Εκτύπωση
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Με τον Πρόεδρο του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου καθώς και αντιπροσωπεία του κόμματος.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα είμαστε εδώ στα γραφεία του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ, από σεβασμό προς τον πολιτικό χώρο, ένας ιστορικός πολιτικός χώρος με τις γνωστές όμως διαφωνίες μας όσον αφορά την προσέγγιση στο ύψιστο θέμα, το κυπριακό. Δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε την ΕΔΕΚ να στηρίξει τον Δημοκρατικό Συναγερμό την πρώτη Κυριακή, γιατί υπάρχουν οι καθαρές διαφορές στο ύψιστο θέμα που είναι και για μας ύψιστο και για το σοσιαλιστικό κόμμα της ΕΔΕΚ. Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορούμε να ξεγράψουμε πως στην ιστορική διαδρομή των δύο πολιτικών κομμάτων, υπήρχαν και περίοδοι για το καλό του τόπου και συνεργασίας εντός της Βουλής. Εγώ δεν είμαι ποτέ  αγνώμονας αγαπητέ Μαρίνο. Όταν κάποιοι αποφάσισαν να ρίξουν τη χώρα στα βράχια αφήνοντας τη χώρα χωρίς προϋπολογισμό το 2021, ένας χώρος που ποτέ δεν ψήφισε προϋπολογισμό, για το καλό του τόπου, έκανε μια πολιτική υπέρβαση. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και η επόμενη μέρα και πρέπει η κατανόηση των διαφορών, ο πολιτικός πολιτισμός έστω και με τις διαφορές μας να υπάρχει για το καλό του τόπου.

Ιδιαίτερα και το κουβεντιάσαμε με την κοινή εκτίμηση πως δυστυχώς έρχονται δύσκολα για τον τόπο μας, έρχονται δύσκολα για την παγκόσμια οικονομία και την ευρωπαϊκή οικονομία. Το 2023 θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά , μπροστά μας θα έχουμε πολλά ναρκοπέδια, πολλές νάρκες την ενεργειακή, της ακρίβειας, την κρίση τροφίμων, το μεταναστευτικό, τα γεωπολιτικά και χρειάζεται σωφροσύνη και σύνεση εκ μέρους όλων μας. Αγαπητέ μου σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία, καταγράφονται οι διαφορές, δεν διαγράφονται οι σχέσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο Αβέρωφ Νεοφύτου και την λοιπή ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού για αυτή τη συνάντηση, όπου οφείλω να ομολογήσω ότι παρά τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν ήταν εποικοδομητική και θα είναι εποικοδομητική. Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή τα πολλαπλά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η πατρίδα μας θα πρέπει να επιλύονται μέσα από σύνθεση, από σύνεση και από εποικοδομητική συνέργεια όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει τουλάχιστον εκεί και όπου μπορούμε να συμβάλουμε, εκεί και όπου οι θέσεις και οι απόψεις μας συγκλίνουν, εκεί και όπου ενδεχομένως δεν παραβιάζονται οι αρχές και οι ιδεολογικοί, πολιτικοί στόχοι του κάθε κόμματος. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το αποδείξαμε πάρα πολλές φορές στο παρελθόν ως ΕΔΕΚ ότι ανεξάρτητα του μεγέθους μας συνδράμαμε οποιαδήποτε κυβέρνηση προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.

