Εκτύπωση
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Ένας σύγχρονος Ανατολικός Φιλόσοφος, ο Ινδός Ν. Σρι Ραμ έλεγε: «Η Ανθρωπότητα χωρίζεται σε τρία τμήματα: στο πρώτο ανήκουν οι άνθρωποι που φτιάχνουν Παρθενώνες, στο δεύτερο εκείνοι που τους γκρεμίζουν και στο τρίτο αυτοί που παρατηρούν αδρανείς»….. Δεν μένει τίποτα άλλο από το να διαλέξουμε συνειδητά με ποιο μέρος της Ανθρωπότητας θέλουμε να είμαστε.

Η εποχή μας είναι μια μεταβατική εποχή. Το μέγεθος των αλλαγών που θα ακολουθήσουν μετά το τέλος της πανδημίας δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί. Ο covid-19 μεταλλάσσεται και εξελίσσεται διαρκώς, και δεν θα «τελειώσει με ένα εμβόλιο», ούτε με έναν κρότο, αλλά ούτε με κάτι ποιητικώς ανάλογο δυστυχώς Αντιθέτως, θα τραβήξει σε βάθος χρόνου χωρίς κανείς να μπορεί να δεσμευτεί ή να υπολογίσει το πότε και το πώς θα απεμπλακεί ο πλανήτης απ’ την πανδημική πραγματικότητα, την ίδια ώρα που ο κόσμος συνεχίζει να αλλάζει εντυπωσιακά, σε πολλά επίπεδα. Οι περισσότεροι όμως, είτε λόγω εξάντλησης, είτε λόγω συνήθειας, δεν βλέπουν, δεν μαθαίνουν, δεν ακούν και δεν καταλαβαίνουν πόσο αλλάζει ο κόσμος, ο πλανήτης, η οικονομία, και το μέλλον μας. 

Η βασική πρόκληση που υπάρχει   είναι οι  πολίτες γιατί  είναι  αυτοί που τελικά καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα κράτη συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας κράτους.  Πώς διαμορφώνονται οι ανάγκες και απαιτήσεις τους; Τι νέο αναζητούν; Τι χρειάζονται; Ποιο είναι το προφίλ της επόμενης γενιάς που θα είναι η νέα γενιά ηγετών; Ποιες είναι οι νέες δεξιότητες που απαιτούνται στη νέα πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται;

Ζούμε στον κόσμο της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, του μεγάλου όγκου δεδομένων – αλλά και στον κόσμο της πανδημίας, της περιβαλλοντικής αλλαγής, της βιογενετικής, της βιοιατρικής. Στο κέντρο όλων όμως είναι ο άνθρωπος. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση,  αλλά και το μεγαλύτερο στοίχημα.

Η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια κατάφερε με τη λήψη σωρείας μέτρων, να βοηθήσει τους πολίτες της να ανακάμψουν σε μεγάλο βαθμό από τις κρίσεις που ξέσπασαν και συνεχίζουν να υφίστανται στη χώρα μας, τόσο την οικονομική αλλά και την πανδημική. Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  το οποίο περιλαμβάνει διάφορες δράσεις και αφορά στη δημιουργία ενός ανθεκτικού συστήματος υγείας, την πράσινη συμφωνία, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος , αποτελούν μερικούς από τους σημαντικότερους άξονες προς την επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος παρά τη δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού και κοινωνικού κράτους.

Επιπρόσθετα των ενεργειών που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Κυβέρνηση με την εφαρμογή της νέας στεγαστικής πολιτικής καθώς και τη δημιουργία τεσσάρων Υφυπουργείων, ήτοι, της Ναυτιλίας, του Τουρισμού, της  ΄Ερευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, στοχεύει στην εξέλιξη και το μετασχηματισμό της χώρας μας σε ένα ευρωπαϊκό και ανθρωποκεντρικό κράτος με δράσεις σε νευραλγικής σημασίας τομείς.

Ο προϋπολογισμός του κράτους για το έτος 2022, αντανακλά στο μέγιστο βαθμό τις προσδοκίες της Κυβέρνησης για την επίτευξη των προαναφερόμενών στόχων καθώς ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες της εποχής μας . Η ψήφιση του  θα  επηρεάσει θετικά στον εκσυγχρονισμό της δικής μας χώρας η οποία δυστυχώς έχει πολλά να ζηλέψει από την Ευρωπαϊκή οικογένεια, αφού σε πολλούς τομείς  κινείται ακόμα  με αργοκίνητους  ρυθμούς.

