Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Δήλωση Προέδρου κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μετά τη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν κ. Μαργαρίτη Σχοινά

Σειρά συναντήσεων είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν κ. Μαργαρίτη Σχοινά, την Επίτροπο Υγείας κ. Στέλλα Κυριακίδου, τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Manfred Weber και τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. AntonioLopez Isturiz  White. Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού είχε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. David McAllister, Ευρωβουλευτή και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον κ. Mario Nava, Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Διαθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και τον κ. Maarten Verwey, Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν.  

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν κ. Σχοινά, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε τα εξής:

«Φίλε Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι χαρά και τιμή μου γιατί βρίσκομαι ακόμη μια φορά στις Βρυξέλλες, στην πρωτεύουσα της Ευρώπης αλλά και με έναν φίλο της Κύπρου, μ’ έναν προσωπικό μου φίλο αλλά και ένα Ευρωπαίο οραματιστή που έχεις ένα από τα πιο ισχυρά, ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια. Είμαι εδώ στις Βρυξέλλες, όπως ανταλλάξαμε απόψεις, για ένα μόνο θέμα αυτή τη φορά. Την επικείμενη Σύνοδο της Γενεύης για το κυπριακό. Θεωρώ όπως μετέφερα και στο Βερολίνο πριν μερικές μέρες, πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε μια θετική εξέλιξη. Δεν αναμένω λύση του κυπριακού στη Γενεύη. Αυτό που προσδοκούμε είναι ν’ αρχίσει μια διαδικασία, ν’ ανοίξει ξανά η ελπίδα για έναν διάλογο, για εξεύρεση μιας συνολικής λύσης του κυπριακού που δεν μπορεί να είναι λύση δυο κρατών. Και χαίρομαι που εβρισκόμενος στις Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρο το μήνυμα τόσο της υποστήριξης της ΕΕ και στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού αλλά και τις ξεκάθαρες θέσεις πως λύση δυο κρατών δεν συζητείται από την Ευρώπη. Σε ευχαριστώ και πάλι για την ανταλλαγή απόψεων, πάντα βγαίνω κερδισμένος με τις κουβέντες που κάνουμε και χαίρομαι που σε αυτό το χαρτοφυλάκιο και σε αυτή τη θέση του Αντιπροέδρου βρίσκεται ένας γνήσιος Ευρωπαίος».

Από την πλευρά του ο κ. Σχοινάς τόνισε τα εξής:

«Εγώ ευχαριστώ φίλε Πρόεδρε. Όντως η σχέση μας η προσωπική έχει βάθος χρόνου και χαίρομαι πάρα πολύ κάθε φορά που έχουμε την ευκαιρία να ξαναβρισκόμαστε και να τα ξαναλέμε. Πάντα θυμάμαι την αρχική μας γνωριμία όταν ήσουν τότε Υπουργός Μεταφορών και ξεκινήσαμε μια συνεργασία που έχει βάθος 20ετίας. Βρίσκεσαι εδώ στις Βρυξέλλες σε μια κρίσιμη πολιτική στιγμή όταν η ευρωπαϊκή απάντηση στην πανδημία αγγίζει το τελευταίο και πιστεύουμε το οριστικό της τέλος τους επόμενους μήνες αλλά η κουβέντα μας είχε να κάνει με τη διαδικασία της Γενεύης, την πενταμερή, ενόψει και της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο. Συμφωνήσαμε λοιπόν πως είναι μια κρίσιμη στιγμή, είναι μια στιγμή που η πορεία είναι συντεταγμένη στο πλαίσιο που έβαλε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Έχουμε λοιπόν μια διαδικασία στην οποία πρέπει να καθίσουν όλες οι πλευρές για να μπορέσουν να βρουν μια λύση η οποία δεν θα εξυπηρετεί απλώς την Κύπρο αλλά θα εξυπηρετεί και την Ευρώπη γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κύπρος είναι κομμάτι της Ευρωζώνης και κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρα πρέπει από την πρώτη στιγμή να στέκεται λειτουργικά, αποτελεσματικά μέσα στο ευρωπαϊκό αρχιτεκτόνημα. Δεν είναι η ώρα για πολλές δηλώσεις, θα πω μόνο το εξής: όσοι έχουν στο μυαλό τους λύσεις δυο κρατών, δεν έχουν συνεννοηθεί με την Ευρώπη.

Η Ευρώπη ποτέ δεν άφησε περιθώρια για λύσεις οι οποίες δεν θα είναι συμβατές με τη λειτουργική αντίληψη ενός κράτους σύγχρονου, μέλους της Ευρωζώνης, βασισμένου στις αποφάσεις του ΟΗΕ όπως τις ξέρουμε και όπως τις υπερασπιζόμαστε. Εύχομαι λοιπόν κάθε επιτυχία σε αυτή τη διαδικασία, θα είμαι πάντα δίπλα σου προσωπικά και δίπλα στην Κύπρο. Είναι γνωστές οι ιδιαίτερές μου σχέσεις με το νησί και με τη Λευκωσία και ελπίζω την επόμενη φορά που θα βρεθούμε να βρεθούμε χωρίς μάσκες και είτε γύρω από μια ζιβανία είτε σε κάποια παραλία που τόσο ξέρουμε και τόσο αγαπάμε».

Προσθέτοντας ο κ. Νεοφύτου στα όσα δήλωσε ο κ. Σχοινάς, τόνισε τα εξής:

«Αγαπητέ μου Αντιπρόεδρε με τη ζιβανία πάει το χαλούμι και σε ευχαριστούμε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τόσο σημαντική απόφαση και θα έλεγα ότι είναι ουσιαστικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων η έγκριση του χαλουμιού. Δημιουργεί προοπτικές και σίγουρα πολύ περισσότερες προοπτικές η επανένωση του τόπου μας. Σε ευχαριστώ που ξαναστέλνεις το μήνυμα ότι λογαριάζουν όσοι μιλούν για δυο κράτη χωρίς τον ξενοδόχο που είναι η Ευρώπη».

20/4/2021

 SITE LEFT