Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε σχεδόν 365 ημέρες μετά από ένα πρωτοφανές φαινόμενο: την καταψήφιση του προϋπολογισμού. Πέρυσι, τέτοιες ημέρες, γινόμασταν μάρτυρες ενός ιστορικού φαινομένου. Διχόνοια και διαξιφισμοί στη Βουλή, ανασφάλεια και αβεβαιότητα στην κοινωνία. Φέτος, έναν χρόνο μετά, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

Αυτό που άλλαξε είναι ότι μεσολάβησαν οι βουλευτικές εκλογές, με τους Κύπριους πολίτες να στέλνουν ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. 

 • Επέλεξαν ασφάλεια και σταθερότητα έναντι του λαϊκισμού και των εύκολων υποσχέσεων. 
 • Διάλεξαν υπευθυνότητα και βιώσιμες λύσεις αντί παροχολογία και κενά λόγια. 
 • Αποδοκίμασαν την έπαρση και ζήτησαν από όλο το πολιτικό σύστημα να λειτουργεί με όρους διαφάνειας και λογοδοσίας.

Σήμερα, καλούμαστε να δείξουμε στους συμπολίτες μας ότι τα περσινά παθήματα έγιναν μαθήματα και ότι εισακούστηκαν οι πρόσφατες επιλογές τους.

Σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική από πέρυσι. Πέρυσι συζητούσαμε για τις κρατικές εγγυήσεις. Φέτος, αυτά έχουν ρυθμιστεί σε μεγάλο βαθμό μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν από τα πρώτα που κατατέθηκαν στα όργανα της ΕΕ, αποσπώντας θετικά σχόλια για την αρτιότητά του. Έτσι εξασφαλίζουμε έναν βιώσιμο σχεδιασμό για τα χρόνια που έρχονται και δίνουμε ώθηση για τις απαραίτητες αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία μας. 

Βρισκόμαστε μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εξελίξεις με την πανδημία, η ενεργειακή κρίση, οι γεωπολιτικοί παράγοντες και οι επερχόμενες εκλογές σε χώρες-κλειδιά, όπως η Γαλλία, δημιουργούν ένα κλίμα που δεν ευνοεί τις ασφαλείς οικονομικές προβλέψεις. 

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση έχει κάνει το καλύτερο δυνατό για να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό που παρουσιάζει θετικές μεσοπρόθεσμες προοπτικές. 

Η βιώσιμη ανάπτυξη, η σωστή εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης, η κοινωνική συνοχή μέσα από κρατικές παρεμβάσεις και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις είναι ο οδηγός μας. 

Παράλληλα, ο περιορισμός του δημόσιου χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, η επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος, η προστασία του βιοτικού επιπέδου των καταναλωτών από ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις, και η διασφάλιση γενικότερα της ευημερίας των πολιτών συμπληρώνουν τη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης.

Καλούμαστε να αποφασίσουμε τι Κύπρο θέλουμε για τα επόμενα χρόνια. Μια χώρα που:

 • Βασίζεται στην πράσινη οικονομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την έρευνα και την καινοτομία, την ορθολογική και ουσιαστική διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων
 • Υλοποιεί σημαντικά αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομής που συμβάλουν στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
 • Υποστηρίζει τους πολίτες της μέσα από την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, τη μείωση της κοινωνικής ανισότητας και την προστασία του οικογενειακού πορτοφολιού από ακατάσχετες πληθωριστικές πιέσεις. 

Αγαπητοί συνάδελφοι, κατά το τρέχον έτος έχει αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό η απώλεια που επέφερε στο ΑΕΠ η πανδημία κατά το 2020. Οι αποδόσεις για το 2021 κυμάνθηκαν πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Οι αναπτυξιακές προοπτικές και η δημοσιονομική βελτίωση αφήνουν περιθώρια ρεαλιστικής αισιοδοξίας. 

Καλούμαστε σήμερα να δώσουμε περαιτέρω ώθηση στην οικονομία μας και μέσα από την υπερψήφιση του προϋπολογισμού να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας και την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα υπερψηφίσει τον προτεινόμενο κρατικό προϋπολογισμό και στηρίζει τόσο την ακολουθούμενη από την Κυβέρνηση οικονομική πολιτική όσο και τη φιλόδοξη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο προτεινόμενος κρατικός προϋπολογισμός για το 2022 διατηρεί τον αναπτυξιακό και κοινωνικό του χαρακτήρα, μέσα από πρωτογενείς δαπάνες ύψους €8 δισ. 