Πιθανότατα να μην ανταποκρίνεται στο 100% των αναγκών ή των προσδοκιών αλλά δίνει μια σύγχρονη πνοή και χαράζει το δρόμο προς τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας. Είναι καιρός να λυθεί η δυσλειτουργικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που χρονίζει εδώ και δέκα έξι ολόκληρα χρόνια και διατηρείται για λόγους ψηφοθηρικούς και για να ικανοποιούνται οι φιλοδοξίες μερικών.  Είναι καιρός  να εκσυγχρονιστεί η Δημόσια Υπηρεσία αλλά και η Δικαιοσύνη.

Το έργο του εκσυγχρονισμού του κράτους, δεν είναι εύκολο και απαιτείται μια επίπονη και μακρόχρονη προσπάθεια. Κοινωνικοί θεσμοί, νοοτροπίες και συμπεριφορές δεν αγοράζονται και ούτε εισάγονται. Προϋποθέτουν κοινωνικές, ιδεολογικές, πολιτισμικές, οικονομικές και πολιτικές δομές, συμπεριφορές και αντιλήψεις, που δεν μεταφυτεύονται με μιας.

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ως  Βουλεύτρια Κερύνειας ,  νοιώθω έντονα την ανάγκη να μιλήσω για τους Κερυνιώτες  αλλά και για όλους τους πρόσφυγες μιας και είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω από το βήμα αυτό της Βουλής.  Στην εποχή που σε όλους τους τομείς απαιτείται εκσυγχρονισμός και αλλαγή, τα τραγικά αποτελέσματα του πολέμου του 1974, παραμένουν ως η παλαιότερη αλλά  και η πλέον σύγχρονη πληγή της χώρας μας. Πώς θα προχωρήσουμε λοιπόν στον εκσυγχρονισμό όταν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εδώ και 47 χρόνια νοιώθει να δυναμώνει μέσα του το αίσθημα της απογοήτευσης και του παραγκωνισμού; Που μέσα στην ίδια του την πατρίδα νοιώθει δεύτερης ποιότητας πολίτης; Που 47 χρόνια τώρα δεν βρέθηκαν εκείνοι οι τρόποι που θα απάλυναν τις πληγές των προσφύγων, των συγγενών των αγνοουμένων, των εγκλωβισμένων και γενικά όλων των παθόντων. Δεν είναι αγαπητοί μου  έλλειψη αξιοπρέπειας όταν έρχονται στη Βουλή και μαρτυρούν τα προβλήματα τους. Δεν είναι  έλλειψη αξιοπρέπειας όταν ζητούν το δίκαιο τους, όταν ζητούν επιδιορθώσεις στις πολυκατοικίες των συνοικισμών, όταν ζητούν να κρατήσουν τις Τ/Κ περιουσίες που τους έχουν παραχωρήσει, όταν ζητούν δάνεια για να σπουδάσουν τα παιδιά τους  και να ζήσουν αξιοπρεπώς , όταν ζητούν να μην τους εκποιήσουν τα σπίτια τους. Είναι ακριβώς το αντίθετο γιατί  αυτοί οι άνθρωποι ουδέποτε ύψωσαν το ανάστημα τους, ουδέποτε δημιούργησαν προβλήματα στην όποια Κυβέρνηση, απλά περιμένουν καρτερικά ώσπου να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Απλά γιατί έχουν αξιοπρέπεια. Ωστόσο ο χρόνος δεν λειτουργεί θετικά υπέρ τους. Μεγάλωσαν. Μεγαλώνουν. Ο αριθμός μειώθηκε. ΄Άρχισαν να φεύγουv.

Δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση των παιδιών των ανθρώπων που πέθαναν στους τελευταίους  ορόφους πολυκατοικιών στους συνοικισμούς και λόγω της μη εγκατάστασης ανελκυστήρων τους έδεσαν σε τόνενες καρέκλες και τους κατέβασαν. Δεν θα ήθελα να ήμουν  στη θέση των παιδιών των ηλικιωμένων που δεν μπορούν να κατεβούν και τους κατεβάζουν με ανυψωτικά μηχανήματα. Έχω την εντύπωση αγαπητοί συνάδελφοι ότι ούτε εσείς θα θέλατε να βρεθείτε σε τέτοια θέση.

