Αβέρωφ Νεοφύτου
Πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού

Επίσκεψη Προέδρου και αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Συναγερμού στη βιομηχανική περιοχή Γερίου

Τη βιομηχανική περιοχή Γερίου επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, συνοδευόμενος από βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Μετά το πέρας της επίσκεψης και κατά τη διάρκεια δηλώσεων, ο βιομήχανος κ. Κουντουρής δήλωσε τα εξής:

«Ευχαριστούμε τον κύριο Πρόεδρο που μας έκανε την τιμή να μας επισκεφτεί για να δει τα προβλήματα που έχει η βιομηχανία και η βιομηχανική περιοχή σαν περιοχή εδώ στο Γέρι. Οπωσδήποτε πιστεύουμε και περιμένουμε από τον Πρόεδρο ότι έχει και τη δύναμη και την όρεξη και τη θέληση να στηρίξει τη βιομηχανία, για αυτό και τον βλέπουμε τελευταία συχνά να επισκέπτεται συχνά βιομηχανικές  περιοχές. Η δική μας έχει αρκετά προβλήματα αλλά και ο κλάδος της βιομηχανίας δυστυχώς είναι υποβαθμισμένος. Ξεκινώντας από πολύ παλιά με το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας όπου υπήρχε ένα ας το πούμε αδύνατο τμήμα βιομηχανίας, το οποίο δεν μπορούσε να βοηθήσει και πολύ τη βιομηχανία. Κάποιες ενέργειες πολλές φορές ήταν και εναντίον της ανάπτυξης της βιομηχανίας, όπως παραδείγματος χάρη κάποια σχέδια που είχαν γίνει στο παρελθόν  για την τεχνολογική αναβάθμιση, ωθούσαν κόσμο να εισάξει νέα μηχανήματα τη στιγμή που υπήρχαν πάρα πολλά που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τον τομέα. Άρα χρειάζεται κάποια στήριξη η βιομηχανία, ίσως και να ήταν και Υφυπουργείο Βιομηχανίας ή οτιδήποτε άλλο, πάντως η βιομηχανία χρειάζεται κάποια στήριξη και περιμένουμε από τον Προέδρο στήριξη και συμπαράσταση. Άλλο φυσικά σοβαρό πρόβλημα που έχουν όλα τα κυπριακά προϊόντα τα οποία παράγονται από εμάς και όλους τους βιομήχανους, είναι ότι παράγονται σύμφωνα με ευρωπαϊκές πρότυπα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά δυστυχώς η μεταχείριση τους στο εμπόριο  είναι όπως τα τριτοκοσμικά. Δηλαδή όταν κάποιος αγοράσει το δικό μου προϊόν ή κάποιας άλλης βιομηχανίας και είναι δικαιούχος του ΦΠΑ θα πληρώσει το 19% του ΦΠΑ. Αν εισάξει το ίδιο από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και υπάρχουν οι γειτονικές μας χώρες με πολύ χαμηλότερα κόστη από εμάς, δεν θα πληρώσει ΦΠΑ. Όταν χρειάζεται μια ας το πούμε αρχική επένδυση από αυτό που θα κάνει 19% λιγότερη από όταν χρησιμοποιήσει κυπριακά προϊόντα και αυτό τελευταία εξελίχθηκε σε τρομερά μεγάλο πρόβλημα για τη βιομηχανία».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε τα εξής:

«Κοιτάξετε όντως για δεκαετίες κύριε Κουντούρη, η βιομηχανία ήταν το παραπαίδι της κυπριακής οικονομίας. Όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό και προσπαθώ να προωθήσω το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, συχνά οι φίλοι Γερμανοί μου λεν “οι υπηρεσίες δεν είναι πραγματική οικονομία και πρέπει να δώσετε σημασία και στην πραγματική οικονομία”.  Η βιομηχανία είναι πραγματική οικονομία και χρειάζεται τη στήριξή μας. Αυτές τις εβδομάδες που είμαι έξω στους βιομήχανους, έζησα τους πετυχημένους Κύπριους, είδα πολλές βιομηχανίες, νοικοκυρεμένες, πετυχημένες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά συνάμα έζησα και γνώρισα και τις δυσκολίες. Ένα θέλω να υποσχεθώ ότι θα πράξουμε ότι μπορούμε, αυτό που είπε ο κύριος Κουντούρης είναι ένα από τα πολλά προβλήματα στη βιομηχανία. Παράγει σιδερονευκές. Ο κύριος Κουντούρης, αν έρθει ένας εργολάβος να αγοράσει 1 εκατ., ευρώ σιδερονευκές θα πρέπει να πληρώσει 1.190.000. Αν τις ίδιες σιδερονευκές τις εισάξει από την Ελλάδα θα πληρώσει 1 εκατ. Φυσικά θα μπορεί σε μερικούς μήνες, 4-5 να πάρει επιστροφή ΦΠΑ αλλά λόγω και δυσκολιών που αντιμετωπίζει το παζάρι με τις τράπεζες, η ρευστότητα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και στους εργολάβους και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι ένα θέμα που θα δούμε. Το δεύτερον που συναντήσαμε σε όλες τις επισκέψεις μας είναι η έλλειψη τεχνικού προσωπικού. Και κάναμε λάθη. Δεν έπρεπε να κλείσουμε το ΑΤΙ, δεν μπορούμε όλοι στην Κύπρο να είμαστε πτυχιούχοι με δοκτοράτα. Η πραγματική οικονομία χρειάζεται και τους τεχνίτες. Αποστερείσαμε τη δυνατότητά να έχουμε καταρτισμένο τεχνικό προσωπικό. Θα το πω ακόμα μια φορά. Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να γίνει κατανοητό μένοντας στο γραφείο και κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί από το γραφείο. Και παροτρύνω ακόμα μια φορά τους υπεύθυνους της δημόσιας υπηρεσίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση τους λειτουργούς του τμήματος βιομηχανίας αλλά και τις υπηρεσίες περιβάλλοντος και άλλων κρατικών υπηρεσιών: Ας αφιερώνουν μια μέρα κάθε εξάμηνο να επισκέπτονται τους τόπους που γίνεται η κυπριακή παραγωγή. Να ακούσουν από αυτούς που ζουν καθημερινά τη βιομηχανία και τις άλλες υπηρεσίες, τα προβλήματα και όταν ακούσουν τα προβλήματα θα ακούσουν και σοφές και εύκολες λύσεις που μπορούμε να τις εφαρμόσουμε. Θέλω να συγχαρώ τους Κύπριους βιομήχανους. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να έχεις μια κερδοφόρα βιομηχανία  στην Κύπρο. Ψηλό κόστος εργατικού δυναμικού, το ψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, απομονωμένος προορισμός, οι πρώτες ύλες όλες εισάγονται και είναι πιο εύκολο και κοστίζει λιγότερο από κάποιον που είναι στην Κεντρική Ευρώπη από ότι σε ένα νησί στην Ανατολική Μεσόγειο. Πάρα ταύτα γνώρισα παρά αυτά τα μειονεκτήματα, τους Κύπριους με δύναμη, με ζήλο, με γινάτι, με νοικοκύρεμα, να ξεπερνούν αυτές τις δυσκολίες και να έχουν τις δικές τους βιομηχανίες που γνώρισα ,πολύ πετυχημένες και θέλω να τους συγχαρώ».

22/1/2020

 SITE LEFT