Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι επαφές που έχει προγραμματίσει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο. Σήμερα ο κ. Νεοφύτου είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Μεγάλης Βρετανίας και Θυατείρων Νικήτα ενώ ακολούθως συναντήθηκε στο Foreign Office με τον Πολιτικό Διευθυντή κ. Ρίτσαρντ Μουρ.

Κατά τη διάρκειά της συνάντησής του με τον Αρχιεπίσκοπο Μεγάλης Βρετανίας και Θυατείρων Νικήτα, ο κ. Νεοφύτου τόνισε μεταξύ άλλων πως ο τέως Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος έχει επιτελέσει ένα θεάρεστο έργο «και είμαστε βέβαιοι πως και υπό τη θρησκευτική σας ηγεσία το ποίμνιο εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δει ακόμη καλύτερες μέρες. Γνωρίζω την αφοσίωσή σας και είμαι βέβαιος πως η ορθόδοξη εκκλησία του Ηνωμένου Βασιλείου θα περάσει καλά χρόνια υπό τη δική σας θρησκευτική καθοδήγηση. Χαίρομαι που σας συναντώ και εύχομαι το καλύτερο σε εσάς».

Αργότερα ο κ. Νεοφύτου δήλωσε επίσης για τη συνάντησή του με τον σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Μεγάλης Βρετανίας και Θυατείρων και ενώ αυτή την εβδομάδα και η Αρχιεπισκοπή αλλά και όλη η παροικία αποχαιρετούν τον επί τρεις δεκαετίες Αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο, ο οποίος εκδημησε τον περασμένο μήνα λόγω ασθένειας σε ηλικία 91 ετών, ότι: «ο τέως Αρχιεπίσκοπος, ο μακαριστός Γρηγόριος, ήταν σύμβολο ενότητας της Ορθοδοξίας εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα παρευρεθούμε αύριο και στο τρισάγιο που θα γίνει. Είναι μια μεγάλη απώλεια. Και για τον ελληνισμό αλλά και για την Ορθοδοξία. Ο διάδοχός του, ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας, πιστεύω από τη γνωριμία που είχα μαζί του πως θα είναι άξιος συνεχιστής του έργου που έχει επιτελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος».

Μετά τη συνάντησή του με τον Πολιτικό Διευθυντή κ. Ρίτσαρντ Μουρ του Foreign Office Μουρ ο κ. Νεοφύτου δήλωσε σχετικά ότι ενημέρωσε για την αποφασιστικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη και της ελληνοκυπριακής πλευράς να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό ο διάλογος για επίλυση του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού πρόσθεσε ότι:

«Επαναλάβαμε την προσήλωσή μας στο μοντέλο της λύσης του Κυπριακού της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με την πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ανταλλάξαμε απόψεις και κοινή είναι η εκτίμηση ότι δύσκολο να έχουμε έστω και άτυπη πενταμερή πριν από τις εκλογές στα κατεχόμενα. Επίσης στη συζήτησή μας ήταν και οι επερχόμενες εκλογές σε λιγότερο από 11 μέρες εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ευχόμαστε οι εκλογές να δώσουν μία καθαρή εντολή, όποια και να είναι η απόφαση του βρετανικού λαού, για να τελειώνει και να ξεκαθαρίσει το θέμα του Brexit».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για το Brexit και ότι υπάρχει μια κόπωση κι αν θεωρεί ο κ. Νεοφύτου πως είμαστε έτοιμοι ως Κύπρος και ως ΕΕ να ανταπεξέλθουμε στις όποιες προκλήσεις, ο κ. Νεοφύτου απάντησε:

«Θεωρώ ότι το Brexit θα γίνει, ότι είναι τελικό. Και θα φανεί από τις εκλογές στις 12 του Δεκέμβρη. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι ανοίγονται περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Κύπρο. Θα ήθελε το Ηνωμένο Βασίλειο μια χώρα που είναι μέλος της ΕΕ όπως η Κύπρος και με τους γνωστούς δεσμούς που υπάρχουν και στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας, θεωρώ ότι θα αναβαθμιστούν περαιτέρω οι σχέσεις της Κύπρου με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ερωτηθείς για τη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη βρετανική πρωτεύουσα και κατά πόσο ευελπιστεί σε μηνύματα των συμμάχων προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, ο κ. Νεοφύτου σχολίασε: «Μακάρι και στους κόλπους του ΝΑΤΟ να σταλεί μήνυμα ότι η επιθετικότητα δε λύνει προβλήματα. Αλλά είμαι συγκρατημένος και πραγματιστής. Δυστυχώς, η Τουρκία είναι πολύ αναγκαία χώρα στο ΝΑΤΟ».

Το βράδυ ο κ. Νεοφύτου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στο London School of Economics με θέμα «Η Κύπρος και η νέα γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου».

2/12/2019

SITE LEFT