Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

 

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Αγαπητά μου παιδιά!

Είναι μέρα χαράς για εμένα η σημερινή!

Με την παρουσία σας, αλλά και τη συμβολή αρκετών από εσάς, είμαστε σήμερα σε θέση να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για μια καλύτερη κοινωνία, για το πως εξασφαλίζουμε κοινωνική συνοχή και το πως ενισχύουμε την Κύπρο της αλληλεγγύης.

Ξέρετε ότι κάθε μου θέση, κάθε μου πράξη δεν είναι περιστασιακή, δεν είναι ευκαιριακή, δεν απορρέει από κανένα λαϊκισμό.

Και στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής, ένα είναι το αξιακό μας υπόβαθρο:

 

Η ανάγκη κάθε πολίτης να είναι αξιοπρεπής.

 

Να ζει με αξιοπρέπεια, να εργάζεται και να αμείβεται με αξιοπρέπεια, να αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια τα όποια προβλήματα, είτε η φύση, είτε έκτακτες συνθήκες του έχουν προκαλέσει.

Κάτι που αφορά όλους μας: Τα παιδιά και τους νέους μας. Τις γυναίκες και τους άνδρες. Τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας. Τα άτομα με αναπηρίες ή αναπτυξιακές διαταραχές. Όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Αλλά και ειδικές, ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας.

Επίκεντρο της κοινωνικής μας πολιτικής είναι η στήριξη της οικογένειας.

Όχι μόνο με την παραδοσιακή, την πυρηνική της έννοια, αλλά σε κάθε σύγχρονη μορφή της.

Και στόχος μου είναι: να μην υπάρχει ούτε και ένα νοικοκυριό στην Κύπρο που να μην νοιώθει ότι το κράτος είναι στο πλευρό του.

Είτε αυτό το νοικοκυριό είναι πολυμελές ή μονομελές. Με παιδιά ή χωρίς. Όποιες ιδιαιτερότητες ή διαφορετικότητες και εάν έχει. Όποια προβλήματα και αν αντιμετωπίζει. Σε όποια ηλικιακή ομάδα και αν εντάσσεται.

Η οικογένεια, είναι ο αρχαιότερος κοινωνικός θεσμός στην ανθρωπότητα. Το θεμέλιο μιας οργανωμένης κοινωνίας. Από εκεί ξεκινά η αγωγή, η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση των ανθρώπων. Από εκεί ξεκινά η έννοια της αλληλεγγύης της αμοιβαίας προστασίας και της αλληλοϋποστήριξης.

Ξέρετε όλοι ότι ζούμε σε χαλεπούς καιρούς. Σε μια τρίτη συνεχόμενη κρίση που τροφοδοτείται σημαντικά και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μια κρίση ανθρωπιστική, πληθωριστική, ενεργειακή, επισιτιστική και οικονομική που όμοιά της δεν έχει ζήσει ο πλανήτης εδώ και πολλές δεκαετίες.

Με αυτές τις συνθήκες βρίσκεται αντιμέτωπη και η κυπριακή οικονομία. Και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό είναι σήμερα το διακύβευμα για τον τόπο. Να κρατήσουμε τη χώρα στη σταθερή της πορεία. Όχι με συνθήματα χωρίς περιεχόμενο, αλλά με τα μανίκια σηκωμένα.

Και να προχωράμε τολμηρά στην επόμενη μέρα της χώρας μας με σχέδιο και αυτοπεποίθηση.

Έτσι κρατήσαμε την Κύπρο όρθια μετά το 2013. Έτσι κρατήσαμε την κοινωνία όρθια μέσα στην πανδημία με στήριξη που έφτασε τα 1,7 δις ευρώ.

Έτσι πρέπει να κάνουμε και τώρα.

Γιατί μόνο έτσι θα έχουμε ένα αποτελεσματικό, ουσιαστικό, κοινωνικό κράτος.

Ένα κράτος που ενισχύει την ευημερία αντί να διογκώνει τη μιζέρια.

Που οδηγεί την κοινωνία σε δρόμους ευτυχίας και αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα.

Γιατί ναι, εγώ δεν θέλω πολίτες δυστυχισμένους και εξαρτώμενους. Θέλω πολίτες αξιοπρεπείς, αυτόνομους και ευτυχισμένους! 

Με έχετε ακούσει πολλές φορές να λέω ότι ο πρώτος μου στόχος, σε αυτή τη νέα κρίση, είναι να διατηρήσω την οικονομία μας δυνατή.

Μας κατηγορούν γι’ αυτή τη θέση οι ανθυποψήφιοί μου, μας χαρακτηρίζουν «κοινωνικά ανάλγητους». Ότι δεν σκεφτόμαστε τους πολίτες.

