Πραγματοποιήθηκε χθες με επιτυχία η διάλεξη με θέμα «Κορωνοϊός κατά τη διάρκεια της Εγκυμοσύνης: πρόληψη και επιπτώσεις» από τον καθηγητή κ. Άρη Παπαγεωργίου, υπό την αιγίδα της κ. Μαρίας Σελίπα Νεοφύτου.

Ο καθηγητής κ. Άρης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στο πως η νόσος Covid-19 μπορεί να επηρεάσει την υγεία της γυναίκας και του εμβρύου κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και για τον αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών που αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες που έχουν μολυνθεί από τον Covid-19. Eπίσης, ο καθηγητής ανέλυσε όλα τα υφιστάμενα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της νόσου αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που έχει στη μείωση του κίνδυνου και των επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα στοιχεία, ανέφερε, δείχνουν ότι ο εμβολιασμός δεν δημιουργεί προβλήματα γονιμότητας, αποβολές ή αλλά προβλήματα στη μητέρα ή στο νεογνό. Σημείωσε ότι αντισώματα της μητέρας μετά το εμβόλιο προστατεύουν και το έμβρυο. Ακολούθως ο κ. Παπαγεωργίου απάντησε σε ερωτήματα του κοινού.

Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό η κα Μαρία Σελίπα Νεοφύτου, ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ενώ το «παρών» τους έδωσαν και η Πρόεδρος της Βουλής, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, οι Βουλεύτριες Σάβια Ορφανίδου και Φωτεινή Τσιρίδου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας,  ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, ο Διευθυντής του Μακάριου Νοσοκομείου, η Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας, διακεκριμένοι γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας. 

Ο καθηγητής κ. Άρης Παπαγεωργίου γυναικολόγος-μαιευτήρας, καθηγητής εμβρυομητρικής και μαιευτικής, μοιράζει τον χρόνο του ακαδημαϊκά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και κλινικά στο Νοσοκομείο St George στο Λονδίνο. Τα κλινικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην εμβρυϊκή ιατρική και τους υπέρηχους, την εμβρυϊκή ανάπτυξη και την προεκλαμψία, την μη επεμβατική και επεμβατική προγεννητική διάγνωση και την εμβρυϊκή θεραπεία.

Aκαδημαϊκά ηγείται ενός ερευνητικού προγράμματος το οποίο εστιάζει στους τομείς της μητρικής, εμβρυϊκής και περιγεννητικής υγείας με τη χρήση ποικίλων μεθόδων.  Αυτές περιλαμβάνουν παγκόσμια προγράμματα σε περιοχές με περιορισμένους πόρους, με τη χρήση υπερήχων, βιοδεικτών και κλινικών μεθόδων για τη βελτίωση του προσδιορισμού και της έκβασης της ανάπτυξης των εμβρύων και των νεογνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν επίσης τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης κατά την απεικονιστική εξέταση και έλεγχο της εγκυμοσύνης και τα τελευταία 10 χρόνια έχει συνεργαστεί με βιοϊατρικούς μηχανικούς και επιστήμονες δεδομένων σε αυτούς τους τομείς. Μέσα από αυτό το έργο ίδρυσε μαζί με άλλους επιστήμονες το spin-out του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Intelligent Ultrasound. 

Είναι επίσης Αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού BJOG, Πρόεδρος της Εθνικής Ομάδας Εργασίας Εμπειρογνωμόνων Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου και Επισκέπτης Καθηγητής στο Capital Medical University του Πεκίνου.  Είναι Επίτιμο Μέλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Υπερήχων στην Ιατρική (American Institute of Ultrasound in Medicine) και Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

8.11.2021

 SITE LEFT