Το αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου όπου και συζήτησε με ψαράδες για θέματα που απασχολούν τον τομέα της αλιείας. Μετά τη συνάντηση ο κ. Νεοφύτου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είμαστε στο Ζύγι με τους ψαράδες αλλά και με το Κοινοτικό Συμβούλιο. Θα έχουν τη στήριξή μας 327 οικογένειες που κρατούν μια παράδοση αιώνων με χίλιες δυσκολίες. Το πρωί είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ και κάποιους ψαράδες όταν επέστρεψαν από την ψαριά. Ένας εξ’ αυτών ξενύχτησε, πλήρωσε πετρέλαιο, έχει δίχτυα και το ψάρι που πήρε όταν το πουλήσει δεν θα πάρει ούτε 20 ευρώ. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να στηρίζει η πολιτεία και θα κάνω ό, τι μπορώ για τη στήριξή τους. Υπάρχουν μικρά πράγματα που μπορούν να γίνουν χωρίς να δημιουργούν οποιαδήποτε δημοσιονομική επίπτωση. Και ξέρετε όταν είναι να στηρίξουμε την οικονομία, δεν διστάζουμε να πάρουμε μέτρα για δισεκατομμύρια, όταν πρόκειται να στηρίξουμε ομάδες όπως τους ψαράδες μετρούμε τις μπακίρες. Αυτή η προσέγγιση πρέπει να σταματήσει. Ένα μέτρο που θα μπορούσε αμέσως να υλοποιηθεί και καλώ το αρμόδιο τμήμα και το αρμόδιο Υπουργείο, το επιτρέπει και ο ευρωπαϊκός κανονισμός, να είναι μηδενικοί οι φόροι κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους ψαράδες. Υπάρχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θεωρώ ότι η Κυβέρνηση θα ακούσει αυτό το δημόσιο αίτημα για να γίνει αυτή η τροποποίηση  για μια ελάχιστη ανάσα σε 327 οικογένειες επαγγελματιών ψαράδων. Πολλά άλλα πρέπει να δουν και υποσχέθηκα στους φίλους τον Πρόεδρο και τα μέλη και υποσχέθηκα και σε ένα νεαρό 28 χρόνων από τα Περβόλια τον Μάριο που συνειδητά αποφάσισε να γίνει επαγγελματίας ψαράς και μου ζήτησε ένα απλό πράγμα. Θέλω να συνεχίσω αυτό το επάγγελμα του ψαρά γιατί δεν θέλω να δω τον τόπο μου σε μερικά χρόνια να μην έχει ψαράδες. Να είμαστε νησί χωρίς ψαράδες. Αυτή η φωνή τόσο των παλαιοτέρων, του Προέδρου και των συνεργατών και του νεαρού, θα χτυπά καθημερινά σε μένα και θα κάνω ό,τι μπορώ για να στηρίξω αυτή την ομάδα των επαγγελματιών που κρατούν μια παράδοση εκατοντάδων χρόνων και δύσκολη, με κίνδυνο τη ζωή τους. Η θάλασσα είναι καλή γι’ αυτούς που πάνε τον Αύγουστο να κολυμπήσουν, γι’ αυτούς που πάνε για μεροκάματο και όταν είναι ήρεμα τα νερά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν έχει ψάρια. Αν δεν έχει ο μήνας “Ρο” δεν πιάνεις ψάρι και είναι οι μήνες που έχει και τρικυμίες και φουρτούνες και πολλά προβλήματα. Κλείνω με αυτό, με την υπόσχεση ότι θα κάνουμε ό, τι μπορούμε να σας στηρίξουμε».

Σε ερώτηση αν ο ίδιος ο κ. Νεοφύτου ψαρεύει, απάντησε «παλιά ψάρευα, ψάρια, μετά μπήκα στην πολιτική και συνεχίζω. Το ψάρεμα μου αρέσει». 

Λευκωσία 25/9/2019

 SITE LEFT