Εκτύπωση
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Κυρία Πρόεδρε,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μας δίνεται η ευκαιρία, με τη συζήτηση των προϋπολογισμών να κάνουμε μια ανασκόπηση της προηγούμενης χρονιάς αλλά και να σκιαγραφήσουμε τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά βραχυχρόνια αλλά και το συνολικό όραμα για τα επόμενο διάστημα. Θεωρώ σκόπιμο να αναφερθώ στα επιτεύγματα και τις μεταρρυθμίσεις που αυτή η κυβέρνηση τόλμησε να υλοποιήσει, με την βοήθεια βέβαια και τη συνεργασία της Βουλής αλλά και σε όσα έχει σκοπό να υλοποιήσει μέσα από τον προϋπολογισμό του 2022.

Αρχικά, αναγνωρίζεται από όλους μας ότι διανύσαμε και διανύουμε μια δύσκολη περίοδο. Μια περίοδο πανδημίας με όλα τα αρνητικά επακόλουθα που αυτή επιφέρει στην ζωή των πολιτών και στην οικονομία. Κλήθηκε αυτή η κυβέρνηση να πάρει δύσκολες αποφάσεις για περιορισμό της πανδημίας. Με γρήγορα αντανακλαστικά, περιόρισε τις τραγικές συνέπειες που αυτή θα προκαλούσε στο ελάχιστο. Ο δρόμος όμως, από ότι φαίνεται, είναι μακρύς και απρόβλεπτος. Χρειάζεται υπομονή και να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών και των επιστημόνων μας. Σε αυτό το σημείο, επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει για την αναχαίτηση του ιού. Ευχαριστίες αξίζουν βέβαια και σε όλους τους συμπολίτες μας που με τον τρόπο τους συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.

Στα πλαίσια των οικονομικών του δυνατοτήτων το κράτος κατάφερε να στηρίξει, μέσω ενός μεγάλου αριθμού σχεδίων τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Προώθησε τα σχέδια επιδότησης επιτοκίων για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια και κατάφερε να στηρίξει πέραν των 250,000 εργοδοτουμένων του ιδιωτικού τομέα, καταβάλλοντάς τους το 60% των δηλωμένων εισοδημάτων τους, με το συνολικό κόστος των δημοσιονομικών μέτρων να ξεπερνούν το €1δις.

Το 2021, παρόλες τις ιδιαιτερότητές του θα κλείσει με πλεονάσματα, με ρυθμούς ανάπτυξης πέραν του 5% και με ποσοστά ανεργίας, τα οποία πλησιάζουν επίπεδα  πλήρους απασχόλησης. Και αυτό είναι ένα επίτευγμα που κατάφερε η κυβέρνηση μέσα από ένα προϋπολογισμό με πολλά μέτρα και έργα ανάπτυξης. Με την αποφασιστικότητα και την προνοητικότητα της η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα πλάνο το οποίο μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά κυρίως μέσω του κρατικού προϋπολογισμού του 2022 που θα κληθούμε να υπερψηφίσουμε, θα συνεχίσει τους ρυθμούς ανάπτυξης, θα αυξήσει τον αριθμό των θέσεων εργασίας και θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, "Κύπρος - Το αύριο", που έχει καταρτιστεί αποτελεί ένα σχέδιο ρεαλιστικό και συνάμα φιλόδοξο που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Αποτελεί ένα μοντέλο ανάπτυξης της επόμενης ημέρας με όραμα για τη χώρα μας. Αντιμετωπίζει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας. Είναι ένας συνολικός κοινωνικός και οικονομικός μετασχηματισμός που οδηγεί σε μια νέα εποχή, νοοτροπίες, θεσμούς, την τεχνολογία και την οικονομία.

Στόχος του Σχεδίου είναι να καταστήσει την Κύπρο μια χώρα με υψηλό δείκτη παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, με σύστημα υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών βάση βέλτιστων πρακτικών, με ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα βοηθά στην απόκτηση δεξιοτήτων για τις ανάγκες της εποχής, μια χώρα που θα προχωρήσει στην ψηφιακή μετάβαση, στην πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη.  Το Σχέδιο προωθεί τη βελτίωση των υπηρεσιών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που βοηθούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη εδραίωση ενός κράτους πρόνοιας και ενός κράτους δικαίου

Το συνολικό ποσό για υλοποίηση του Προγράμματος για την περίοδο 2021-2026, ανέρχεται, χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες των ετησίων προϋπολογισμών, στα 4.4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την υλοποίηση των κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προβλέπεται να δημιουργηθούν πέραν των 11 χιλιάδων νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Κυρία Πρόεδρε,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Έχουμε υποχρέωση προς τους πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους, να τους τιμήσουμε και εμείς οι ίδιοι μέσα από τις εισηγήσεις μας, τις προτάσεις μας, τις πράξεις μας αλλά και το τι ψηφίζουμε μέσα στη Βουλή. Ότι υποσχέθηκα κατά την προεκλογική περίοδο των βουλευτικών, αυτούς τους μόλις 6 μήνες ως βουλευτής προσπαθώ να το κάνω πράξη. Προσπαθώ να έχω καθημερινή επαφή με τους πολίτες, να αφουγκράζομαι τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους και μέσα από τις συναντήσεις μου με τους αρμόδιους φορείς και το κοινοβουλευτικό μου έργο, σε συνεργασία με όλους τους συναδέλφους, να συμβάλω στην ευημερία των πολιτών.