Μέσω του προϋπολογισμού, και χωρίς να προκύπτει καμία ανάγκη για νέες φορολογίες ή άλλες επιβαρύνσεις,:

 • Συνεχίζεται η υλοποίηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος
 • Διατηρείται η δυνατότητα άσκησης αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής
 • Στηρίζεται η εφαρμογή του ΓεΣΥ, ενός σχεδίου που κράτησε όρθια τη χώρα την περίοδο της πανδημίας
 • Υλοποιείται ένα σημαντικό πρόγραμμα εξοπλιστικής αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς, σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές προκλήσεις πληθαίνουν. 
 • Μειώνεται περαιτέρω η ανεργία μέσα από τη δημιουργία 11 χιλιάδων νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Έργα/Λεμεσός 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εκπροσωπώντας τους πολίτες της Λεμεσού, επιτρέψτε μου να σταθώ και σε μερικά από τα οφέλη που θα έχει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 για την περιφέρειά μας.

 • Η συμπληρωματική δαπάνη ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη δαπανών που αφορούν τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων του περασμένου Ιουλίου, δείχνει ότι η πολιτεία είναι δίπλα στους πολίτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με φυσικές καταστροφές.
 • Επιπλέον, η χορηγία ύψους 250.000 ευρώ για το θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, ποσό που αντιστοιχεί σε κάλυψη μέρους των λειτουργικών εξόδων, αποδεικνύει την έμφαση που δίνει η πολιτεία στον πολιτισμό και τη διαχρονική στήριξη σε αυτόν. 
 • Έργα σε οδικά δίκτυα και άλλα αναπτυξιακά έργα όπως αναφέρω στη συνέχεια. 

 

Εμπορικοποίηση Λιμανιού Λεμεσού

 • Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα 189 εκατομμύρια σε έσοδα από το Λιμάνι Λεμεσού και συγκεκριμένα από τις εισπράξεις από την παραχώρηση των εργασιών του στους διαχειριστές. Μια μεταρρύθμιση που πέραν από τις εισροές στα ταμεία του κράτους αναβάθμισε σε σημαντικά την ποιότητα παροχής λιμενικών υπηρεσιών στην χώρα. 

Αναπτυξιακά έργα Παγκύπρια

Αλλά και όχι μόνο στη Λεμεσό. Έργα ανάπτυξης, έργα επέκτασης, αναβάθμισης και βελτίωσης των δικτύων λαμβάνουν χώρα σε όλη την Κύπρο, έργα που για δεκαετίες βρίσκονταν σε αναμονή προχωρούν και υλοποιούνται. Και παρόλη την υγειονομική κρίση κανένα έργο δεν αναβλήθηκε και κανένα έργο δεν ακυρώθηκε. 

Αναφέρω επιλεκτικά μόνο μερικά: 

 • δημιουργία σύγχρονου και ασφαλούς δικτύου μεταφορών και προώθηση βιώσιμης κινητικότητας,
 • σύγχρονες και ασφαλείς αερομεταφορές και βελτίωση της συνδεσιμότητας της Κύπρου με τρίτες χώρες,
 • προσφορά σύγχρονων και ποιοτικών ταχυδρομείων και ηλεκτρομηχανικών υπηρεσιών
 • αξιοποίηση του αρχαιολογικού μας πλούτου και των πόρων της χώρας.
 • Έργα όπως ο αυτοκινητόδρομος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, Λεμεσού-Σαϊτά, ο  δρόμος Λάρνακας-Δεκέλειας, Δερύνειας-Σωτήρας.
 • Τα επόμενα μεγάλα έργα που θα προκηρυχθούν είναι οι αυτοκινητόδρομοι και ο περιμετρικός δρόμος Λευκωσίας.
 • Με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδαμε χθες ότι έχει ήδη προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον υπεραστικό αυτοκινητόδρομο Αστρομερίτη-Ευρύχου. 

