Εκτύπωση
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Κυρία μου,


Εν μέσω πανδημίας, αβεβαιότητας για το αύριο του τόπου, για το ποιές άλλες επιπτώσεις μπορεί να ακολουθήσουν στη καθημερινότητα και στην οικονομία μας, το σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, καλείται να τοποθετηθεί υπέρ ή κατά του κρατικού προϋπολογισμού. Η ευθύνη του κάθε βουλευτή έναντι των πολιτών από τις αποφάσεις του, είναι μεγάλη. Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των πολιτών σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα, την ευημερία του, για θέματα οικονομίας, υγείας, δικαιοσύνης, εκπαίδευσης, εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Γνώμονας μας επιβάλλεται να είναι το καλό συμφέρον του συνόλου των πολιτών, πάντα μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων μας.


Ανήκω στα νεοεισερχόμενα μέλη. Στην ολιγόμηνη άσκηση των καθηκόντων μου και μέσα από επαφές μου με τον κόσμο, τόσο προεκλογικά όσο και μετά την εκλογή μου, έγινα δέκτης πολλών παραπόνων του απλού πολίτη για την αντιμετώπιση του από όλες τις εξουσίες της πολιτείας. Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι χρέος μας προς τον κάθε πολίτη, θεωρώ πως το σχέδιο που παρουσιάστηκε είναι ικανό να επιλύσει πολλά προβλήματα και πως η εφαρμογή του θα απλουστεύσει την καθημερινότητα των πολιτών.

Για τον τόπο μας, ο γεωργικός τομέας αποτελεί έναν εξίσου σημαντικό οικονομικό πυλώνα αφού εργοδοτεί μεγάλο αριθμό πολιτών, είτε ως κύριο επάγγελμα, είτε ως ένα επιπρόσθετο εισόδημα. Αφουγκραζόμενος τις ανησυχίες των γεωργών αλλά και ως συντονιστής του κόμματός μου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, νιώθω διπλή την ευθύνη και ζητώ να στηρίξουμε, να σταθούμε αρωγοί στον γεωργικό τομέα. Η γεωργία πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή, όπως ακριβώς είχε και η ίδια κρατήσει όρθιους τους παππούδες μας σε δύσκολους καιρούς του τόπου, σε περιόδους φτώχειας, σε περιόδους πολέμου. Παρά την πανδημία, εντός του ’22, πρέπει να επεξεργαστούμε σχέδια για να δοθούν περισσότερα κίνητρα, κυρίως οικονομικά, ιδιαίτερα στους νέους μας, προκειμένου να ασχοληθούν με την γεωργία ως το κύριο επάγγελμα τους και όχι απλά, ως ένα έξτρα εισόδημα.

Η πρόταση προϋπολογισμού του υπουργείου Γεωργίας, παρά την πανδημία,είναι πολύ ικανοποιητική, στοχεύει στη μεταρρύθμιση και στη ενίσχυση τηςανταγωνιστικότητας της γεωργοκτηνοτροφικής οικονομίας, στη προώθηση της πράσινης και της γαλάζιας ανάπτυξης, στη προστασία του περιβάλλοντος, στη προώθηση της αποδοτικής και βιώσιμης χρήσης των πόρων, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στη πρόληψη των κινδύνων και ιδιαίτερα του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών όπου τα τελευταία χρόνια υποστήκαμε μεγάλες καταστροφές και στη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών για την ασφάλεια των τροφίμων και τη δημόσια υγεία.

Προβλέπεται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Γεωργίας η υλοποίηση 19 μέτρων. Τα 14 αφορούν επενδυτικά έργα και τα 5 αφορούν μεταρρυθμίσεις. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ο προϋπολογισμός του υπουργείου Γεωργίας για το 2022 είναι αυξημένος κατά 2%, οι αναπτυξιακές δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση 29% ενώ οι λειτουργικές του δαπάνες είναι κατά 15% μειωμένες σε σχέση με το 2021. Αυτό είναι και το πλέον σημαντικό για να προχωρήσουμε στην νέα εποχή, όπως όλοι οραματιζόμαστε.