Θα επικεντρωθώ όμως, σε όσα αφορούν κυρίως τις επιτροπές στις οποίες συμμετέχω, αλλά και την επαρχία μου.

Μέσα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος στην οποία συμμετέχω προωθήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, "Ο περί αποβλήτων νόμος", το οποίο υπερψηφίστηκε. Συμβάλλει στην ορθολογιστική διαχείριση των αποβλήτων αλλά ρυθμίζει και την εφαρμογή του συστήματος "Πληρώνω όσο Πετώ/Pay As You Throw". Ένα νομοσχέδιο που θα βοηθήσει στη μείωση των δημοτικών αποβλήτων, θα αυξήσει την ανακύκλωση, θα μειώσει τα τέλη στους δημότες που θα το εφαρμόσουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο, θα βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Για το πρόγραμμα "Πληρώνω όσο Πετώ" θα δοθούν 25 εκατομμύρια ευρώ προς τις Δημοτικές και Κοινοτικές Αρχές για την υλοποίησή του. Επιπλέον θα δοθεί κρατική στήριξη προς τις ορεινές κοινότητες που θα απωλέσουν εισοδήματα από αυτό το μέτρο.

Επίσης υπάρχει πρόθεση του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να φέρει τους επόμενους μήνες, ενώπιον της Επιτροπής, νομοσχέδιο για το εγγυοδοτικό σύστημα όπου θα τοποθετηθούν σε Παγκύπρια βάση μηχανές στις οποίες ο πολίτης θα τοποθετεί ορισμένου τύπου ανακυκλώσιμα δοχεία και θα του επιστρέφεται ένα ανταποδοτικό τέλος. Σημαντικά νομοθετήματα που θα βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος, στην αλλαγή  νοοτροπίας, την ευαισθητοποίηση και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής κουλτούρας.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ θέτει φιλόδοξους στόχους, δεσμευτικούς μάλιστα για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050. Το Green Deal θα μετατρέψει την ΕΕ σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς την χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία. Υπάρχουν πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν τα οποία προβλέπονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την μετάβαση στην πράσινη οικονομία και ανάπτυξη, και στην χρησιμοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στα πλαίσια της Πράσινη Συμφωνίας του ΔΗΣΥ με την κοινωνία των πολιτών τα επόμενα τρία χρόνια φυτεύουμε 1 εκατομμύριο δέντρα σε όλη την Κύπρο. Πρασινίζουμε τον τόπο μας και στηρίζουμε πολιτικές και δράσεις με στόχο την αειφόρο και πράσινη ανάπτυξη.  

Παράλληλα, στην Επιτροπή Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, είχαμε μια μεγάλη περιοδεία σε αρκετά σχολεία της Κύπρου ώστε να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι την καθημερινότητα στις σχολικές μας μονάδες. Συζητήσαμε θέματα που άπτονται της έναρξης της σχολικής χρονιάς αλλά και γενικότερα θέματα που απασχολούν τον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης. Όντας εκπαιδευτικός 14 χρόνια, γνωρίζω από πρώτο χέρι πληθώρα προβλημάτων, τα οποία χρήζουν νομοθετικής ή άλλης ρύθμισης.

Συναντηθήκαμε με διάφορους φορείς που άπτονται των θεμάτων παιδείας και ενημερωθήκαμε για την πρόθεση του υπουργείου για τη δημιουργία, στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 6000 ψηφιακών τάξεων. Στο πλαίσιο των συζητήσεων τέθηκαν θέματα υποδομών των σχολικών κτηρίων και τη μεγάλη ανάγκη για κλιματιστικά στα σχολεία που θα βελτιώσουν τις συνθήκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, το θέμα των εκπαιδευτικών των ολοήμερων σχολείων, αλλά και των απογευματινών προγραμμάτων.

Η βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και η στήριξη σωματείων και ομοσπονδιών είναι επίσης στις προτεραιότητες της επιτροπής.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά και να ευχαριστήσω τους εκπαιδευτικούς μας που με ζήλο και μέσα στις συνθήκες πανδημίας συνέτειναν τα μέγιστα, με υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να παραμείνουν τα σχολεία ανοικτά.

Όσον αφορά την ανώτατη εκπαίδευση, μεγάλος εθνικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση των πτυχίων και των πανεπιστημίων μας. Επιπλέον θα πρέπει να στηρίξουμε και να επεκτείνουμε  περαιτέρω την διασύνδεση των πανεπιστημίων μας με την αγορά εργασίας και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Στις προτεραιότητες της επομένης χρονιά είναι η δημιουργία του Υφυπουργείου πολιτισμού ώστε να προσδώσουμε στον πολιτισμό την αξία και τον ρόλο που του αρμόζει.