Εγώ, από την άλλη, δεν αμφισβητώ τις κοινωνικές ευαισθησίες κανενός. Εάν θέλουν να ονομάζονται πιο ευαίσθητοι, ας το κάνουν.

Το θέμα όμως είναι ότι ποτέ δεν θα γίνουν κοινωνικά αποτελεσματικοί όπως εμείς! Είναι άλλωστε με την «ευαισθησία» και τον λαϊκισμό τους που έστειλαν τον κόσμο στην ανεργία και στα κοινωνικά παντοπωλεία.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για αποτελέσματα που αφορούν πραγματικά τους ανθρώπους. Σήμερα, η Κύπρος διαθέτει ένα κοινωνικό κράτος αυξημένο πάνω από 50% από το κράτος που παραλάβαμε. Ένα κοινωνικό κράτος δηλαδή, που έχει μέγεθος μιάμιση φορά αυτού που είχαμε πριν από δέκα χρόνια. Το πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος που έζησε η Κύπρος ποτέ.

Θεσμοθετήσαμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τον εθνικό κατώτατο μισθό, καθιερώσαμε την κατώτατη σύνταξη πάνω από το όριο της φτώχειας, επαναφέραμε το επίδομα πολύτεκνης μάνας, επεκτείναμε την άδεια μητρότητας και την άδεια πατρότητας, καλύπτουμε δίδακτρα των παιδιών στα νηπιαγωγεία και τόσα άλλα. Στηρίζουμε ουσιαστικά τα άτομα με αναπηρίες και διαρκώς φέρνουμε σημαντικά μέτρα προς τη στοχευμένη στήριξη συμπολιτών μας έχουν ανάγκη.

Φέραμε το Γενικό Σύστημα Υγείας και εξαλείψαμε τον εφιάλτη κάθε οικογένειας που έπρεπε να ξεκληριστεί οικονομικά για να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας κάποιου μέλους της.

Μια αναρίθμητη σειρά τομών έχει επιτελεστεί τα τελευταία χρόνια. Τομές που  πετυχαίνουμε, για ένα και μόνο λόγο: Γιατί έχουμε οικονομία.

Λόγω των πολιτικών που δημιουργούν πλεονάσματα και ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Των πολιτικών που δημιουργούν εργασιακές συνθήκες πλήρους – σχεδόν - απασχόλησης, ακόμη και μέσα στις κρίσεις.

Να έχετε πάντα κάτι στο μυαλό σας: Κανένας δεν μπορεί να δώσει τίποτα και δεν μπορεί να στηρίξει κανέναν, εάν το κράτος δεν έχει χρήματα και εάν οι πολίτες του δεν έχουν δουλειά.

Όλοι ξέρουμε την παραβολή με τον καλό Σαμαρείτη. Ο καλός Σαμαρείτης όμως, δεν θα ήταν ποτέ καλός και κανένας μας δεν θα τον ήξερε ποτέ, εάν πρώτα δεν είχε τα χρήματα για να μοιράσει.

Φίλες και Φίλοι,

           

Έχουμε πετύχει πολλά. Δεν τελείωσαν όμως οι κοινωνικές μας παρεμβάσεις.

Η Κύπρος της Επόμενης Μέρας χρειάζεται ένα κοινωνικό κράτος που να είναι πιο γρήγορο, πιο ευέλικτο και πιο εξατομικευμένο.

Κινούμενοι σε δύο βασικές κατευθύνσεις:

Η πρώτη, να στηρίζουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά, στοχευμένα και – κυρίως – πιο έγκαιρα, τους συμπολίτες μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η δεύτερη κατεύθυνση, είναι αυτή που ενισχύει την κοινωνία ολόκληρη. Τη μεσαία τάξη, τους νέους, τα παιδιά, τις σύγχρονες μας οικογένειες.

Μπορεί να είμαστε σε καλύτερη θέση σήμερα από τις πλείστες των Ευρωπαϊκών χωρών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των νοικοκυριών μας δεν δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Και είναι τώρα η ώρα, μετά που συγυρίσαμε και σουλουπώσαμε την κατάσταση, μετά που στήσαμε την οικονομία, να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση και την ολοκλήρωση όλων εκείνων των δομών που ήδη έχουμε ξεκινήσει.

Δομές που θα μείνουν για δεκαετίες προκειμένου να  διευκολύνουν τους πολίτες μας στην καθημερινότητά τους, να αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και να αποφορτίζουν σημαντικά και τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Έτσι είναι, με φοροελαφρύνσεις και νέες δομές που στηρίζεται στην πράξη η μέση Κυπριακή οικογένεια. Ούτε με συνθήματα, ούτε με όμορφα λόγια.

