Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Για την οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνομίλησε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο ιδιοκτήτης μικρομεσαίας επιχείρησης, ο οποίος δήλωσε προς τον κ. Νεοφύτου τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ. Σίγουρα, όλα τα μέτρα μας έχουν βοηθήσει και κατά το πρώτο lockdown αλλά σίγουρα και αυτά τα τελευταία μέτρα τα οποία έχουν ενσωματωθεί και στον τελευταίο προϋπολογισμό που αφορούν την επιδότηση των μισθών αλλά ταυτόχρονα και το εφάπαξ ποσό. Βεβαίως να πω ότι το πλέον σημαντικό για εμάς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο, ήταν η ρύθμιση στην καταβολή του ΦΠΑ. Ξέρω ότι έχετε δουλέψει πάρα πολύ γρήγορα, ξέρω ότι έχει περάσει και ομόφωνα από τη Βουλή, το οποίο μας ευχαριστεί και ιδιαίτερα, αλλά έχετε κινηθεί πολύ γρήγορα πριν τις 10 Φεβρουαρίου, ημέρα καταβολής του ΦΠΑ για την τριμηνία που τελείωνε στις 31/12 και τώρα με αυτή τη ρύθμιση θα μπορέσουμε, μας δίνει ανάσα ζωής σαν επιχείρηση, να μπορέσουμε να το καταβάλουμε σε τρεις ισότιμες δόσεις από τον Απρίλη και μετά. Αυτό μαζί με τη ρύθμιση των ενοικίων σίγουρα μας έχει βοηθήσει αφάνταστα. Αυτό που παραμένει κ. Πρόεδρε είναι σίγουρα η καταπολέμηση της πανδημίας, κατανοούμε ότι πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα για να το καταφέρουμε τούτο. Είναι πολύ σημαντικό και άλλοι τομείς όπως η εστίαση να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο, να γίνει ρύθμιση για τους γάμους, τη συνάθροιση των ατόμων, τις δεξιώσεις. 

Αυτό σίγουρα θα βοηθήσει λιανικό εμπόριο περαιτέρω γιατί ο κόσμος θα χρειαστεί ρούχα να αγοράσει και κατ’ επέκταση να βοηθηθεί και ολόκληρή μας η οικονομία. Σας ευχαριστώ».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε τα εξής:

«Κωνσταντίνε, θέλω και πιστεύω εκφράζω την ολότητα του πολιτικού κόσμου, να συγχαρώ τον κάθε Κωνσταντίνο που μέσα από αυτές τις πολλές δυσκολίες, κρατιέται. Περάσατε και πέρασε ο Κύπριος πολίτης αλλά και ο παγκόσμιος πολίτης, δύσκολα. Πολύ σωστά το είπατε, πάνω απ’ όλα η υγεία. Δεν μπορούμε να έχουμε οικονομία αν δεν έχουμε την υγεία μας αλλά και δεν μπορούμε να έχουμε την υγεία μας χωρίς να έχουμε τα οικονομικά μέσα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σήμερα ευρισκόμενος εδώ στο κατάστημά σου, θέλω να πω και κάτι ευχάριστο στον κόσμο και στην κοινωνία. Πέραν των μέτρων στήριξης στους εργαζόμενους, πέραν δύο εφάπαξ βοηθημάτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πέραν της αναστολής του ΦΠΑ όπως το έχεις περιγράψει, η κυβέρνηση μας σε συνεργασία με τον Δημοκρατικό Συναγερμό θα επαναφέρει νομοσχέδια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Πολλοί συμπατριώτες μας, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν μπόρεσαν λόγω της πανδημίας να πληρώσουν τις κοινωνικές ασφαλίσεις του 2019 ή του 2020, όπως παράλληλα και οφειλές στον φόρο εισοδήματος ή άλλες οφειλές στο κράτος λόγω του ότι έμειναν κλειστοί αρκετό διάστημα.

Θέλω να στείλω το μήνυμα πως η κυβέρνηση σε συνεργασία με το Δημοκρατικό Συναγερμό έρχεται με νομοσχέδια για τη ρύθμιση όλων αυτών των οφειλών δίδοντας τους ένα περιθώριο 60 μηνιαίων δόσεων για ελάφρυνση τους. Την ίδια ώρα σημειώνουμε πως το κάθε κίνητρο για να βοηθήσουμε αυτούς που δεν μπόρεσαν λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών λόγω της πανδημίας να πληρώσουν τις υποχρεώσεις, δεν θα γίνεται αντικίνητρο σε όλους τους συνεπείς και συνετούς που πληρώνουν στην ώρα τους τις δόσεις τους, τις οφειλές τους.

Πρέπει να στέλνουμε θετικά μηνύματα και θέλω να στείλω και ένα αισιόδοξο μήνυμα γιατί όλα στην οικονομία είναι συνδεδεμένα αγαπητέ μου Κωνσταντίνο. Πρέπει με προσεκτικό τρόπο να αποφύγουμε το τρίτο κύμα πανδημίας και όπως η χώρα μας είναι η 5η  καλύτερη στον κόσμο στη διαχείριση της πανδημίας, να συνεχίσουμε. Γιατί αυτό είναι το διαβατήριο για ανοίξει η οικονομία και να στηριχτείτε. Είμαι αισιόδοξος πως και με τον εμβολιασμό αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα που παίρνουμε, η χρήση της μάσκας, οι αποστάσεις μας αλλά και το πείσμα που έχουμε ως Κύπριοι θα τα ξανά καταφέρουμε. Αυτή η μεγάλη, η τωρινή παγκόσμια πρόκληση είναι ακόμα μια ευκαιρία για το λαό μας και τον τόπο μας να βγούμε ακόμα πιο δυνατοί.

Να είστε καλά και θα είμαστε πάντα δίπλα σας».

16/2/2021                  

 SITE LEFT