Ο προϋπολογισμός για το ΥΠΑΝ περιλαμβάνει αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών 11,2% σε σχέση με το 2021 και φθάνουν σε ύψος τα 212 εκατ. Με συναίνεση και συνεργασία μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητας της Παιδείας μας και να εκσυγχρονίσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και γενικότερα το Δημογραφικό πρόβλημα είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, και όπως καταδεικνύουν και οι στατιστικές μελέτες, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα μας. Ένα θέμα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και επίλυσης.

Χαιρετίζουμε τα όσα έγιναν μέχρι σήμερα εκ μέρους της Κυβέρνησης, όπως η επέκταση της άδειας μητρότητας, η υιοθέτηση της άδειας πατρότητας, η προίκα του μωρού, η επαναφορά του επιδόματος μάνας, η επέκταση των εισοδηματικών κριτηρίων για επιδόματα τέκνου, η στεγαστική πολιτική για νεαρά ζευγάρια σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές. Προφανώς υπάρχουν αρκετά ακόμη που πρέπει να γίνουν για την επίλυση του προβλήματος αυτού.

Μια εκ των προτάσεων που τέθηκαν στην Ad Hoc Επιτροπή για την επίλυση του Δημογραφικού προβλήματος είναι η επιδότηση των γεννήσεων, κυρίως ξεκινώντας από το 3ο παιδί και περαιτέρω. Με βάση μελέτες, το 2019 οι γεννήσεις 1ου παιδιού αφορούσαν το 46% των γεννήσεων, για 2ο παιδί το 36%, για 3ο το 12% και για 4ο το 2,8%. Τα μέτρα που λαμβάνουμε πρέπει να είναι στοχευμένα.

Κάποιες εισηγήσεις που καταθέσαμε στην Επιτροπή για τον περιορισμό του προβλήματος, για τη στήριξη των νεαρών ζευγαριών και την αύξηση των γεννήσεων περιλαμβάνουν την εξέταση για παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας, την περαιτέρω στήριξη πολύτεκνων οικογενειών, την επέκταση του θεσμού ολοήμερου σχολείου, την γονική άδεια επί πληρωμής, νομοσχέδιο το οποίο αναμένουμε να κατατεθεί στη βουλή, την επέκταση των προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής, αλλά και την υιοθέτηση μέτρων για ευέλικτη εργασία για γονείς, και τη δημιουργία χώρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών σε επιχειρήσεις και βιομηχανικές περιοχές.

Από τις πιο πάνω εισηγήσεις κάποιες βοηθούν στην συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και άλλες δίνουν κίνητρα για την δημιουργία οικογένειας, με ενθάρρυνση των γεννήσεων πέραν του ενός παιδιού.

Όσον αφορά στην Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, οφείλουμε να επικροτήσουμε τις προσπάθειες του Υπουργείου και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει σε θέματα οδικής ασφάλειας, βιώσιμης κινητικότητας,  σύγχρονων και ποιοτικών ταχυδρομικών και ηλεκτρομηχανολογικών υπηρεσιών και αξιοποίησης αρχαιολογικών χώρων. Θετικό πρόσημο δίνουμε και στο στόχο του Υπουργείου να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τους πόρους που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τόσο για την προώθηση και επιδότηση της ηλεκτροκίνησης, όσο και στην εισαγωγή Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών.

Δεν θα μπορούσα, τέλος, να μην αναφερθώ στην Πόλη και την Επαρχία μου, και να ομολογήσω ότι χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί η Λάρνακα περνά στο επίκεντρο της ανάπτυξης. Τα έργα στη Λάρνακα και η ανάπτυξη που τροχοδρομείται από άκρη σε άκρη της Επαρχίας μας, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ενιαία ανάπτυξη Λιμανιού Μαρίνας, την ολοκλήρωση της μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών και των εγκαταστάσεων υγραερίου, την τροχοδρόμηση της επόμενης φάσης του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας, την ανάπλαση του παραδοσιακού πυρήνα κοινοτήτων, την διαμόρφωση πλατειών στην ορεινή Λάρνακας και όχι μόνο, την ανάπλαση παλαιών αγορών σε Πόλη και Επαρχία, καταδεικνύουν ότι η επόμενη δεκαετία ανήκει στη Λάρνακα.

Κυρία Πρόεδρε,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Κλείνοντας την ομιλία μου θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην ετοιμασία, κατάρτιση και συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού. Ευελπιστώ ότι φέτος θα υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό ούτως ώστε μέσα από τη συνεργασία και τη συνεννόηση νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της κοινωνίας των πολιτών.

Να ευχηθώ σε όλους Καλά Χριστούγεννα και ελπιδοφόρο και παραγωγικό 2022.

Σας ευχαριστώ.