Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

 «Οι μαύρες επέτειοι του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής»

 Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021, Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων

 

Κυρία Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Σήμερα τιμούμε όσους θυσίασαν τη ζωή τους για να προασπίσουν την Κύπρο μας και καταδικάζουμε το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή.

Σαρανταεφτά χρόνια μετά, οι τραγικές συνέπειες του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής συνεχίζονται.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, επιβάλλεται η κοινή προσπάθεια όλων, για αποτροπή νέων τετελεσμένων που θα έχουν αρνητικότατες συνέπειες για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και που θα δημιουργούν ταυτόχρονα ανυπέρβλητες δυσκολίες στη συνολική προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του κυπριακού. Γι’ αυτό, το μήνυμά μας, είναι ξεκάθαρο. Είμαστε εδώ, ενωμένοι, παρόντες και παρούσες, για να κάνουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, για να συζητήσουμε, να πείσουμε, να εργαστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας.     

Κάτω από το βάρος των απειλών κι απαράδεκτων και καταδικαστέων δηλώσεων που έρχονται από την Άγκυρα, δε λυγίζουμε. Δίνουμε τη μάχη με όσα πολιτικά, διπλωματικά και νομικά εργαλεία έχουμε στη διάθεση μας.

Παραμένουμε πιστοί στον στόχο της επανένωσης.

Παραμένουμε πιστοί στον στόχο της επιστροφής. Ενώνουμε τη φωνή μας και όλες μας τις δυνάμεις μαζί με τους Αμμοχωστιανούς, τους Μορφίτες, τους Κερυνιώτες.

Μαζί με τους πρόσφυγες μας που ποθούν και προσβλέπουν στην μέρα εκείνη που ειρηνικά θα απολαμβάνουν τις περιουσίες τους, ασκώντας τα δικαιώματά τους σε όλη την επικράτεια της Κύπρου.

Στεκόμαστε δίπλα στους ηρωικούς μας εγκλωβισμένους, που με θυσίες και στερήσεις, αρνούνται να δεχθούν τα τετελεσμένα της εισβολής και φυλάνε Θερμοπύλες.  

Συνεχίζουμε την προσπάθεια να δικαιωθεί και να σταματήσει το δράμα εκατοντάδων οικογενειών που θρηνούν τους αγνοούμενούς τους.

Για όλους αυτούς, η δική μας ευθύνη είναι πιο μεγάλη και πιο επίκαιρη από ποτέ: Απέναντι στη χώρα, απέναντι στην ιστορία μας και κυρίως απέναντι στους συμπολίτες μας και τις επόμενες γενιές Κυπρίων.

Δε χωράνε μεγάλα οράματα σε μοιρασμένες πατρίδες.

Όσα μεγάλα ή μικρά προβλήματα κι αν αντιμετωπίζουμε, το εθνικό μας πρόβλημα καθορίζει τις τύχες και το μέλλον εμάς και των παιδιών μας. Και η Κύπρος μας μπορεί να έχει μεγάλη προοπτική μόνο αν είναι ενωμένη και ελεύθερη.

 

Η επιδίωξη μας είναι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού που θα θέσει τις βάσεις για ένα αισιόδοξο αύριο.

Για να μπορέσει επιτέλους η Κύπρος να καταστεί ένα φυσιολογικό κράτος για όλους τους πολίτες της, στο πλαίσιο και τις παραμέτρους που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ έχει θέσει.

Δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά της αλαζονικής και ανεξέλεγκτης τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου. Των απαράδεκτων ενεργειών της στην ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης στάσης της στο Αιγαίο, στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και αλλού. Την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου στο μεταναστευτικό, το οποίο χρησιμοποιεί σαν όπλο εναντίον των γειτόνων της και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αυτήν την Τουρκία είναι αντιμέτωπη όχι μόνο η Κύπρος αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας, είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.

Στο Κυπριακό, αντί η Τουρκία να λειτουργήσει εποικοδομητικά προασπίζοντας πραγματικά τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων μέσα από μια δίκαιη επίλυση, από κοινού με την Τουρκοκυπριακή ηγεσία προβάλλουν την απαράδεκτη λύση των δυο κρατών, που κινείται  εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Επιπρόσθετα επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο.

Η Αμμόχωστος, το Βαρώσι μας αγαπητοί συνάδελφοι, αφορά όλους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κυβέρνησή του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ακολουθώντας την οδό του διεθνούς δικαίου, προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και προς κάθε κατεύθυνση κατά των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια. Και προς τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικά στον διεθνή παράγοντα, το μήνυμα είναι ένα: Μια είναι η Κύπρος και δεν χαρίζουμε ούτε τη μισή Κύπρο, ούτε την Αμμόχωστο, ούτε την Κερύνεια, ούτε την Καρπασία, ούτε τη Μόρφου. Γι’ αυτό και συστρατευμένοι, μέσα και από την Ευρώπη και τη δική της φωνή, θα πρέπει και η δική μας φωνή να είναι μια και δυνατή.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Εμείς, δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον στόχο μας. Και ο στόχος αυτός, τόσο για τον Δημοκρατικό Συναγερμό όσο και για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση, είναι η ταχύτερη δυνατή επανέναρξη του διαλόγου με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού. Με άξονα το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα των ΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Γι’ αυτό και σήμερα εκ νέου στέλνουμε το μήνυμα στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας για έναν έντιμο συμβιβασμό. Για μια νέα, αισιόδοξη αρχή στην οποία όλες και όλοι θα έχουν θέση στην ευημερούσα πατρίδα μας.

Πρέπει όμως και εκείνοι να κατανοήσουν πως τα όσα πράττει η Τουρκία δεν είναι προς το συμφέρον τους. Δυσχεραίνουν τη λύση, εμποδίζουν τη συνεννόηση. Υψώνουν νέα τείχη. Και μαζί με τους κινδύνους για την Κύπρο μας θα εξαφανίσουν και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Μια λύση σταθερή και μόνιμη, βασισμένη στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, θα αποκαθιστά τα νόμιμα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων. Μια τέτοια λύση απεξαρτικοποιεί τα κατεχόμενα από την Τουρκία και καθιστά τους Τουρκοκύπριους πραγματικά ελεύθερους στον τόπο τους.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Αντλώντας από τα διδάγματα του παρελθόντος, μόνο μέσα από την ενότητα μπορούμε να προχωρήσουμε.

Και η προσπάθεια συνεχίζεται για να παραδώσουμε μια Κύπρο που θα διορθώσει τα λάθη της. Μια Κύπρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της προοπτικής. Μια ελεύθερη, κανονική χώρα, χωρίς την τουρκική δεσποτεία, χωρίς στρατό κατοχής, ανεξάρτητη και ακμάζουσα για όλους τους πολίτες της.

Σας ευχαριστώ.

 SITE LEFT