Εκτύπωση
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τερματισμό της δίκης που ξεκίνησε στο Μπακού των δεκατεσσάρων Αρμενίων αιχμαλώτων και την επιστροφή όλων όσων παράνομα κρατούνται από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ζητεί ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ και ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς.

Σε ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Φουρλάς τονίζει ότι «παρά τις συνεχείς καταγγελίες και καταδίκες εις βάρος των Αζέρων για εγκλήματα πολέμου, άλλη μια δίκη παρωδία ξεκίνησε στο Μπακού».

Εκφράζοντας την άποψη ότι «ήμασταν και παραμένουμε θεατές του παραγκωνισμού της Συμφωνίας της 10ης Νοεμβρίου και της παράβασης κάθε διάταξης που διέπει τον τερματισμό μιας πολεμικής σύγκρουσης». Συγκεκριμένα, όπως υποδεικνύει, έχει συμφωνηθεί η πλήρης κατάπαυση του πυρός και ο τερματισμός όλων των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις για επιστροφές αιχμαλώτων και ενώ η Αρμενία έχει προβεί σε αυτές, οι Αζέροι συνεχίζουν τις παραβιάσεις.

«Μία εντελώς παράνομη δίκη 14 Αρμενίων αιχμαλώτων που απήχθησαν μετά την 10η Νοεμβρίου από εδάφη που βρίσκονταν υπό την κυριαρχία των δυνάμεων της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, έχει αρχίσει και η Διεθνής Κοινότητα απλά παρακολουθεί».

Καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο ώστε να τερματιστούν τα εγκλήματα του Αζερμπαϊτζάν. «Οι φραστικές καταδίκες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Όσο δεν υπάρχει συντονισμένη ισχυρή αντίδραση από την Ευρώπη με πραγματικές επιπτώσεις για το Μπακού, θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές».

17/6/2021