Ήδη, το σχέδιο Κύπρος – Το Αύριο που εκπόνησε η Κυβέρνηση μας και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνει σωρεία πρωτοβουλιών και προς τις δύο βασικές μας κατευθύνσεις.

Στους 100 άξονες πολιτικής που παρουσιάσαμε την 4η Ιουλίου, βρίσκεται όλο το σχέδιο για την επόμενη μέρα της Κύπρου μας.

Ένα σχέδιο που ολοκληρώνει τις μεταρρυθμίσεις και το κτίσιμο μιας Κύπρου σύγχρονης, δυνατής και υπερήφανης. Ενός κράτους που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κάθε συμπολίτη μας.

(1) Πολιτική μας είναι η Ψηφιοποίηση, Απλοποίηση και Ενοποίηση όλων των Επιδομάτων.

Κανένα επίδομα, κανένα βοήθημα να μην καθυστερεί πάνω από ένα μήνα από την ημερομηνία της αίτησης.

Να αντιμετωπίσουμε άπαξ και δια παντός τη μεγαλύτερη στρέβλωση που μας βασανίζει σήμερα: να έχουμε μια πολύ αποτελεσματική κοινωνική πολιτική η οποία να καθυστερεί μήνες και μήνες μπλεγμένη μέσα σε μια αδιανόητη γραφειοκρατία.

Είναι ο στόχος μου όλες αυτές οι διαδικασίες να είναι αυτόματες. Με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτό είναι και το νόημα της νέας τεράστιας μεταρρύθμισης που ήδη υλοποιούμε, αυτής της Ψηφιακής Μετάβασης.

Είναι η δέσμευση μου: όλο το κράτος θα βρίσκεται στην οθόνη του κινητού μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

(2) Πολιτική μας είναι ένα απλό και ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης του κάθε παιδιού.

Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τη σύγχρονη οικογένεια. Τους γονείς που είναι σε δίλημμα για το αν αντέχουν οικονομικά να έχουν δεύτερο και τρίτο παιδί. Που ζητούν από την πολιτεία τις ευκαιρίες να αναθρέψουν σωστά τα παιδιά τους. Αλλά και τις μητέρες, κυρίως, που έρχονται μπροστά στο δίλημμα: καριέρα ή οικογένεια;

Η στήριξη ήδη ξεκινά από την περίοδο της εγκυμοσύνης και το ΓΕΣΥ καλύπτει τα ιατρικά έξοδα. Χρειάζεται όμως και συμβουλευτική και άλλη στήριξη. Από κοινωνικούς λειτουργούς που θα επισκέπτονται τους γονείς από πριν τη γέννα.  

Την ημέρα που γεννιέται ένα παιδί και αυτόματα με την έκδοση του πιστοποιητικού γεννήσεως, όλοι ανεξαίρετα οι γονείς θα λαμβάνουν το πακέτο του νεογέννητου, ακολουθώντας το αντίστοιχο πρότυπο της Φινλανδίας.

Ταυτόχρονα, με πολύ διευρυμένα οικονομικά κριτήρια που θα καλύπτουν το σύνολο και της μεσαίας τάξης, θα καταβάλλεται με τον ίδιο αυτόματο τρόπο εφάπαξ ποσό για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.

Ήδη, η κυβέρνησή μας, η κυβέρνηση Αναστασιάδη, έχει ξεκινήσει την επιδότηση των διδάκτρων και της σίτισης σε βρεφονηπιοκομικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία μέχρι να πάει το παιδί στην προδημοτική εκπαίδευση, η οποία επεκτείνεται πλέον στα δύο χρόνια. Θα διευρύνουμε αυτή την πολιτική αλλά και θα την επεκτείνουμε για να καλύπτει και τις περιπτώσεις που απαιτείται κατ’ οίκον παιδοκόμος για παιδιά μέχρι 2 ετών.

Και ας προσπαθεί το ΑΚΕΛ να σταματήσει την επιδότηση των διδάκτρων υποβάλλοντας σχετικές προτάσεις στη Βουλή. Δεν τους πειράζει καθόλου, να πληρώνει ο κόσμος για τα παιδιά του. Εξαγριώνονται όμως, όταν εμείς βοηθούμε πραγματικά τον κόσμο!

Επιπλέον, θα διευρύνουμε πολύ σημαντικά το θεσμό του επιδόματος τέκνου. Για να καλύψει πολύ περισσότερες οικογένειες που θα λαμβάνουν τη μηνιαία στήριξη. Με το συνολικό ποσό να αυξάνεται για κάθε επιπλέον παιδί, προκειμένου να βοηθήσουμε τις οικογένειες να αποκτήσουν δεύτερο, τρίτο ή και περισσότερα παιδιά. Μια πολιτική που θα καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού και θα συνδράμει παράλληλα στην καταπολέμηση της υπογεννητικότητας.