Θέλω ιδιαιτέρως να αναφερθώ στις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές που έζησε ο τόπος σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο και που έφεραν και πάλι στην επιφάνεια τα προβλήματα, τις ελλείψεις σε βασικό εξοπλισμό και προσωπικό του τμήματος Δασών. Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές Εσωτερικών, Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, άκουσαν από κάθε εμπλεκόμενο, σε αριθμό συνεδριών τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις απόψεις και εισηγήσεις τους για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Στον προϋπολογισμό που ζητείται, περιλαβάνονται κονδύλια που αφορούν τον προγραμματισμό των πτητικών μέσων του τμήματος Δασών και για την αναγκαία στελέχωση του. Τονίζω πως θα είμαστε όλοι αδικαιολόγητοι εάν δεν εγκριθεί και εάν το ερχόμενο καλοκαίρι ψάχνουμε πάλι το τι φταίει και γιατί δεν διαθέτουμε τον κατάλληλο και αναγκαίο εξοπλισμό ή προσωπικό. Τα δάση είναι ζωή και ως ζωή οφείλουμε να τα προστατεύουμε.

Επίσης, ως μέλος της Επιτροπής Υγείας, θεωρώ επιβεβλημένο η Βουλή να στηρίξει το ΓεΣΥ, να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει. Στα 2,5 χρόνια λειτουργίας του εντοπίστηκαν τα λάθη, οι παραλείψεις, οι αστοχίες και οι «τρύπες» του σχέδιου που χρήζουν διόρθωσης, χωρίς να αλλοιωθεί η αρχιτεκτονική και η φιλοσοφία του. Το ΓεΣΥ είναι η μεγαλύτερη κοινωνική προσφορά του κράτους από ιδρύσεως του μέχρι και σήμερα προς τους πολίτες και θα είναι ασυγχώρητο λάθος να μην το κρατήσουμε βιώσιμο και λειτουργικό. Η συνεργασία μας με την ηγεσία του Γενικού Σχεδίου Υγείας είναι επιβεβλημένη προκειμένου να αναβαθμιστούν οι κτηριακές εγκαταστάσεις των δημοσίων νοσηλευτηρίων, να αγοραστεί ο αναγκαίος, σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός και μηχανήματα, και για να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, προκειμένου τα κρατικά νοσηλευτήρια να είναι ανταγωνιστικά και σε θέση να παρέχουν υγιής και υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες. Η υγεία είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, χωρίς υγεία δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει ανάπτυξη. Δεν υπάρχουν περιθώρια εκπτώσεων στο τομέα αυτό, είναι χρέος μας να παρέχουμε ασφαλή και υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες και φροντίδα προς τον κύπριο φορολογούμενο πολίτη.

Μεγάλη ανάγκη παραμένει και η αναβάθμιση των ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η αύξηση των κλινών τους και η επάνδρωσή τους σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Η καθημερινή ταλαιπωρία των ασθενών στο συγκεκριμένο τμήμα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα των δημόσιων νοσηλευτηρίων αυτή την στιγμή και οι τελευταίοι που ευθύνονται για την κατάσταση είναι οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς. Η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι επιβεβλημένη ανάγκη αφού περιλαμβάνει κονδύλια για επιδιορθώσεις των κτηριακών εγκαταστάσεων των νοσοκομείων μας, για επίλυση των προβλημάτων των ΤΑΕΠ, για αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων και για προσλήψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Ειδικότερα για την Πάφο, είναι αναγκαίο το 2022 να τεθούν οι βάσεις για την λειτουργία ογκολογικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, σε πρώτη φάση τύπου “One Day Care”. Οι καρκινοπαθείς της Πάφου υφίστανται καθημερινά μία αφάνταστη ταλαιπωρία από τις αναγκαίες μεταβάσεις τους. Όλοι μας έχουμε ζήσει μέσα στο σπίτι μας, τον αγώνα και την αγωνία ενός καρκινοπαθή. Σας ρωτώ για προβληματισμό σας: Εσείς, για πόσο καιρό θα ανεχόσασταν, ο δικός σας ασθενής, να ξυπνά από τα χαράματα, να κάθεται δύο και πλέον ώρες σε ένα λεωφορείο μαζί με άλλους καρκινοπαθείς διαφόρων σταδίων, να υποβάλλεται στην χημειοθεραπεία του και καταβεβλημένος από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας του, σε κατάσταση σωματικής και ψυχολογικής εξαθλίωσης, να πρέπει πάλι να χρησιμοποιήσει το λεωφορείο για να επιστρέψει στο σπίτι του; Δεν είναι εύκολο ούτε και για τα δικά τους πρόσωπα, προκειμένου να μην υποστούν επιπρόσθετη ταλαιπωρία με τα λεωφορεία, να υποχρεώνονταινα ζητούν συνεχώς άδεια από την εργασία τους ή συνεχώς να κλείνουν τις επιχείρησεις τους προκειμένου να μεταφέρουν οι ίδιοι τους ασθενείς τους στο ογκολογικό, να τους περιμένουν όλη μέρα μέχρι να τελειώσουν και να τους φέρουν πίσω στη Πάφο.