Αυτό που ορίζουν οι καιροί να γίνει, είναι όπως όλοι μας που ανήκουμε στο πρώτο τμήμα της ανθρωπότητας, αυτής δηλαδή  που κτίζει Παρθενώνες,  εργαστούμε προς την κατεύθυνση  μιας ορθολογιστικής αλλαγής πρακτικής και τακτικής έτσι ώστε να αποφεύγονται οι χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες, να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τα θέματα των προσφύγων, και να καταστούμε περισσότερο αποδοτικοί όσον αφορά στην απόδοση δικαιοσύνης,  στα θέματα ισότιμης κατανομής βαρών και αναγνώρισης της θυσίας και των αγώνων τους.   Πρέπει επιτέλους  να αντιληφθούμε ότι απέναντι μας έχουμε ένα ηρωικό πληθυσμό που υπέφερε, υποφέρει και δεν θα σταματήσει να υποφέρει μέχρι την τελική δικαίωση. Αυτή η αλλαγή επιβάλλεται γιατί ακριβώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα και γιατί είναι δικαίωμα των ανθρώπων αυτών να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης.

Η  έκταση της κατεχόμενης γης μας ανέρχεται στο 34.9%  . Επιπρόσθετα ένα 2.60% αποτελεί τη νεκρή ζώνη. Η σύνδεση των ιδιοκτητών με τη γη τους αλλά κυρίως των παιδιών και πλέον των εγγονιών ξεθωριάζει με τον καιρό. ΄Όλοι μας  και ειδικότερα η Επιτροπή Προσφύγων μαζί με τα ανάλογα Υπουργεία θα πρέπει να  θέσουμε επί τάπητος το θέμα της αποζημίωσης για την  απώλεια χρήσης η οποία όχι μόνο  θα συνδέσει τους ιδιοκτήτες με την περιουσία τους αλλά και τα παιδιά τους. Θα συμβάλει δηλαδή στη διατήρηση της μνήμης και στην αγωνιστικότητα του λαού μας αλλά και την αποτροπή πώλησης των περιουσιών στα κατεχόμενα.

Μέσω του Προϋπολογισμού δίνεται μια ελπίδα επίλυσης πολλών από τα προβλήματα που προκύπτουν και ήδη έχω αναφέρει. Τόσο ο προϋπολογισμός του Κηδεμόνα Τ/Κ περιουσιών όσο και ο προϋπολογισμός του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,

Αγαπητοί συνάδελφοι

΄Ένας άλλος σημαντικός τομέας  που παρουσιάζεται όλο και πιο απαιτητικός είναι ο τομέας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλά έχουν γίνει, εντούτοις, επιβάλλεται να γίνουν ακόμα περισσότερα έτσι ώστε να εμπεδωθεί ο σεβασμός και η προστασία στον ίδιο τον άνθρωπο. Μέσα στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού, είναι αδιανόητο το γεγονός ότι δεν υπάρχει ίση συμμετοχή και εκπροσώπηση των γυναικών σε θεσμικές δομές, σε κέντρα λήψης αποφάσεων, στο Δημόσιο αλλά και στον Ιδιωτικό τομέα. Η παρουσία των γυναικών συνιστά ένα από τα σημαντικότερα ζητούμενα για την ενίσχυση της δημοκρατικής διακυβέρνησης όπως αυτή γίνεται αντιληπτή και ασκείται στο σύγχρονο κόσμο. Η μη ισόρροπη παρουσία των γυναικών και ανδρών στα θεσμικά κέντρα λήψης αποφάσεων όπως επίσης στους τομείς κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής είναι ένα θέμα επίκαιρο και συνεχίζει να αποτελεί σημαντικότατο δημοκρατικό έλλειμμα.

 Η εργασία όλων των Επιτροπών της Βουλής είναι αλληλένδετη με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενδεικτικά, μέχρι στιγμής  τα δικαιώματα των παιδιών, των γυναικών αλλά και άλλων ομάδων όπως των μονογονεϊκών οικογενειών, των ασθενών αλλά και άλλων συζητήθηκαν στην Επιτροπή  Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καμία έκπτωση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε αυτά αφορούν σε θέματα βίας στην οικογένεια, εμπορίας προσώπων ή άλλων μορφών οργανωμένου εγκλήματος, στα ανθρώπινα δικαιώματα που συνοψίζονται στις διεθνείς Διακηρύξεις και Συμβάσεις Διεθνών Οργανισμών. Στη βάση των πιο πάνω, αισιοδοξώ ότι η νέα σύνθεση της Βουλής έχει όραμα και θα καταβάλει το μέγιστο των δυνατοτήτων της, παραβλέποντας κομματικές σκοπιμότητες και συμφέροντα, για τη δημιουργία ενός ισχυρότερου και πιο δίκαιου για όλους κράτος.

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέος έτος σε όλους.