Κύπρος αντιμετωπίζει την εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ, βασικό μας στήριγμα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απευθύνομαι στον κάθε Κύπριο. Σίγουρα υπάρχουν πολλά που πρέπει να βελτιωθούν στην Κύπρο και στην Ευρώπη. Δε θα τα πετύχουμε πολεμώντας την Ευρώπη. Δεν βελτιώνουμε το σπίτι μας γκρεμίζοντάς το.

Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να επιστρέψει στην απομόνωση που μας οδηγούν οι ευρωσκεπτικιστές της Αριστεράς και οι λαϊκιστές. Το BREXIT είναι τρανό παράδειγμα της πολιτικής των δημαγωγών, που οδηγεί στο χάος. Στις 26 του Μάη να στείλουμε το μήνυμα ότι η κυπριακή κοινωνία δεν επιβραβεύει κόμματα και πολιτικές που είναι ενάντια στην Ευρώπη, αποδυναμώνοντας την Κύπρο. 

Μόνο να φανταστεί μπορεί κανείς ποια θα ήταν η θέση της χώρας, αν δεν ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά αυτό δεν το καταλαβαίνει η Αριστερά για την οποία μόνος υπεύθυνος για την εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μακάρι να είχαμε και από το ΑΚΕΛ την ίδια συμπαράσταση που έχουμε από την Ευρώπη.

Φίλες και φίλοι,

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του, έχουν αποδείξει γιατί ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η παράταξη των μεγάλων στόχων για τη χώρα μας. Υπέρτατος στόχος είναι η σωστή, δίκαιη και λειτουργική λύση του κυπριακού.

Τώρα όμως αντιμετωπίζουμε την εισβολή της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Και αντί ενωμένοι, να αντιμετωπίζουμε την απειλή αυτή, τι καταγράφεται; Από τη μια το ΑΚΕΛ να κατηγορεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι φταίει για τη μη επανέναρξη του διαλόγου. Και από την άλλη το κέντρο να λέει πως δώσαμε πολλά στην Τουρκία και αποθρασύνθηκε.

Το είπαμε και το ξαναλέμε. Η πατρίδα μπαίνει πάνω από τα κόμματα. Για να φτάσουμε ενωμένοι στην απαλλαγή από την κατοχή και τις αβάστακτες συνέπειες της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο.

Αντί αυτού το ΑΚΕΛ, από το Κραν Μοντάνα και μετά, έχει επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο μηδενιστικής κριτικής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βάζουν το κόμμα πάνω από την πατρίδα. Δίνουν έτσι απλόχερα πεδίο στην Τουρκία για να δικαιολογήσει την εισβολή της στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Φίλες και Φίλοι,

Στόχος μας είναι να παραμείνει η προοπτική της Κύπρου αταλάντευτη. Με οδηγό την ορθολογική ανάπτυξη και τη σταθερή οικονομία. Η οποία σήμερα δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη πολιτικές που βελτιώνουν συνεχώς την καθημερινότητα των πολιτών.

Και είναι γεγονός φίλοι μου. Η αριστερά και η δεξιά στην Κύπρο έχουν αναμετρηθεί αλλά και έχουν μετρηθεί. Και τα ουσιαστικά αποτελέσματα μπορεί εύκολα να τα κρίνει ο καθένας. Ποτέ στην Κύπρο η μεσαία τάξη δεν υπέστη τόσες μεγάλες απώλειες στο βιοτικό της επίπεδο, εκτός από την περίοδο που οι αγκυλώσεις και οι πολιτικές της Αριστεράς κυβέρνησαν τον τόπο. Και τους ακούω να λένε σήμερα ότι τα οφέλη της ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων τα απολαμβάνουν μόνο οι έχοντες και κατέχοντες.

Παραβλέπουν ότι η ανεργία πέφτει από το 17% κάτω από 7%. Ότι δημιουργούμε σχέδια για στήριξη της πρώτης κατοικίας και των μικρών επιχειρήσεων. Καταργούμε ή μειώνουμε φορολογίες. Ξεχνάνε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την αύξηση των χαμηλών συντάξεων.

Πάνω από 240 μεταρρυθμίσεις προωθήθηκαν από την κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη. Μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν:

 • τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς,
 • τη θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος,
 • τη δημιουργία σημαντικών Υφυπουργείων,
 • την εμπορικοποίηση του Λιμανιού της Λεμεσού,
 • τη σταδιακή κατάργηση του καταλόγου διοριστέων,
 • τη δρομολόγηση του ΓΕΣΥ και της αυτονόμησης των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων

Είμαστε η μόνη παράταξη που μαζί με την κυβέρνηση μας, αγωνιζόμαστε στην πράξη, για να αλλάξουμε επιτέλους πράγματα σε αυτή τη χώρα. Και η χώρα άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει με  μεταρρυθμίσεις που προωθούνται:

 • Στη Δικαιοσύνη
 • στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,
 • στη Δημόσια Υπηρεσία,
 • την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση,
 • τη Γεωργική Ασφάλιση,
 • την Προσφυγική και Στεγαστική Πολιτική.

Φίλες και φίλοι,

Σ’ αυτές τις Ευρωεκλογές, έχουμε να επιλέξουμε:

Eίτε το ακόμη καλύτερο μέλλον είτε να μείνουμε «κολλημένοι» στον θυμό και τις οπισθοδρομικές αντιλήψεις. Εμείς δεν έχουμε διλήμματα. Εμείς ψηφίζουμε Ευρώπη και προχωρούμε. Ως μέλη της ισχυρότερης ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Την Κυριακή μην υιοθετήσετε το μύθο των λιγότερο σημαντικών εκλογών. Αυτό βολεύει τις δυνάμεις που αντιμάχονται την Ευρώπη και κρατούν την κυπριακή κοινωνία κολλημένη στο παρελθόν. Την Κυριακή ψηφίζουμε και επιλέγουμε να προχωρήσουμε μαζί για ένα ασφαλές μέλλον.  

Επιλέγουμε τη διασφάλιση της σωστής πορείας της χώρας.

Επιλέγουμε να προχωρήσουμε μπροστά με δυνατό Δημοκρατικό Συναγερμό, και δυνατό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ενισχυμένος Δημοκρατικός Συναγερμός σημαίνει ισχυρή Κύπρος στην Ευρώπη.

Να ‘στε καλά!

 SITE LEFT