Παρεμβάσεις

Αβέρωφ Νεοφύτου
Πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού

Η Τουρκία επιτίθεται ακόμη μια φορά στην Κύπρο. Η χώρα τελεί υπό κίνδυνο. Την ίδια ώρα μας λυπεί η πολιτική συμπεριφορά του ΑΚΕΛ μέσα από ένα κομματικό ρεβανσισμό, να βρίσκει δήθεν αίτια και αιτιατά που στέλνουν ένα μήνυμα στον διεθνή παράγοντα ότι δικαιολογημένα η Τουρκία έχει επέμβει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Δημήτρης Δημητρίου
Βουλευτής, Εκπρόσωπος Τύπου

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου εφαρμόζουν κατά γράμμα τα μαθήματα προπαγάνδας που διδάχτηκαν στις πρώην κομμουνιστικές χώρες. Το πρώτο μάθημα προπαγάνδας λέει πως όσες περισσότερες φορές επαναλάβεις ένα ψέμα, τόσο πιο πιστευτό θα γίνει το ψέμα αυτό.  Αυτό συνεχίζουν να κάνουν και σήμερα.

Νίκος Νουρής
Βουλευτής, Επικεφαλής Προεκλογικής Εκστρατείας

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΣΥ ΝΙΚΟΥ ΝΟΥΡΗ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι σημερινές κυβερνητικές εξαγγελίες για την νέα στεγαστική πολιτική, συνιστούν μια ολιστική προσέγγιση μιας χρόνιας παθογένειας και ενός διαχρονικού ελλείματος του κυπριακού κράτους. Τα εξαγγελθέντα μέτρα, τα οποία αποτελούν προϊόν διαβούλευσης, μεταξύ άλλων στοχεύουν στην αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων όπως την έλλειψη κτιριακού αποθέματος, την αδυναμία παραχώρησης δανεισμού, την αύξηση των ενοικίων αλλά και της αυξημένης ζήτησης στέγης λόγω της κατακόρυφης αύξησης του αριθμού των φοιτητών. 

Σήμερα εξαγγέλθηκαν στοχευμένες πολιτικές και όχι λαϊκίστικα και περιστασιακά μέτρα. Παρουσιάστηκε το όραμα της κυβέρνησης με το οποίο αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της στέγασης, της αντιμετώπισης της αύξησης των ενοικίων αλλά και της αναγκαιότητας στήριξης των ανθρώπων της υπαίθρου και της αντιμετώπισης της αστυφιλίας.

Πιο συγκεκριμένα :