Σήμερα μπροστά μας έχουμε ουσιαστικά δύο σοβαρά ζητήματα. Το ένα είναι οι επικείμενες προεδρικές εκλογές, όπως ήδη γνωρίζετε από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε τροχοδρομήσει μια εσωκομματική διαδικασία όπου θα έχουμε τις επαρχιακές συνδιασκέψεις, θα ακούσουμε τους προβληματισμούς και τις απόψεις των μελών του κόμματος και θα καταλήξουμε σε ένα παγκύπριο συνέδριο των αντιπροσώπων το οποίο θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Το δεύτερο είναι αυτό που ανέφερε ο φίλος Αβέρωφ Νεοφύτου, την οικονομική και την κοινωνική κρίση που αναμένουμε να έχουμε τα επόμενα χρόνια λόγω των νέων δεδομένων και των νέων εξελίξεων όπως έχουν αυτές διαμορφωθεί μετά από την κρίση στην Ουκρανία και ενεργειακή και επισιτιστική που προφανώς θα πλήξει σε πολύ μεγάλο βαθμό το εισόδημα των πολιτών και κυρίως των μικρομεσαίων στρωμάτων.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ανεξάρτητα με τις όποιες διαφωνίες μπορούμε να έχουμε ιδεολογικές ή πολιτικές όλα τα πολιτικά κόμματα οφείλουμε να συμβάλουμε και να συνδράμουμε εποικοδομητικά στο πως θα μπορέσουμε να μειώσουμε αυτές τις επιπτώσεις και να μειώσουμε τη φτωχοποίηση του λαού μας, ο οποίος έχει υποστεί τις συνέπειες όχι μόνο της εισβολής του 1974 αλλά και τις κρίσεις του 2012-2013, τις κρίσεις της πανδημίας και αυτή η οποία που τώρα επίκειται. Τα δύο κόμματα έχουμε επίσης μια σοβαρή επίσης υποχρέωση και είναι αυτό που συζητήσαμε και με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, είμαστε δύο κόμματα τα οποία το ένα σε μεγαλύτερο βαθμό και το άλλο σε μικρότερο βαθμό συμμετέχουμε στα ευρωπαϊκά αντίστοιχα όργανα. Θα πρέπει λοιπόν με δικές μας παρεμβάσεις στον βαθμό που αυτές μπορούν να εισακουστούν, να συμβάλουμε ώστε οι αποφάσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον να κινούνται προς κατευθύνσεις οι οποίες όσο το δυνατόν να αμβλύνουν αυτά τα προβλήματα τα οποία θα προκύψουν. Όμως ελπίζουμε ότι θα είναι κάτι που θα μπορέσουμε να μεταβάλουμε κάποια από τα ζητήματα αυτής τη πολιτικής».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι χθες ο ΔΗΣΥ σε μια ανακοίνωση κατάγγειλε μια συναλλαγή μεταξύ ΔΗΚΟ και του υποψηφίου Νίκου Χριστοδουλίδη και είπε ότι ο λαός πρέπει να γνωρίζει και αν υπάρχουν στοιχεία για να τεκμηριωθεί αυτή η συναλλαγή πίσω από κλειστές πόρτες και ότι έχει γραφτεί και κυκλοφορεί ότι η σύζυγος και οι θυγατέρες του κ. Αναστασιάδη κάνουν προεκλογική εκστρατεία για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, και αν το έχει συζητήσει με τον Πρόεδρο, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε τα εξής.

«Αγαπητέ μου Άριστε χαίρομαι που είσαι εδώ μαζί μας, μου θυμίζει τις μέρες αγωνίας Μάρτη- Απρίλιο του 2013. Κάθε μέρα στα σκαλιά του προεδρικού που κρεμόταν η χώρα σε μια κλωστή, την αγωνία που εξέφραζες ως Δημοσιογράφος με τις ουσιαστικές σου ερωτήσεις αλλά και τον χειρισμό για τη σωτηρία  της χώρα που επιβαλλόταν να κάνουμε. Χθες θεωρώ ότι ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο.  Υπάρχει ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ και ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού, οποιαδήποτε άλλα σχόλια περί αυτού για εμένα περιττεύουν. Είναι η ώρα των πολιτικών θέσεων, της πολιτικής συζήτησης. Το διακύβευμα αφορά την πορεία της χώρας και ακόμα μία φορά θα στείλω πρόσκληση στους υποψηφίους, δεν εξαιρώ κανένα, να ξεκινήσουμε από τους τρεις βασικούς και εγώ δεν αρνούμαι οποιοδήποτε debate με οποιοδήποτε.

 

Επιτέλους να πούμε τα προγράμματα, τις θέσεις και όχι απλά την καταγραφή των προβλημάτων αλλά με τι πρακτικές προτάσεις θα δώσουμε λύσεις στα προβλήματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε την προπερασμένη Παρασκευή σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι του κόμματος μας, το ιδεολογικοπολιτικό μας συνέδριο, στην παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού και δεν μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος απ’ ότι έχει εκφραστεί. Πρέπει να κρατήσουμε το σπίτι μας, τον Δημοκρατικό Συναγερμό όχι για χάρη της εξουσίας αλλά ως πυλώνας σταθερότητας της χώρας μας».

27.6.2022