Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συζητήσαμε για το μεταναστευτικό ζήτημα με αφορμή την επίσκεψη της Επιτροπής στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας Πουρνάρα τον περασμένο Δεκέμβριο.  Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σχεδόν εφ’ όλης της ύλης του μεταναστευτικού ζητήματος.  Παρόντες στη συνεδρία ήταν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εσωτερικών, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας, Υπουργείου Υγείας, της Υπηρεσίας Ασύλου και ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας.

Τέθηκαν προς συζήτηση αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κράτος και τα οποία, όπως ισχυρίστηκε ο Υπουργός, δυστυχώς παραμένουν άλυτα. Μεταξύ αυτών είναι η ανάγκη επιτήρησης της πράσινης γραμμής καθότι το 85% των αφίξεων παράνομων μεταναστών εισέρχεται από τα κατεχόμενα.  Περαιτέρω, η δυσκολία που υπάρχει στις εθελούσιες επιστροφές όπου και ζητείται η συνδρομή της Ε.Ε. για την επιτάχυνσή τους.  Ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιστραφούν τα άτομα αυτά ένεκα του ότι οι χώρες προέλευσης ή/και η Ε.Ε. δεν δέχονται τους παράνομους μετανάστες.  Αξιοσημείωτη είναι επίσης η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών ότι βρίσκεται σε διαδικασία συμφωνίας για επιστροφές με χώρες όπως είναι το Νεπάλ και το Πακιστάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 εξετάστηκαν 16.549 αιτήσεις από τις οποίες οι 10.000 έχουν απορριφθεί. 

Ένα άλλο μείζον ζήτημα που τέθηκε είναι η ανάγκη καταχώρησης υποθέσεων στο Δικαστήριο αλλά και η καταδίκη διακινητών προκειμένου να καταστεί αποτρεπτική η διάπραξη του εν λόγω αδικήματος.  Διαφάνηκε ότι υπάρχει αρκετή γνώση για τα σημεία εισόδου από την πράσινη γραμμή αλλά και για στοιχεία διακινητών καθώς επίσης και για τον τρόπο που ενεργούν αυτά τα άτομα.

Περαιτέρω, τέθηκε το ζήτημα της σημαντικότητας που διατελεί ο ρόλος της Αστυνομίας όχι μόνο για τη διερεύνηση των υποθέσεων λαθρομετανάστευσης αλλά και της σύνδεσης των περιστατικών με την εμπορία προσώπων όπως στις περιπτώσεις της Χλώρακας, του Πέρα Χωρίου, των γυναικών που εκπορνεύονται στην Κοκκινοτριμιθιά αλλά και της αυτεπάγγελτης υποχρέωσης της Αστυνομίας να χειρίζεται τέτοια περιστατικά.  Επίσης τονίστηκε ότι η Αστυνομία θα πρέπει επιτέλους να διερευνά τέτοιου είδους υποθέσεις με βάση τους κανόνες διερεύνησης του οργανωμένου εγκλήματος και όχι του κοινού εγκλήματος και να προχωρήσει σε συνεργασία με τη Europol, τη Eurojust κάτω από την ομπρέλα των κοινών ομάδων διερεύνησης.

Η Υφυπουργός Πρόνοιας αναφέρθηκε κυρίως στα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη διενέργεια τεστ DNA σε όλους τους ασυνόδευτους ανηλίκους με τον κίνδυνο ενήλικες εγκαταλείπουν το Πουρνάρα να τοποθετούνται εντός των υποδομών που φιλοξενούνται ανήλικα άτομα.  Όπως αναφέρθηκε, το σχέδιο ανάκαμψης προνοεί μεταξύ άλλων τον σχεδιασμό για τη λειτουργία ακόμα δύο δομών ανηλίκων στις Επαρχίες Αμμοχώστου και Πάφου σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Επιπρόσθετα των προαναφερθέντων, ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε και αφορά το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων είναι το θέμα της καθυστέρησης έκδοσης αδειών οδήγησης σε αλλοδαπά άτομα αιτητές ασύλου που εργάζονται ως διανομείς φαγητού κατ’ οίκων.  Αυτό κατ’ ομολογία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην εργοδότησή τους.

Τέλος, η Υπηρεσία Ασύλου μας κοινοποίησε τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν το μεταναστευτικό σύμφωνα με τα οποία κατά το έτος 2020 υπήρχαν στο Πουρνάρα 289 άτομα κατ’ ισχυρισμό ανήλικοι, και το 2021 αυξήθηκαν στους 659.  Τα άτομα αυτά προέρχονταν κυρίως από τις χώρες του Κογκό, Καμερούν και Νιγηρίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, στον προϋπολογισμό του έτους 2022 προνοούνται δαπάνες ύψους 33,5 εκατομμυρίων ευρώ για το μεταναστευτικό ζήτημα επιπρόσθετα των 29,8 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια. 

Το έτος 2021 δαπανήθηκαν 11,6 εκατομμύρια από εθνικούς πόρους και 12,6 εκατομμύρια από ευρωπαϊκά κονδύλια προς απάμβλυνση του εν λόγω προβλήματος. Όσον αφορά το Υφυπουργείο Πρόνοιας, για το έτος 2022 υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι ύψους 40 εκατομμυρίων και κατά το 2021 δαπανήθηκαν 38 εκατομμύρια ευρώ, από εθνικούς πόρους.

Με βάση τα προαναφερθέντα, είναι αδιαμφησβήτητο ότι η συνεργασία των εμπλεκομένων υπηρεσιών καθίσταται αναγκαία προς την πάταξη των προβλημάτων που προκύπτουν εξαιτίας του μεταναστευτικού ζητήματος.  Μόνο έτσι η χώρα μας θα απαλλαγεί από τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει εξαιτίας του εν λόγω ζητήματος και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε ως κράτος όσο το δυνατόν περισσότερο τα άτομα αυτά.

17.1.2022

 SITE LEFT