Εκτύπωση
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Σήμερα η Επιτροπή Νομικών της Βουλής συνεδρίασε για 19η φορά με θέμα την ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς. Θέλω απλά να υπενθυμίσω το ιστορικό και να πω ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο οδηγήθηκε πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων στην Ολομέλεια της Βουλής με μια μόνο τροπολογία εκ πλευράς Οικολόγων, τα υπόλοιπα των κομμάτων ήταν απόλυτα σύμφωνα. Σήμερα υπήρξε ένας καταιγισμός τροπολογιών, τροποποιήσεων, εισηγήσεων και διαφόρων άλλων παρατηρήσεων. Θα πω ότι πω ότι προσκάλεσα σήμερα στην Επιτροπή και την ομάδα πολιτών που είχε συγκεκριμένες εισηγήσεις και των δικηγορικό σύλλογο που διαφοροποίησε και μεγιστοποίησε τις εισηγήσεις που είχε κάνει στο παρελθόν, ήταν παρόντες και όλοι οι Βουλευτές. Έγινε μια καλή συζήτηση.

Πρώτα από όλα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε επικοινωνιακά σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, όπως κάποιοι διατείνονται. Δυστυχώς βρισκόμαστε φαίνεται σε προεκλογικό αγώνα και εύχομαι και ελπίζω να μην αλλάξουν και πάλι οι όροι του παιχνιδιού, δηλαδή κάποιοι ν’ αρχίσουν να σκέπτονται πρώτα τις εκλογές και μετά το καθήκον όλων μας που δεν είναι άλλο από το να παραδώσουμε στην κυπριακή κοινωνία τη συγκεκριμένη νομοθεσία.

Το είπα πάρα πολλές φορές. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, που έχει ο καθένας μας στον εγκέφαλο του αλλά στο τέλος της ημέρας η πράξη λέει μηδέν. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχω δώσει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές ως Πρόεδρος της συγκεκριμένης Επιτροπής και είπα ότι η Υπουργός θα διαχειριστεί τις εισηγήσεις, εισηγήσεις όμως οι οποίες κινούνται στο πλαίσιο του Συντάγματος, της νομιμότητας και της λογικής και κάτι άλλο και της εφαρμοσμένης πρακτικής στα υπόλοιπα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.  

Κάποιοι αναφέρθηκαν και στη Σιγκαπούρη, πρέπει να σας πω ότι εκεί ο κ. Ευσταθίου μας είπε ότι είναι ένα απολυταρχικό καθεστώς οπότε δεν θα το συζητήσω.

Θα πω ότι την ερχόμενη εβδομάδα μπαίνει στην Επιτροπή για τελευταία συζήτηση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Στη συζήτηση κατά την οποία θα δούμε τις τροπολογίες μέσα σε ένα ενοποιημένο πλέον έγγραφο και ευελπιστώ ότι στις 27 του Γενάρη θα βρίσκεται τελεσίδικά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, γνωρίζοντας ότι έχουμε ξεπεράσει τα χρονικά όρια που ζητούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από εκεί και πέρα θα πω ότι συζητήσαμε σήμερα το νομοσχέδιο για τους πληροφοριοδότες, ήταν η τελευταία συνεδρία και χαίρομαι ξεκάθαρα πλέον να σας πω ότι οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής στις 20 του Γενάρη χωρίς καμία απολύτως πλέον τροπολογία ή παρατήρηση ή άλλως πως.

Εύχομαι και ελπίζω ότι όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες, τα κόμματα θα ψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γιατί πραγματικά είναι επαναστατικό και είναι ένα από τα τρία νομοσχέδια που θα στείλουν το μήνυμα και στο εσωτερικό της Κύπρου και στο εξωτερικό ότι αλλάζουμε, ότι επιτέλους παίρνουμε σοβαρότατες αποφάσεις για να περιορίσουμε τη διαφθορά στον τόπο μας.

12-1-2022