Ναυτιλία

Και μιας και αναφέρθηκα αμέσως πιο πάνω στο Λιμάνι της Λεμεσού δεν γίνεται να μην αναφερθώ στη Ναυτιλία μας. Η Στρατηγική “SEAchange2030” που παρουσιάστηκε πρόσφατα δεν θέτει μόνο το όραμα και τις στοχεύσεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Κυπριακής Ναυτιλίας έως το 2030, αλλά αποτελεί και μια νέα διαδραστική προσέγγιση και φιλοσοφία στον τρόπο λειτουργίας του ίδιου του Υφυπουργείου. 

Όπως γνωρίζετε, το κυπριακό νηολόγιο κατέχει την 11η θέση παγκοσμίως και την 3η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το Δημοκρατικό Συναγερμό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργήσουμε το κατάλληλο πλαίσιο έτσι που να μπορεί ο τομέας να είναι ανθεκτικός στις κρίσεις, αποτελεσματικός στις προκλήσεις και ανταγωνιστικός.

Για όλα τα παραπάνω, καλώ όλο το σώμα της Βουλής να σταθεί στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων και να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2022. 

Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι κρίσιμη μόνο στην οικονομία. Υπάρχει μια σειρά θεμάτων πάνω στα οποία χρειάζεται μια αποφασιστική παρέμβαση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ συνοπτικά σε ορισμένα εξ αυτών αρχίζοντας από το κομμάτι της διαφάνειας και της διαφθοράς.

Ενίσχυση της Διαφάνειας 

Η λογοδοσία και η ενίσχυση της διαφάνειας είναι τα βασικά πράγματα των πολιτών όπως αυτά αποτυπώθηκαν και στις πρόσφατες εκλογές. Είναι καταγεγραμμένα αιτήματα και δεν μπορούν να αγνοηθούν. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση υλοποιεί μεταρρυθμίσεις που δίνουν λύσεις σε πάγια προβλήματα του τόπου. 

Η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς είναι ένα πρώτο βήμα. Είναι μια εμβληματική κίνηση που δίνει τον τόνο τόσο σε επίπεδο συμβολισμού, όσο και ουσίας. Πρόσφατα πήρε τον δρόμο της υλοποίησης, μετά και την εξέταση κατ’ άρθρον στην αρμόδια Επιτροπή Νομικών. 

Η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, εκτός των ζητημάτων που λύνει, είναι και προϋπόθεση για την εκταμίευση δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι η επιτάχυνσή της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό και όποιος την υπονομεύει, υπονομεύει την οικονομία και την ίδια την κοινωνία.

Γνωρίζετε ότι η Κύπρος είναι στην 41η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Διαφθοράς για το 2019 και το 2020 - κάτι που αποθαρρύνει τις επενδύσεις, οδηγεί σε απώλεια πολύτιμων πόρων και καταρρακώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτεία και την πολιτική συνολικά. 

Η κατάσταση αυτή ουσιαστικά αποτελεί μια εθνική απειλή. Πλήττει την αξιοπιστία της χώρας και αμαυρώνει το φιλότιμο της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών. Η ανάταξή της λοιπόν είναι μια προτεραιότητα που δεν σηκώνει δισταγμούς και αναβολές.

Με την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς θωρακίζουμε θεσμικά την αντιμετώπιση της διαφθοράς και ενισχύουμε την αρχή της λογοδοσίας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς δημιουργεί τις βάσεις για μια τεχνογνωσία, η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με αποτελεσματικότητα και μακριά από οποιαδήποτε κομματική παρέμβαση.

Με αυτόν τον τρόπο, η Κύπρος κινείται στα πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών ώστε να θωρακίσουμε σε επίπεδο θεσμών το κράτος μας. 

Ωστόσο, η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς είναι ένα εκ των τριών νομοσχεδίων που άμεσα συνδέονται με τη διαφάνεια. Η προστασία των πληροφοριοδοτών και η διαφάνεια στις συναντήσεις πολιτικών και λομπιστών συνθέτουν το παζλ. 