Συνεχίζοντας, θέλω να χαιρετήσω την υπογραφή του συμβολαίου για την κατασκευή του δρόμου Πάφου - Πόλεως Χρυσοχούς που έγινε μόλις τον Μάιο του 2021, ένα έργο για το οποίο απαιτήθηκαν προσπάθειες πέραν των 20 χρόνων. Είναι το μεγαλύτερο σε εκτέλεση έργο της παρούσας κυβέρνησης για το 2021 και είναι μια ευχάριστη εξέλιξη για την επαρχία της Πάφου, ειδικά του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς που επιτέλους εισέρχεται σε πορεία υλοποίησης εντός του ‘22, έστω όχι όπως αρχικά σχεδιάστηκε.

Κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι,

Θέλω όμως να αναφερθώ και στο μεγάλο παράπονο των πολιτών της Πάφου αλλά και εμένα προσωπικά. Το τελευταίο μεγάλο έργο που υπογράφτηκε για τη Πάφο ήταν αυτό για τον αυτοκινητόδρομο Πάφου - Λεμεσού το 1998. Έκτοτε και μέχρι το 2015, δεν εξαγγέλθηκε κανένα άλλο μεγάλο και ουσιαστικό έργο. Μεσολάβησαν δηλαδή 17 ολόκληρα χρόνια χωρίς μεγάλα έργα!

Η αναβάθμιση της Πάφου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015 με πρωτοβουλία του αναμορφωτή της Πάφου, του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, τον οποίον και επί της ευκαιρίας ευχαριστώ θερμότατα για το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξε, είναι ο άνθρωπος στον οποίον η Πάφος οφείλει ένα τεράστιο ευχαριστώ για τα αναπτυξιακά έργα που έγιναν από το 2015 και μετά. Έκτοτε, δηλαδή από το 2015 μέχρι και σήμερα, ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται υπό κατασκευή στη πόλη καιεπαρχία της Πάφου, έργα συνολικής αξίας €300 περίπου εκατομμυριών ευρώ. Λόγω όμως αυτού του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε και παρά τα έργα που ήδη παραδόθηκαν, η Πάφος εξακολουθεί να έχει σοβαρές ελλείψεις και χρειάζεται δουλειά σε έργα ανάπτυξης. Απαιτείται η άμεση προώθηση αυτών που χρονολογούνται σε οδικό δίκτυο, σε αθλητικές εγκαταστάσεις και κατασκευή μαρίνας, η Πάφος είναι η μοναδική παραλιακή πόλη που δεν διαθέτει μαρίνα.


Η Πάφος, ως κατεξοχήν τουριστική επαρχία, στηρίζεται οικονομικά σε δύο πυλώνες, την τουριστική και την οικοδομική της βιομηχανία. Ως προορισμός, φιλοξενεί περί το ενάμιση εκατομμύριο ξένους επισκέπτες ετησίως και ολόχρονα. Για να παραμείνει η Πάφος ελκυστική και ανταγωνιστική προς τρίτους προορισμούς και ειδικά των γειτονικών χωρών, και για να μπορέσει να συνεχίσει να συνεισφέρει αδιάλλειπτα στα οικονομικά του κράτους, απαιτείται τάχιστα η αναβάθμιση του κύριου, του βασικού της τουριστικού οδικού δίκτυου και ειδικά του παραλιακού δρόμου Κάτω Πάφου προς Κόλπο των Κοραλλίων, δηλαδή, του παραλιακού δρόμου από Χλώρακα και Κισσόνεργα προς την Πέγεια.


