Εκτύπωση
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

1) Για τη συμμετοχή του Προέδρου του ΔΗΣΥ ως ομιλητή στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτικής του European Leadership Network (ELNET) στο Παρίσι, με θέμα «Αντιμετωπίζοντας Προκλήσεις για την Ασφάλεια: Ευρωπαϊκές και Ισραηλινές Οπτικές»

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, συμμετείχε ως ομιλητής στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτικής του European Leadership Network (ELNET) στο Παρίσι, με θέμα «Αντιμετωπίζοντας Προκλήσεις για την Ασφάλεια: Ευρωπαϊκές και Ισραηλινές Οπτικές». 

Ο κ. Νεοφύτου κατά την ομιλία του ανέπτυξε τις απόψεις του γύρω από το θέμα που αφορά τις αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας και άλλων ενδιαφερομένων μερών. Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού έκανε μια αναδρομή στις διαρκώς αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, τον «ξεχασμένο γείτονα» όπως είχε χαρακτηρίσει τη χώρα ο κ. Νεοφύτου παλαιότερα, που αποτελούν δυο δημοκρατικούς πόλους σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα ταραχώδη περιοχή όπως η Αν. Μεσόγειος. 

Προχωρώντας στην ομιλία του ο κ. Νεοφύτου έκανε και ιδιαίτερη μνεία στις συνέργειες που έχει αναπτύξει η Κύπρος με μια σειρά από χώρες στην περιοχή και με άξονα την ενεργειακή προοπτική. Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ανέδειξε και πάλι τον άκρως αντίθετο ρόλο της Τουρκίας με τις προσπάθειες για σταθερότητα που καταβάλλουν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, τονίζοντας πως η αυξανόμενη επιθετικότητα της Άγκυρας αποτελεί σοβαρή απειλή αποσταθεροποίησης στην περιοχή. 

Η χθεσινή ομιλία του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού αντικατοπτρίζει το πως αντιμετωπίζουμε, ως παράταξη, διαχρονικά την εξωτερική πολιτική της χώρας μας αλλά και το πως πρέπει να οικοδομούμε τις διμερείς αλλά και τις περιφερειακές σχέσεις με τους γείτονές μας. Η στρατηγική που πρέπει να έχουμε ως χώρα κτίζεται με αξιοπιστία και με δυνατούς δεσμού φιλίας μεταξύ Ισραήλ και Kύπρου αλλά και μεταξύ των άλλων χωρών της περιοχής

2) Για το Κυπριακό

Σε δύο βδομάδες είναι ορισμένη η σημαντική συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα των στιγμών. Είμαστε βέβαιοι πως και όλοι, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αναγνωρίζουν την κρισιμότητα της συνάντησης της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ορίσει για μεθαύριο Τετάρτη συμβούλιο αρχηγών, ενόψει και της συνάντησης στο Βερολίνο αλλά και της καθόδου της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, της κας. Λουτ που θα προηγηθεί. 

Αυτή την ώρα χρειάζεται να στηριχθεί από όλους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Και πρέπει να πάμε στη συνάντηση του Βερολίνου με ομοψυχία και συστράτευση. Η διελκυστίνδα που κόμματα της αντιπολίτευσης δημιουργούν δεν ωφελεί τον τόπο μας. 

Η επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι σαφές και επαναδιατυπώθηκε δημοσίως, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με κάθε ευκαιρία. Το επανέλαβε σε κάθε συνάντηση με την κα. Λουτ. Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που μείναμε στον Κρανς Μοντάνα, για να πετύχουμε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα επανενώνει και θα απελευθερώνει τον τόπο μας. 

Δυστυχώς, η στοχευμένη προσπάθεια του ΑΚΕΛ να πλήξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πλήττει τον τόπο μας και την διαπραγματευτική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η αντιπολιτευτική τακτική του ΑΚΕΛ που αφήνει, συνήθως, εκτός της κριτικής τους, την παράμετρο της Τουρκίας, δεν ενισχύει δυστυχώς τη θέση μας. 

Εμείς, κάνουμε έκκληση προς όλους. Αυτές τις δεκαπέντε μέρες μέχρι το Βερολίνο να συμβάλουν ούτως ώστε να πάμε στη συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες με το εσωτερικό μέτωπο συμπαγές.

3) Για τις πολιτογραφήσεις

 Σε ερώτηση δημοσιογράφου σε ότι αφόρα την τριμελή επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις και τους όρους εντολής αυτής ο κ. Δημητρίου τοποθετήθηκε ως εξής:

Η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι σαφής και ξεκάθαρη. Υπάρχει ένα ζήτημα για το οποίο έχει στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ανακοινωθεί η δημιουργία μιας ερευνητικής επιτροπής από ανεξάρτητους θεσμούς και αξιωματούχους, τόσο η Γενική Λογίστρια του κράτους όσο και η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και ο Εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα. Ας αναμένουμε να δούμε και τους όρους εντολής αλλά και τα αποτελέσματα αυτής της ερευνητικής επιτροπής, ας μην προτρέχουμε και αυτή τη φορά για να προλάβουμε τι; Υπάρχει σαφής η εικόνα και η πολιτική πρόθεση όχι μόνο να καλυφθούν τα κενά που υπήρχαν, αυτό έχει ήδη γίνει σε μεγάλο βαθμό με τις αναθεωρήσεις των σχεδίων αλλά και για να δούμε πως διορθώνουμε τα όσα έχουν γίνει.  

Η προτεραιότητα για εμάς στον Δημοκρατικό Συναγερμό και πιστεύουμε η προτεραιότητα και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είναι να θωρακίσουμε τη χώρα μας και να φτιάξουμε εκείνα τα επίπεδα που θα επιτρέπουν να μην επαναληφθούν τα όσα κακώς μετρημένα αλλά σημαντικά έχουν γίνει. Αυτή είναι η προτεραιότητα για εμάς και αυτή πιστεύουμε θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα από όλους.

Λευκωσία 11/11/2019