Όλα τα παραπάνω περιποιούν τιμή για την Κύπρο. Το λυπηρό ωστόσο είναι ότι ενώ όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει στο κείμενο για την Εθνική Αρχή, εκθειάζοντας μάλιστα την Υπουργό Δικαιοσύνης, ζητήθηκε παράταση μία ημέρα πριν το νομοσχέδιο πάει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Και παρόλο που έστω και τώρα μετά την ολοκλήρωση όλων αυτών των προσπαθειών είμαστε έτοιμοι. όπου μας επιτρέπει το εθνικό μας δίκαιο, να βελτιώνουμε το όποιο νομοθέτημα θα πρέπει να αναλογιστούμε τι θα σήμαινε επιπλέον αρμοδιότητες στην Αρχή αυτή. Θα σήμαινε πολύ απλά τη δημιουργία μιας νέας Αστυνομίας, μιας Νέας Εισαγγελίας, ενός Νέου Κλιμάκιου Οικονομικού Εγκλήματος. Δεν είμαστε εδώ για να ακυρώσουμε τις Ανεξάρτητες Αρχές και θεσμούς του Κράτους αλλά, αντίθετα, είμαστε εδώ να τις ενισχύσουμε και να τις ενδυναμώσουμε. 

Όλα αυτά ακυρώνουν την ίδια τη μορφή μιας Ανεξάρτητης Αρχής και επιβαρύνουν τους πολίτες με επιπλέον κόστη για τη συντήρηση ενός μεγάλου και δυσκίνητου κρατικού μηχανισμού. 

Παραμένουμε ωστόσο αισιόδοξοι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα επιδείξουν την αναγκαία σοβαρότητα και, με οδηγό τη συναίνεση, να οδηγήσουμε τα νομοθετήματα για ψήφιση το συντομότερο δυνατόν. 

Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι αν δεν ιδρυθεί η Ανεξάρτητη Αρχή, όλα τα υπόλοιπα νομοσχέδια θα μείνουν στα χαρτιά. Όσοι επιλέξουν να τη σαμποτάρουν, σαμποτάρουν συνολικά τη Δικαιοσύνη, δείχνοντας στους πολίτες ότι δεν τους ενδιαφέρει όσα οι ψηφοφόροι ζήτησαν με την ψήφο τους τον περασμένο Μάιο.

Τα τρία πιο πάνω νομοσχέδια αποτελούν ένα μόνο σκέλος της μεταρρύθμισης του κράτους με άξονα τη Δικαιοσύνη, τη Λογοδοσία και τη Διαφάνεια. 

Ειδικά για τη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση έχει κινηθεί αρκετά έντονα τα τελευταία χρόνια. 

 

Μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων 

Αναμφίβολα η απονομή της δικαιοσύνης συνιστά βασική λειτουργία του Κράτους και αναπόσπαστο μέρος του κράτους δικαίου. Οι καθυστερήσεις πλήττουν σοβαρά την ίδια την Πολιτεία. 

Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες η δικαιοσύνη στην Κύπρο παραμελήθηκε. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης σε συνάρτηση με το αναχρονιστικό σύστημα λειτουργίας των Δικαστηρίων απαιτούν άμεση ψήφιση νομοσχεδίων.

Εδώ και χρόνια η Εκτελεστική Εξουσία έχει αποφασίσει να προχωρήσει με ευρύτατη Δικαστική Μεταρρύθμιση και έχει καταρτίσει αριθμό νομοσχεδίων για να το πετύχει. Με την ίδρυση τριών βαθμίδων δικαστηρίων και τον διαχωρισμό του Ανωτάτου σε συνταγματικό και δευτεροβάθμιο Εφετείο αλλά και την ενίσχυση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Η Επιτροπή της Βενετίας, προς ικανοποίηση μας, με γνωμάτευση της αναφορικά με τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που εκκρεμούν στην Βουλή και αφορούν στις ανώτατες βαθμίδες της δικαιοσύνης σημειώνει ότι τα νομοσχέδια βρίσκονται στην ορθή κατεύθυνση ακολουθώντας τις Αρχές του Κράτους Δικαίου.   

Σκοπός της και σκοπός μας είναι να βελτιωθούν οι ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης αλλά και η ποιότητα αυτής. 

 

Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη

Στόχος επίσης να καταστούν οι διαδικασίες στα Δικαστήρια πιο απλές χρησιμοποιώντας τα ηλεκτρονικά μέσα που μπορεί να μας προσφέρει η τεχνολογία με την εισαγωγή του συστήματος e-justice, μετά και από την υλοποίηση του ηλεκτρονικού πρωτοκολλητείου, i-justice.   