Στο ίδιο πλαίσιο θα ενισχύσουμε τα προγράμματα, τα σχέδια αλλά και το νομικό πλαίσιο απόκτησης παιδιού μέσα από εξωσωματική γονιμοποίηση ή την παρένθετη μητέρα. Ενθαρρύνοντας την ίδια ώρα, έμπρακτα, τη φύλαξη ωαρίων από νεαρότερη ηλικία.

Φίλες και Φίλοι,

Οι προτάσεις που μόλις έχω παρουσιάσει, θα στηρίξουν με αρκετές χιλιάδες ευρώ το κάθε παιδί, πέραν της ολικής στήριξης που η κυβέρνησή μας ήδη έχει αυξήσει πολύ σημαντικά. Οι προτάσεις αυτές θα καλύπτουν την συντριπτική πλειοψηφία των νέων οικογενειών, όχι μόνο των ευάλωτων, αλλά και της μεσαίας τάξης και του συνόλου σε κάποιο βαθμό.

Θέλω να επαναλάβω: η στήριξη της οικογένειας, των γονέων, αλλά και του κάθε παιδιού, είναι η πρώτη μας κοινωνική προτεραιότητα. Πρώτα απ’ όλα για κοινωνικούς λόγους, για λόγους ισότητας και ίσων ευκαιριών, αλλά και για οικονομικούς και για εθνικούς λόγους. Είναι επένδυση στο παρόν και το μέλλον της Κύπρου.

(3) Πολιτική μας είναι η επέκταση της Γονικής Άδειας και της Ευέλικτης Εργασίας

Έχουμε ήδη πετύχει την επέκταση της άδειας μητρότητας και την εισαγωγή της άδειας πατρότητας, για να βοηθήσουμε τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, αλλά και τη διευκόλυνση της εμπλοκής του πατέρα στην ανατροφή του παιδιού.

Στην Επόμενη Μέρα της Κύπρου αυτές τις πολιτικές θέλουμε να τις ενισχύσουμε και επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι σταδιακά οι διευκολύνσεις θα συγκλίνουν και για τους δύο γονείς, καθώς και ότι θα εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τον κλασσικό γάμο ή το σύμφωνο συμβίωσης.

Επιπλέον στοχεύουμε στην επέκταση της κατοχύρωσης ευέλικτων μορφών εργασίας, για να καλύπτει την εργασία από το σπίτι και τα ευέλικτα ωράρια, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν παιδιά προσχολικής ηλικίας.

(4) Πολιτική μας είναι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί στους χώρους εργασίας

Στην Επόμενη Μέρα της Κύπρου χρειάζονται βρεφονηπιακοί σταθμοί με διευρυμένο ωράριο, εντός ή πολύ κοντά στους χώρους εργασίας.

Κάτι το οποίο θα ενθαρρύνουμε θεσπίζοντας κίνητρα, αλλά και υποχρεωτικότητα εκεί και όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων. Ταυτόχρονα, ήδη σχεδιάζουμε την επιδότηση της δημιουργίας βρεφονηπιακών σταθμών και πολυδύναμων κέντρων από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Θέλουμε να μπορεί η εργαζόμενη μητέρα και ο εργαζόμενος πατέρας να εργάζονται απρόσκοπτα, να διευκολύνονται, να αποδίδουν και να διεκδικούν την πραγματοποίηση των ονείρων τους. Χωρίς τη φυσιολογική γονική έγνοια ενός βρέφους ή νηπίου που βρίσκεται πολύ μακριά από αυτούς.

Είναι στην ίδια λογική που προτείνουμε και την επέκταση του ολοήμερου σχολείου σε όλα ανεξαίρετα τα σχολεία μας.

Όπως και την διεύρυνση των δραστηριοτήτων εντός του σχολείου, σε συνδυασμό με την άσκηση και την προώθηση της υγιεινής διατροφής, καθώς και την παροχή  φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στους  μαθητές και τις μαθήτριες μας.

(5) Πολιτική μας είναι η καθιέρωση του Δικτύου Στήριξης της Οικογένειας

Πέραν της οικογενειακής μας πολιτικής, αλλά και του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, η Επόμενη Μέρα της Κύπρου απαιτεί ένα αξιόπιστο Δίκτυο Στήριξης της Οικογένειας.

Με τη συνεργασία όλων των ειδικών, που να αποσκοπεί στην παροχή επιστημονικής, ψυχολογικής, κοινωνικής αλλά και οικονομικής συνδρομής όπου απαιτείται, σε οικογένειες των οποίων η έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων θα αποτρέψει την διολίσθηση σε καταστάσεις δυσάρεστες και θα πετύχει να κρατηθούν πιο ενωμένες και πιο συνεκτικές.