Είναι λυπηρό, ενάς τόσο σημαντικός και πολυσύχναστος δρόμος, να εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες που σίγουρα δεν παραπέμπουν σε ένα σύγχρονο, εξελισσόμενο κράτος. Τα σχέδια για την κατασκευή του δρόμου πρωτοσχεδιάστηκαν πριν 35 περίπου χρόνια και εξακολουθούν προκλητικά να παραμένουν επί χάρτου. Εάν αυτή η κεντρικότατη τουριστική οδική αρτηρία που χρησιμοποιείται από ενάμιση εκατομμύριο τουρίστες τον χρόνο, πλέον τους ντόπιους οδηγούς, δεν χρήζει άμεσης ανακατασκευής, μιας αξιοπρεπούς αναβάθμισης, τότε ποιός άλλος δρόμος χρειάζεται;


Αυτό το οδικό έργο είναι εξέχουσας σημασίας και προτεραιτότητας για την επαρχία μου. Η μέχρι σήμερα μη κατασκευή και σύνδεση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου που εκκρεμεί στα σχέδια πέραν των τριών δεκαετιών, δικαιολογημένα επέφεραν την απογοήτευση σε κάθε παφίτη. Το 2022 πρέπει να είναι χρονιά σταθμός για το συγκεκριμένο έργο. Με ειλικρινή αγάπη, προειδοποιώ τα αρμόδια τμήματα πως το 2022 θα γίνω κουραστικός, γιατί θέλω και επιβάλλεται αυτό το έργο να βρίσκεται στον αμέσως επόμενο κρατικό προϋπολογισμό. Καταλήγοντας, δεν μπορώ να κρύψω την δυσαρέσκεια και τον έντονο προβληματισμό μου για το που οδηγείται αυτός ο τόπος και η οικονομία μας, εξαιτίας των αυξανόμενων και ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, έχουν καταβληθεί επιπρόσθετα των ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την τσέπη του κύπριου φορολογούμενου πολίτη, το ποσό των €180 εκ. ευρώ. Η Τουρκία, περάν του γεγονότος ότι ήδη εδώ και αρκετά χρόνια προέβηκε σε ενέργειες δημογραφικής αλλοίωσης της Κύπρου στις κατεχόμενες περιοχές με την κάθοδο παράνομων Τούρκων εποίκων, εκμεταλλεύτεται το μεταναστευτικό φαινόμενο, το χρησιμοποιεί ως ένα εργαλείο, ως ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια της, για να ολοκληρώσει τα επεκτατικά της σχέδια προωθώντας από την αχίλλειο πτέρνα μας, την πράσινη γραμμή, παράτυπους μετανάστες στις ελεύθερες περιοχές μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμβου. Ουσιαστικά, η Τουρκία προβαίνει σε έναν νέο εποικισμό εις βάρος της ελεύθερης Κύπρου, εκμεταλλεύεται την άστοχη επιδοματική πολιτική της ΕΕ και τις όποιες δικές μας αδυναμίες για επαρκή έλεγχο της πράσινης γραμμής. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων για ενίσχυση και αυστηρή επιτήρηση της πράσινης γραμμής προκειμένου να διασφαλίσουμε την εθνική μας ασφάλεια.

Όσον αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό, ευελπιστώ πως το σώμα της Βουλής, μέσα σε κλίμα σύνεσης, με αγαστή συνεργασία εκ μέρους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πως θα λάβει αυτές τις σωστές αποφάσεις που θα προστατεύσουν τα συμφέροντα των πολιτών της Κύπρου και που θα συντείνουν στην ευημερία της πατρίδας μας.


Κλείνοντας, θέλω να ευχηθώ από καρδιάς σε όλους, Καλές Γιορτές.