Ολοκληρώθηκαν οι επαφές της Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αννίτας Δημητρίου στις Βρυξέλλες. Η κ. Δημητρίου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Manfrend Weber, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Roberta Metsola, την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Προϋπολογισμού κ. Johannes Hahn, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. David McAllister, με τον Γενικό Γραμματέα της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Simon Busuttil και με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής,  κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Η κ. Δημητρίου τόσο σε διμερές επίπεδο κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της αλλά και συμμετέχοντας στη Σύνοδο Αρχηγών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να ανταλλάξει απόψεις με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για όλα τα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι οικονομικές προκλήσεις και ζητήματα ανταγωνιστικότητας καθώς φυσικά και το κυπριακό και το μεταναστευτικό. Η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού μετά τη συνάντησή της με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής κ. Σχοινά, δήλωσε τα εξής:

«Είχαμε τη χαρά σήμερα να συναντήσουμε και εδώ στις Βρυξέλλες με τη νέα μου ιδιότητα τον κύριο Επίτροπο, τον αγαπητό φίλο της Κύπρου, τον οποίο και ευχαρίστησα θερμά για τη διαρκή στήριξη την οποία όλο αυτό το διάστημα παρουσιάζει. Είδαμε τα ζητήματα τα οποία απασχολούν το δικό του portfolio και ειδικότερα το θέμα του μεταναστευτικού. Ένα θέμα για το οποίο και ο ίδιος έχει επισκεφτεί αρκετές φορές την Κύπρο, έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και είναι τώρα ακριβώς που χρειάζεται να υπάρξει μια αμεσότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της ΕΕ για να δούμε πως ακριβώς αντιμετωπίζεται το θέμα. Είμαι σίγουρη ότι θα έχουμε μια άριστη συνεργασία, μια αμφίδρομη επικοινωνία και βεβαίως θα συντονιστούμε για τα ουσιαστικότερα βήματα που πρέπει να γίνουν με τη δική του καθοδήγηση και βεβαίως τη δική μας στήριξη. Και παράλληλα είδαμε και άλλα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την Ευρώπη, τις προκλήσεις που έχουμε να διαχειριστούμε από κοινού και όλα τα θέματα βεβαίως που αφορούν και την Κύπρο και την Ελλάδα ειδικότερα».

Από την πλευρά του ο κ. Σχοινάς δήλωσε τα εξής: 

«Με χαρά υποδέχτηκα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη φίλη Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και με τη νέα της ιδιότητα για πρώτη φορά, της Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο ερχομός της στις Βρυξέλλες με τη νέα ιδιότητά της, της δίνει ένα επιπλέον κύρος, πέρα από το θεσμικό της ρόλο θα έχει και ρόλο και συμμετοχή στις διαδικασίες του ΕΛΚ του οποίου ο ΔΗΣΥ είναι ένα από τα ιστορικά μέλη. Σε αυτήν την προσπάθεια θα είμαστε δίπλα της, ως φίλοι ως συμπαραστάτες, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό στην τωρινή συγκυρία η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει αταλάντευτα αυτό το δρόμο της σύνθεσης με την Ευρώπη. Η Ευρώπη μπορεί και στηρίζει πολλαπλά την Κυπριακή Δημοκρατία στον τομέα των δικών μου αρμοδιοτήτων, φυσικά στο μεταναστευτικό, στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια, στις δεξιότητες, στον πολιτισμό. Έχουμε λοιπόν έτσι ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας το οποίο είμαι σίγουρος τα επόμενα χρόνια και με τη νέα της ιδιότητα θα αποτελεί μια γέφυρα μόνιμης συνεννόησης και επαφής. Και πάλι την καλωσορίζω και της εύχομαι κάθε επιτυχία στα νέα της καθήκοντα».

24.3.2023

 SITE LEFT