(6) Πολιτική μας είναι ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς

Ένα κράτος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν εγγύτερα στον πολίτη σε ένα καθεστώς σεβασμού και εμπιστοσύνης.

Γι’ αυτό και προχωρούμε στο θεσμό του κοινωνικού λειτουργού της γειτονιάς. Ο ίδιος λειτουργός θα δραστηριοποιείται επί σταθερής βάσης σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, εθελοντικές οργανώσεις και θεσμούς, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα και θα ενεργεί ως το πρώτο σημείο επαφής και ανάληψης παρέμβασης.

(6) Πολιτική μας είναι το Νέο Οικογενειακό Δίκαιο

Η ευρεία μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου θέτει το παιδί στο επίκεντρο, εισάγει το θεσμό του διαμεσολαβητή και το συναινετικό διαζύγιο, αποτρέπει τη γονική αποξένωση και προβλέπει τη συνεπιμέλεια και των δύο γονέων.

Μετατρέπει το Οικογενειακό Δικαστήριο από τριμελές σε μονομελές για να πετύχει μεγάλη επιτάχυνση στη διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων μιας οικογένειας.

Η εφαρμογή του νέου οικογενειακού δικαίου, που ήδη βρίσκεται στη βουλή, θα καταπολεμήσει τη διαιώνιση αντιπαραθέσεων μεταξύ ζευγαριών και θα πετύχει την καλύτερη προστασία και φροντίδα των παιδιών, δημιουργώντας μια πολύ πιο υγιή πραγματικότητα στην αντιμετώπιση του χωρισμού ενός ζευγαριού.

(8) Πολιτική μας η εξάλειψη της Οικογενειακής και Έμφυλης Βίας

Η Κύπρος έχει κάνει άλματα στα θέματα των πρωτοβουλιών αντιμετώπισης και καταπολέμησης της οικογενειακής και έμφυλης βίας σε πολλά επίπεδα αλλά και με εμβληματικές δράσεις όπως την πλήρη κύρωση της συνθήκης της Κωνσταντινούπολης, τη δημιουργία του σπιτιού της Γυναίκας, του σπιτιού του παιδιού, τη θεσμοθέτηση της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και της Επιτρόπου του παιδιού, αλλά και πολύ σοβαρές νομοθετικές αλλαγές.

Θα εντείνουμε αυτή την προσπάθεια διευρύνοντας το ολιστικό σύστημα αντιμετώπισης αυτών των απαράδεκτων φαινομένων, για να προστατεύσουμε, ιδιαίτερα, τις γυναίκες και τα παιδιά.

Κύρια επιδίωξη μας είναι να επικεντρωθούμε στην πρόληψη, μέσα από την καλλιέργεια της ανεκτικότητας και του αλληλοσεβασμού, αλλά και των συνθηκών που θα εξαλείψουν τον φόβο – που ακόμη υπάρχει – στην υπόδειξη ή και καταγγελία αυτών των φαινομένων.  

(9) Πολιτική μας η αντιμετώπιση των Εξαρτησιογόνων Ουσιών

Η χρήση και η διάδοση των ναρκωτικών εξακολουθεί να είναι μεγάλη απειλή, κυρίως για τη νεολαία μας. Γι’ αυτό και στηρίζουμε έμπρακτα τις προσπάθειες της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, προκειμένου να έχουν οι νέοι μας, αλλά και όλοι οι πολίτες της Κύπρου πρόσβαση σε επιστημονικά στελεχωμένες και τεκμηριωμένες υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, μείωσης της βλάβης και κοινωνικής υποστήριξης.

Έφτασε η ώρα να δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα που να αφορούν την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη σε όσους συμπολίτες μας επιλέγουν να απεξαρτηθούν.

Όπως και χρειάζεται να δοθεί ακόμη περισσότερη έμφαση στην πρόληψη, καθώς και πρωτοβουλίες που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση και την υγιή δραστηριοποίηση των νέων μας, θωρακίζοντας τους αποτελεσματικά από κάθε μορφής εξάρτηση.

Μια πρόληψη που πρέπει πλέον να ξεκινά από το σχολείο, από την πρώτη του γυμνασίου. Και να συμπεριλαμβάνει τη σωστή ενημέρωση των γονέων για το πως θα χειριστούν αυτό το ζήτημα.

(10) Πολιτική μας είναι η Προσιτή Στέγη και Προσιτό Ενοίκιο

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει προχωρήσει σε μια γενναία ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής σε εκτοπισθέντες ή μη, πολλαπλασιάζοντας την κρατική συνεισφορά και διευρύνοντας κατά πολύ το φάσμα των δικαιούχων, για να καλύπτουν όχι μόνο τα χαμηλά αλλά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

Έχουν εισαχθεί πολύ επιτυχημένα σχέδια, το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών και το Σχέδιο Αναζωογόνησης Συγκεκριμένων Περιοχών Υπαίθρου. Σχέδια τα οποία επιθυμούμε να ενδυναμώσουμε, αλλά και, με μειωμένη βέβαια χορηγία, να επεκτέινουμε για να καλύψουν και τις αστικές περιοχές.