 

Ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου 

Αδιαμφισβήτητα άμεση ανάγκη αποτελεί η ίδρυση του Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου και θα την καταστήσει κέντρο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στη ΝΑ Μεσόγειο. 

Μεταρρύθμιση Οικογενειακού Δικαίου και Δικαστηρίου 

Μείζονος σημασίας είναι και τα 7 νομοσχέδια που κατέθεσε η Κυβέρνηση με στόχο την αναθεώρηση της λειτουργίας του Οικογενειακού Δικαστηρίου και μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου έτσι ώστε να προστατεύσουμε ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των παιδιών και να κάνουμε πιο φιλική και αρμονική την επίλυση οικογενειακών διαφορών  

Όλα αυτά συνθέτουν μια δέσμη μέτρων που εναρμονίζει την Κύπρο με τις διατάξεις της ΕΕ και εξασφαλίζει καλύτερη απονομή δικαιοσύνης σε πιο γρήγορες και νομικά άρτιες συνθήκες.

Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης δεν έχει και δεν πρέπει να έχει κομματική χροιά. Το νομοθετικό σώμα έχει χρέος να ανταποκριθεί στις απατήσεις της κοινωνίας μας για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα Δικαιοσύνης.  

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Έχω την τιμή να είμαι μέλος αυτού του κοινοβουλίου εδώ και μερικούς μήνες. 

Σε αυτούς τους μήνες έβαλα κι εγώ ένα λιθαράκι για να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη χώρα. Οι προτάσεις νόμου που έχω υποβάλει υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και λειτουργούν προς όφελος των συμπολιτών μας. 

 • Συγκεκριμένα, η μία ξεκλειδώνει τα δημόσια έργα και λειτουργεί υποστηρικτικά ως προς την προώθηση, την εκτέλεση και την ολοκλήρωση των δημοσίων κοινωφελών έργων έναντι του δικαιώματος των οικονομικών φορέων για απρόσκοπτη πρόσβαση στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών μετά τον αποκλεισμό τους από διαγωνισμούς ή μετά από κατακύρωση σε άλλον οικονομικό φορέα.
 • Παράλληλα, η θεσμοθέτηση των προγραμμάτων παιδιατρικής πρόληψης, των νεογνικών και ανιχνευτικών προγραμμάτων της χώρας μας και την αναγνώριση Εθνικού Φορέα με Αρμοδιότητα τη διενέργεια ανιχνευτικών ελέγχων σε νεογνά αποτελεί θεμέλιο λίθο για μια σύγχρονη πολιτική πρόνοιας.

Στόχος, το επόμενο διάστημα η ακόμη πιο στενή συνεργασία με τους συναδέλφους στη Βουλή ώστε οι Κύπριοι πολίτες να παίρνουν αυτό που δικαιούνται: ένα άρτιο νομοθετικό έργο. 

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Σε αυτούς τους μήνες έχω δει και το καλό πρόσωπο της πολιτικής ζωής της Κύπρου και το κακό. Έχω δει να βγαίνουν τα κομματικά καπέλα στις επιτροπές και να προωθείται το καλό του τόπου. Έχω δει, όμως, και το αντίστροφο δυστυχώς. 

Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης. Η υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού αποτελεί χρέος των υπεύθυνων δυνάμεων που προάγουν το συμφέρον της Κύπρου και την ευημερία των πολιτών. 

Η βιώσιμη ανάπτυξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός ενός μικρού κράτους στην άκρη της Ευρώπης, ο δίκαιος διαμοιρασμός του πλούτου που παράγεται και η σύγχρονη λειτουργία της οικονομίας, η εμπέδωση της Λογοδοσίας και ο εκσυγχρονισμός δομών του κράτους δεν μπορούν να υπακούουν σε μικροκομματικές σειρήνες.

Καλώ όλους του συναδέλφους να επιδείξουν αίσθημα πατριωτικής συνείδησης και σύγχρονης αντίληψης της πολιτικής και να κάνουμε το επόμενο αποφασιστικό βήμα που θα στείλει το μήνυμα στην κοινωνία.

Κλείνoντας θα επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω κι εγώ τη πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής οικονομικών για την ετοιμασία της έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 όπως επίσης και τις υπηρεσίες της Βουλής για τη συμβολή τους σε αυτή τη σημαντική διαδικασία. 

Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι σε όλους καλές γιορτές.

 SITE LEFT