Εκτύπωση
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Η 15η Ιουλίου αποτελεί ημέρα περισυλλογής. Το προδοτικό πραξικόπημα και η διασάλευση της δημοκρατίας στην Κύπρο ως απότοκο των ενεργειών της χούντας, άνοιξε τις πληγές στη χώρα μας που παραμένουν μέχρι και σήμερα ανοιχτές.  

Καταδικάζουμε απερίφραστα το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 που έδωσε στην Τουρκία την αφορμή να επιβάλει τα διχοτομικά της σχέδια στην Κύπρο, τον βίαιο κοινοτικό διαχωρισμό και τον στρατιωτικό έλεγχο της μισής μας πατρίδας. Καταδικάζουμε και δεν ξεχνάμε, και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όσα οδήγησαν στην τουρκική εισβολή, τα εγκλήματα πολέμου και την κατοχή που συνεχίζεται.


Πέρα όμως από τη φραστική καταδίκη, είναι επάναγκες να αντλήσουμε από τα διδάγματα και με όπλο μας την ενότητα να πορευτούμε προς ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας. Το μίσος, ο φανατισμός, η διχόνοια οδηγούν όπως δυστυχώς το γνωρίζουμε καλά, αναπόφευκτα στην καταστροφή.

Με αίσθηση ευθύνης, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά, από την ίδρυσή του το 1976, στην ομαλή εξέλιξη της πολιτικής ζωής, ανανεώνει την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την εμπέδωση της δημοκρατίας και τον τερματισμό των δεινών του κυπριακού ελληνισμού.

Ξέρουμε ποιον έχουμε απέναντί μας. Μια Τουρκία η οποία παραβιάζει συστηματικά τη διεθνή νομιμότητα, τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτη την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια Τουρκία που εξακολουθεί να κατέχει εδάφη της Κύπρου μας και την ίδια ώρα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και στην Αμμόχωστο.

Το δίκαιο όμως είναι με το μέρος μας και είναι αυτό που πρέπει άπαντες να εμποτίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και πάθος εντός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των ΗΕ για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας  δικαιώματα. Για να καταστεί η Κύπρος ένα φυσιολογικό κράτος με αποκατάσταση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας, με την πλήρη ισχύ των δικαιωμάτων ολόκληρου του πληθυσμού της, ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή, θρήσκευμα ή άλλα χαρακτηριστικά.

Η δίκαιη επίλυση του εθνικούς μας προβλήματος, ήταν και θα παραμείνει βασική μας προτεραιότητα και δεν πρόκειται να λοξοδρομήσουμε μέχρι και την επίτευξη αυτού του στόχου.

 

15.7.2022