Έχει ήδη προβλεφθεί η παραχώρηση του 15% των κρατικών εσόδων από τη χρήση του καζίνο να παραχωρείται απευθείας σε στεγαστικά προγράμματα. Στόχος μας να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση της παραχώρησης επιπλέον ορόφων ή συντελεστή για αναπτύξεις, για να συνδράμει στην  πολιτική προσιτής κατοικίας και ενοικίου.

Η προσιτή κατοικία, ειδικά στα νέα ζευγάρια, αποτελεί μεγάλη μας προτεραιότητα. Σκοπός μας είναι να ενισχυθούν και να διευρυνθούν όλα τα σχετικά προγράμματα και επιδοτήσεις που διευκολύνουν τη δυνατότητα της στέγασης.

Ιδιαίτερα εδώ στη Λεμεσό, αλλά και σε όλες τις πόλεις, το πρόβλημα είναι μεν απότοκο της υγειούς ανάπτυξης και των επενδύσεων που θέλουμε, των φοιτητών και εργαζομένων που εγκαθίστανται και δημιουργούν οικονομική δραστηριότητα, αλλά είναι ταυτόχρονα πολύ μεγάλο για τον τοπικό πληθυσμό.

Επιμένουμε στην ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης της πολιτικής για τη στέγαση, με την ενοποίηση όλων των σχετικών κρατικών δομών και υπηρεσιών κάτω από ένα φορέα, που θα αποτελεί μετεξέλιξη του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης.

Η παραγωγή κοινωνικής στέγης και στέγης με προσιτό ενοίκιο θα επιταχυνθεί και θα γίνει πιο αποτελεσματική με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία σύγχρονων περιοχών κοινωνικής και κανονικής στέγης, που θα ανταποκρίνονται σε όλες τις σημερινές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και τεχνολογικές απαιτήσεις.

 Έτσι, με την παραχώρηση κρατικής γης ή και επιπρόσθετου συντελεστή δόμησης, θα μπορούμε να προσφέρουμε με ταχύτητα και χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά, ιδιόκτητη στέγη σε εκτοπισμένους που δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας, κοινωνικά ασθενέστερους και δικαιούχα νεαρά ζευγάρια.

Μια πολιτική που θα έχει και ως επιπλέον αποτέλεσμαι, μέσα από την αύξηση της προσφοράς, τη συγκράτηση των τιμών ακινήτων και των ενοικίων.

(11) Πολιτική μας είναι η εξέλιξη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αποτελεί σε όλη την Ευρώπη πρότυπο εφαρμογής κοινωνικής πολιτικής.

Στόχος μας η περαιτέρω εξέλιξή του θεσμού του ΕΕΕ για να παρέχει αποτελεσματικά, σε όσους έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν, την κατάρτιση, τις ευκαιρίες απασχόλησης και προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Από την άλλη να μην επιτρέπει κατάχρηση του συστήματος και αργομισθία.

Για τα άτομα όμως, τα οποία λόγω ηλικίας ή αδυναμίας δεν έχουν πρόσβαση στην εργασία, το κράτος οφείλει να αναβαθμίζει διαρκώς τα οικονομικά και άλλα μέσα και τις υπηρεσίες που τους παρέχει, για να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητά τους.

(12) Πολιτική μας είναι η επανένταξη στην κοινωνία και την αγορά εργασίας

Υπάρχουν συμπολίτες μας που είτε δεν είναι νέοι και είναι μακροχρόνια άνεργοι, είτε πάσχουν από χρόνιες παθήσεις ή μια σειρά λόγων τους έχουν κρατήσει εκτός της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Εκεί το κράτος μπορεί και πρέπει, με διευρυμένες πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και κοινωνικές παρεμβάσεις, να τους εφοδιάσει κατάλληλα για να επανενταχθούν είτε πλήρως είτε μερικώς.

Κανένας συμπολίτης μας δε θέλει να εξαρτάται από το κράτος. Αυτό που χρειάζεται είναι την στήριξη και τη συνδρομή μας για να προχωρήσει μπροστά.

(13) Πολιτική μας είναι η Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος

Η προεργασία για τη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος έχει ήδη γίνει. Στόχος μας είναι να ενοποιήσουμε τις συντάξεις και να εκμηδενίσουμε τον κίνδυνο φτώχειας των συνταξιούχων.