  1. Δίνονται κίνητρα αυξημένου συντελεστή δόμησης σε νεο-ανεγειρόμενα κτίρια με αντισταθμιστική απόδοση ετοιμοπαράδοτων μονάδων στον ΚΟΑΓ, ώστε αυτές να παραχωρηθούν στη βάση κριτηρίων σε δικαιούχους του ΚΟΑΓ και δίνεται διέξοδος σε χιλιάδες πολίτες που ψάχνουν ιδιόκτητη στέγη.
  2. Για την αντιμετώπιση του ελλείματος σε μονάδες για ενοικίαση, επίσης παραχωρούνται κίνητρα για την δημιουργία πρόσθετων μονάδων που θα προορίζονται για ενοικίαση ώστε να αυξηθεί η προσφορά με συνεπακόλουθο την μείωση των ενοικίων. 
  3. Με την εξαγγελία των νέων στοχευμένων στεγαστικών σχεδίων στις ορεινές, στις ακριτικές περιοχές αλλά και προς τους εκτοπισθέντες στοχεύουμε στην πρόσθετη στήριξη αυτών των κοινωνικών ομάδων ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα απόκτησης ιδιοκτήτης στέγης με τους πλέον ευνοϊκούς όρους.  Μεταξύ άλλων παραχωρείται εφάπαξ ποσό που κυμαίνεται ανάλογα με την σύνθεση της οικογένειας από 20,000 μέχρι και 40,000 ευρώ.
  4. Η άμεση υλοποίηση του προγράμματος δημιουργίας οικιστικών μονάδων από τον ΚΟΑΓ, αποσκοπεί στην παράδοση μέχρι το 2021, 63 νέων μονάδων και μέχρι το 2023 άλλων 108. Όλες οι νέο-ανεγερθείσες μονάδες θα παραχωρούνται σε δικαιούχους του ΚΟΑΓ στη βάση συγκεκριμένων, διάφανων αλλά κυρίως απλοποιημένων διαδικασιών, αποτέλεσμα της αλλαγής του τρόπου λειτουργίας του ΚΟΑΓ.
  5. Πρόσθετα εφαρμόζεται ήδη και η αύξηση της επιδότησης του ενοικίου σε εκτοπισθέντες με το ύψος της οποίας να φτάνει συνολικά το 25 % από 1/1/2019.
  6. Αναγνωρίζοντας ότι υφίσταται αναγκαιότητα στη συντήρηση υφιστάμενων οικιστικών υποστατικών, ιδιαίτερα σε προσφυγικούς συνοικισμούς, εκπονήθηκαν και εφαρμόζονται άμεσα σειρά σχεδίων αναδόμησης, επιδιόρθωσης και διαχείρισης πολυκατοικιών σε κυβερνητικούς οικισμούς, αλλά και προσθήκης ανελκυστήρων σε υφιστάμενες πολυκατοικίες επίσης σε κυβερνητικούς οικισμούς.
  7. Στα μέτρα ενίσχυσης της στεγαστικής πολιτικής εντάσσεται και η σοβαρότατη ενίσχυση του ΚΟΑΓ με ετήσιο εκτιμημένο έσοδο πέραν των 52 εκατομμυρίων ευρώ που θα προέρχεται από τις πολιτογραφήσεις και θα αξιοποιείται από τον Οργανισμό και την κυβέρνηση για τις ανάγκες της στέγασης.

Η κυβέρνηση μακριά από προχειρότητες και λαϊκίστικες προσεγγίσεις σε απόλυτη εναρμόνιση με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές στέγασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δείχνει εκ νέου πως ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος δίνει δυνατότητες στέγασης των πολιτών του, στα πλαίσια πάντα των οικονομικών δυνατοτήτων του.

Ξοδεύουμε στη βάση των δυνατοτήτων μας, χωρίς όμως να αφήνουμε κανένα άστεγο στο δρόμο. Οι αστόχευτες και ανεύθυνες πολιτικές στέγασης της προηγούμενης διακυβέρνησης που αντί βοήθειας και στήριξης δημιουργήσαν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια για πολλούς δικαιούχους, αποτελούν οριστικά παρελθόν.

Εμείς προχωρούμε μπροστά και δεν γυρίζουμε πίσω.

Αβέρωφ Νεοφύτου
Πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού

Η χώρα μας τις τελευταίες μέρες δεν βρίσκεται απλά κάτω από μια επιθετική ρητορική είτε απαράδεχτες δηλώσεις. Δεχτήκαμε και δεχόμαστε επίθεση. Εχθρική επίθεση. Στην πράξη παραβιάζεται ζωτικός χώρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δημήτρης Δημητρίου
Βουλευτής, Εκπρόσωπος Τύπου

Το ΓΕΣΥ είναι η σημαντικότερη μεταρρύθμιση που κάνουμε ως χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Η Κύπρος παύει επιτέλους να είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ χωρίς Γενικό Σχέδιο Υγείας. Αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση γίνεται επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και Δημοκρατικού Συναγερμού

Νίκος Τορναρίτης
Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατέθεσε σήμερα κατεπειγόντως στη Βουλή των Αντιπροσώπων προσχέδιο ψηφίσματος για καταδίκη των συνεχιζόμενων και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

left module evrovouleftes

 ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ SITE