Εκτύπωση
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου, ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, έθεσε το θέμα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Αμμόχωστο.

Στη παρέμβαση του ο Ευρωβουλευτής τόνισε:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεμελιώθηκε πάνω σε αρχές και αξίες. Η ειδοποιός διαφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για αυτό είμαστε περήφανοι, είναι το γεγονός ότι από όλες τις χώρες του πλανήτη και  από όλους τους οργανισμούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση προασπίζεται αυτές τις αρχές και τις αξίες και επιπρόσθετα η Ευρωπαϊκή Ένωση εδράζεται στις αρχές του Κράτους Δικαίου. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να υπάρχει χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παραβιάζει αυτές τις αρχές και τις αξίες γιατί είναι σαν να ακυρώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι φορολογούμενοι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα δέχονταν ποτέ, να δίνεται έστω και  ένα ευρώ σε χώρες οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όμως δεν παραβιάζονται μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εκτός. Εδώ έχουμε μία χώρα, την Τουρκία, με προνομιακή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που  δυστυχώς τα ευρώ των Ευρωπαίων φορολογουμένων πάνε σε αυτή τη χώρα.

Η Τουρκία αποτελεί, από μόνη της, τον ίδιο τον ορισμό, της παραβίασης των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου.

Αν ερωτηθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι αν πρέπει σε αυτή τη χώρα, τη Τουρκία, να υπάρχει οποιαδήποτε χρηματοδότηση η απάντηση, από τους Ευρωπαίους Πολίτες, θα είναι καθολικά όχι.

Οφείλω από αυτό το βήμα σήμερα να καταδικάσω για ακόμα μία φορά την Τουρκία η οποία με προκλητικό τρόπο προχωρά στην παραβίαση αρχών και αξιών, στη παραβίαση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού δικαίου καθώς και στην πλήρη  παραβίαση των ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσον αφορά την κατεχόμενη πόλη μας, την πόλη της Αμμοχώστου.

Η Τουρκία με παράνομο και προκλητικό τρόπο, προχωρά στο άνοιγμα της παραλιακής ζώνης της Αμμοχώστου, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα χιλιάδων προσφύγων της Κύπρου των Ευρωπαίων Πολιτών, των Αμμοχωστιανών, της πόλης μου, της πόλης της Αμμοχώστου.

Είναι για αυτό που πρέπει, επιτέλους, να είμαστε ξεκάθαροι προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ανέχεται τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές, από τη Τουρκία».

10/6/2021