Θα πετύχουμε έτσι την αλληλεγγύη και δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών και θα διασφαλίσουμε τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου μετά την αφυπηρέτηση μέσα από ένα επαρκές συνταξιοδοτικό εισοδήματος.

Έχουμε εισαγάγει την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη, προκειμένου το εισόδημα κανενός συνταξιούχου να μην είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτή την  πολιτική έχουμε στόχο να τη συνεχίσουμε. Κανένας συνταξιούχος κάτω από το όριο της φτώχειας!

Ήρθε επίσης η ώρα να κατηγοριοποιηθούν χωριστά τα βαριά επαγγέλματα και, κατόπιν σοβαρής αναλογιστικής μελέτης, να αναθεωρηθεί η αποκοπή του 12% σε όσους αφυπηρετούν στα 63, με τρόπο που η επιβάρυνση να μειώνεται κλιμακωτά από τη μια και από την άλλη να διασυνδεθεί με τα χρόνια εισφορών και το είδος εργασίας.

(14) Πολιτική μας είναι η Δραστήρια Γήρανση

Στο πλαίσιο ακριβώς της συνεργασίας μας με τον Τρίτο Τομέα αλλά και της μεγάλης σημασίας που δίνουμε προκειμένου να έρχονται σε επαφή ο ενθουσιασμός και το πάθος των νέων μας μαζί με την εμπειρία και της γνώσεις των ηλικιωμένων μας, θέλουμε να ενισχύσουμε σημαντικά τις πρωτοβουλίες που φέρνουν μαζί τις διαφορετικές γενιές.

Θέλουμε τους πρεσβύτερους μας να είναι κοινωνικά δραστήριοι όταν το επιθυμούν. Τόσο με δραστηριότητες μεταξύ τους όσο και με την καθιέρωση πρωτοβουλιών που έχουν να κάνουν με το σύνολο της κοινωνίας.

(15) Πολιτική μας είναι οι Δομές και η διαβίωση για άτομα με Αναπηρίες και Χρόνιες Παθήσεις

Ήδη έχουμε τις πρώτες 11 δομές όπου τα άτομα με αναπηρίες, αυτισμό, ψυχικές και άλλες ειδικές ανάγκες μπορούν να ζουν σε συνθήκες υποστηριζόμενης διαβίωσης.

Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο για να καλύψουμε, σε συνεργασία πάντα με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, το σύνολο των αναγκών που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Μέσα και από τη θεσμοθέτηση νέων επαγγελμάτων για την υποστήριξη τους, όπως αυτά του Προσωπικού Βοηθού και του Συμβούλου.

Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την αποφυγής της ιδρυματοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων αυτών. Να τους παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη για να για να εργάζονται όταν μπορούν. Να μην ανησυχούν οι γονείς τους για τη μελλοντική τους τύχη.

Σε αυτό το πλαίσιο θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την πρόσβαση τους σε υπηρεσίες φροντίδας, εκπαίδευσης, επικοινωνίας, ψυχολογικής στήριξης, συνοδείας, αθλητισμού, ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης.

(16) Πολιτική μας είναι η έμφαση στη Ψυχική Υγεία και την Κοινωνική Ευεξία

Στην Επόμενη Μέρα της Κύπρου, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στο θέμα της ψυχικής υγείας, με τρόπο που δεν θα περιορίζεται στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων συγκεκριμένων ατόμων, αλλά, θα λειτουργεί προληπτικά και ολιστικά με προγράμματα και στρατηγικές που θα απευθύνονται στο σύνολο της κοινωνίας.

Το κυρίαρχο αυτό ζήτημα επισημαίνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αναδείχθηκε έντονα στην περίοδο της πανδημίας και της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, όπου επιβαρύνθηκε σημαντικά η ψυχο- συναισθηματική κατάσταση της κοινωνίας.

Η ψυχική υγεία και κοινωνική ευεξία έχουν να κάνουν με την ανθεκτικότητα των κοινωνιών, την παραγωγικότητα στην εργασία, την εκπαίδευση και την ευημερία του συνόλου της κοινωνίας, εργαζομένων, παιδιών και εφήβων, αλλά και των ηλικιωμένων μας. Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι σημαντικές και εμφανείς στις τοπικές κοινωνίες, τα σχολεία και τους χώρους εργασίας.

Γι’ αυτό και επιλέγω να αναφερθώ σήμερα σε αυτό το θέμα. Θέλω οι Κύπριοι να αισθανόμαστε ασφάλεια και σιγουριά για το μέλλον. Ότι το κράτος είναι στο πλευρό μας. Ότι μαζί κατακτούμε την επόμενη μέρα της Κύπρου μας.

Δεν μας αξίζει να είμαστε ούτε θυμωμένοι, ούτε και απογοητευμένοι. Μπορούμε και πρέπει να είμαστε και χαρούμενοι, αισιόδοξοι και υπερήφανοι για τον τόπο μας!

Δεν είναι λίγα τα πράγματα που έχουμε πετύχει. Τα λάθη μας, μπορούμε και πρέπει να τα διορθώσουμε!

Φίλες και Φίλοι,

Το Κοινωνικό Έργο της Κυβέρνησής μας είναι τεράστιο. Η μεγαλύτερη όμως κοινωνική μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην Κύπρο είναι η εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Όπως και η μεγάλη επόμενη μεταρρύθμιση θα πρέπει να αφορά το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ένα ζήτημα απόλυτα συνδεδεμένο και με την απασχόληση, την αξιοπρεπή εργασία και το μέλλων των νέων μας. 

Θα μου επιτρέψετε όμως να αναφερθώ αναλυτικά σε αυτά τα ζητήματα στις ειδικές θεματικές που διοργανώνουμε τις επόμενης μέρες.

Σήμερα, έχω σκιαγραφήσει σήμερα το πως οραματίζομαι την Κοινωνική Κύπρο της επόμενης ημέρας. Έχω περιγράψει την τεράστια δουλειά που μας περιμένει και σε αυτό τον κρίσιμο τομέα.

Αυτό άλλωστε ξέρω εγώ να κάνω.

Μπορώ να λύνω τα προβλήματα και να ανοίγω νέους δρόμους προς όφελος του κάθε Κύπριου πολίτη, αλλά και της χώρας μας.

Πιστεύω ότι μπορώ να διαχειριστώ τις δύσκολες καταστάσεις που έχουμε μπροστά μας για να αντιμετωπίσουμε. Να φέρνω αποτελέσματα.

Ασφαλώς όχι μόνος μου. Αλλά μαζί με όλους εσάς!

Μαζί με τους ανθρώπους που ξέρουν, συμμετέχουν, αγωνιούν γι’ αυτή την προσπάθεια.

Μαζί με τους ανθρώπους που πιστεύουν ειλικρινά σε όσα εμείς όλοι πρεσβεύουμε και εκπροσωπούμε εδώ και 46 χρόνια.

Που έχουν ως πρώτη τους προτεραιότητα την Κύπρο και τους πολίτες της!

Θα με έχετε ακούσει να το επαναλαμβάνω συχνά και δεν θα κουραστώ να το λέω: Πολιτευόμαστε για να είμαστε ωφέλιμοι για τους συνανθρώπους μας όχι για τον εαυτό μας.

Πολιτευόμαστε για το κοινό καλό, την κοινή πρόοδο, τη διαφύλαξη των όσων πετύχαμε μαζί με την κοινωνία μέχρι σήμερα. Το μέλλον μας,

Μιλάμε στην κοινωνία με το έργο μας, τις προτάσεις μας, τις πολιτικές μας. Τις ιδέες και τις αρχές μας.

Αυτά έχουμε εμείς να προτάξουμε στο λαό. Το τι προσφέραμε και το τι θέλουμε να προσφέρουμε στον τόπο.

Ξέρω, η αντιπολίτευση και οι υποψήφιοί της προσπαθούν να ανατρέψουν αυτή την πορεία.

Να ανατρέψουν την αξιοπιστία, την ασφάλεια και τη σιγουριά της χώρας μας.

Να ανατρέψουν τις μεγάλες προοπτικές που έχει αποκτήσει.

Να ακυρώσουν το μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Να αλλοτριώσουν τα όσα ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρεσβεύει. Όλα εκείνα για τα οποία αγωνίζεται για 46 τόσα χρόνια.

Έχω εμπιστοσύνη στην κοινωνία των πολιτών. Έχω εμπιστοσύνη σε εσάς.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι σιγά σιγά το σοβαρότατο διακύβευμα αυτών των εκλογών. Και με τη δική σας συνδρομή, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, αυτή η αντίληψη θα μετατρέπεται σε δυναμική στήριξη της δικής μας πρότασης!

Γιατί εμείς, δεν στεκόμαστε μπροστά στην κοινωνία προτάσσοντας τις κοινοπραξίες και τα συμφέροντα.

Στεκόμαστε μπροστά στην κοινωνία με περηφάνια και αυτοπεποίθηση για όσα πρεσβεύουμε.

Και εμείς, δεν χαρίζουμε το μέλλον το κυπριακού λαού σε κανέναν. 

Και σας καλώ ξανά: Πάμε μαζί και πάμε δυνατά για την επόμενη μέρα της Κύπρου μας!

Μια Κύπρο πιο σίγουρη, πιο ασφαλή, πιο ελπιδοφόρα, πιο κοινωνικά δίκαιη!

Σας ευχαριστώ

 SITE LEFT