Αβέρωφ Νεοφύτου
Πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού

To mea culpa του Προέδρου Αναστασιάδη για το ιδιωτικό αεροπλάνο πιστεύετε είναι κάτι που έπρεπε να λεχθεί πιο έγκαιρα;

Και να είχε ειπωθεί νωρίτερα, δυστυχώς, δεν θα επέφερε καμία διαφορά στον τρόπο που η αντιπολίτευση χειρίστηκε και πρόβαλε το όλο θέμα, εφόσον και όταν ειπώθηκε το mea culpa ακούγαμε τα ίδια δήθεν επιχειρήματα όπως και πριν. 

Το «ηθικό έλλειμμα» που καταλογίζει η αντιπολίτευση στον Πρόεδρο συνιστά βαρίδιο για το κυβερνών κόμμα;

Αυτός είναι ένας έωλος ισχυρισμός που όχι μόνο δεν έχει απόδειξη, αλλά προέρχεται από ένα κόμμα που φέρει στις πλάτες του πραγματικό ηθικό έλλειμα με την απόπειρα μετατροπής ποινικών δικών σε πολιτικές μέσα στην Κεντρική του Επιτροπή. Είναι άστοχο να μιλάνε εκείνοι για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. 

Για ποιο πράγμα αισθάνεστε υπερήφανος σε σχέση με τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη;

Έχω πολλούς λόγους να είμαι περήφανος. Γιατί έσωσε την οικονομία, μας έβγαλε από το μνημόνιο σε δυόμισι χρόνια, για το ΓεΣΥ, τη μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά, για το ΕΕΕ, τη διεθνή και περιφερειακή μας υπόσταση και αξιοπιστία, για έργα υποδομής που έχουν γίνει και γίνονται και για τις μεγάλες ξένες επενδύσεις που ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται στην Κύπρο. Σταματώ εδώ, διότι μου ζητήσατε να είμαι σύντομος στις απαντήσεις. 

Τώρα που μπήκε το ΓεΣΥ στις ράγες, συνεχίζετε να έχετε επιφυλάξεις για την επιτυχία του εγχειρήματος;

Το ΓεΣΥ είναι μια κοινωνική κατάκτηση, την οποία θα πρέπει να προστατεύσουμε από κινδύνους που αντιμετωπίζει. Και θέλω να τονίσω ότι από τη στιγμή που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, οι περισσότεροι κίνδυνοι είναι εκ των έσω. Κίνδυνοι όπως καταχρήσεις για παράδειγμα. Αλλά και κίνδυνοι εκτός, όπως τα εμπόδια που εγείρουν συγκεκριμένα κόμματα και φορείς στην αυτονόμηση των νοσοκομείων, για παράδειγμα. 

Στο ξεκίνημά σας, ως ένας πολιτευτής από την επαρχία, αισθανθήκατε να σας αντιμετωπίζει με καχυποψία το πολιτικό κατεστημένο της Λευκωσίας;

Δεν είμαι σίγουρος ότι θα το περίγραφα ως καχυποψία, αλλά, ναι, ένοιωσα ότι έπρεπε να πείσω ένα απαιτητικό ακροατήριο, με έμφυτη τη διάθεση της κριτικής.  

Ποιον θεωρείτε πολιτικό σας μέντορα;

Αναμφίβολα τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Παντελή Κούρο. Θαυμαστής είμαι του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως και των πρωτεργατών της μεγάλης ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ποιες αφίσες είχατε στον τοίχο του εφηβικού σας δωματίου; 

Για ποιο εφηβικό δωμάτιο μιλάτε; Δεν είχαμε τέτοιες πολυτέλειες τότε. 

Ποιοι συγγραφείς επηρέασαν την σκέψη σας;

Διαβάζω Καβάφη και γενικότερα ποίηση. Η «Κατάθεση μου» του Γλαύκου Κληρίδη ήταν ένα βιβλίο που με επηρέασε πολιτικά και εάν θυμώνω με τον εαυτό μου είναι που δεν αφήνω χρόνο για περισσότερο διάβασμα.

Αισθανθήκατε ποτέ ότι απογοητεύσατε τον νεανικό σας εαυτό;

Θα απαντήσω αλληγορικά: Σημασία δεν έχει πόσες φορές θα πέσεις, αλλά πόσες θα σταθείς στα πόδια σου και θα συνεχίσεις την πορεία.

Η παρουσία σας στο μνημόσυνο του Γρίβα τι ακριβώς δηλώνει;

Δηλώνει τιμή στη μνήμη μιας ιστορικής προσωπικότητας η οποία πρωταγωνίστησε στην απελευθέρωση της Κύπρου από τον αγγλικό ζυγό, έστω κι αν η μεταγενέστερη του δράση του άφησε βαριές σκιές. 

Στο ιδεολογικο-πολιτικό συνέδριο που θα οργανώσετε το φθινόπωρο σε ποια κατεύθυνση επιθυμείτε να οδηγηθεί το κόμμα;

Στην κατεύθυνση ενός ανοικτού κόμματος που μπορεί να τρέχει στους ρυθμούς της εποχής, να αποδέχεται τις τάσεις, σεβόμενο τις ρίζες και τις αξίες του, που αποτελούν το σταθερό σημείο αναφοράς μας. Δεν μπορεί να είσαι μεγάλο και δημοκρατικό κόμμα χωρίς να υπάρχουν διάφορες τάσεις. Κι ο αετός είναι δυνατός, γιατί χρησιμοποιεί και τις δυο φτερούγες του για να φτάσει ψηλά. 

Στις βουλευτικές εκλογές του 2021 ποιο ποσοστό θα θεωρήσετε ως νίκη του Δημοκρατικού Συναγερμού, αποτέλεσμα που δικαιώνει και τις επιλογές σας; 

Δεν θα παγιδευτώ στην αριθμολαγνεία 15 μήνες πριν τις εκλογές. Θέλουμε να πάμε καλά και θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, ως ομάδα, για να πάει καλά ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Τα κρούσματα σεξισμού στην κοινοβουλευτική σας ομάδα (Κ. Κωνσταντίνου και Α. Κυπριανού Vs Ε. Χαραλαμπίδου) συνάδουν με την εικόνα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος;

Κρίθηκαν αρνητικά από εμάς ως Δημοκρατικός Συναγερμός και εσωτερικά και με δημόσιες τοποθετήσεις. Την εικόνα μας ως το πιο σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα στην Κύπρο την έχει χαράξει η ιστορία μας και όχι μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.  

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό υπάρχουν προσωπικές ατζέντες; 

Δεν ξέρω τι εννοείτε με προσωπικές ατζέντες. Υπάρχουν θεμιτές φιλοδοξίες και σε ατομικό επίπεδο, αλλά πάνω απ’ όλα σε συλλογικό επίπεδο. Αν η ομάδα δεν πάει καλά, καμία ατομική φιλοδοξία, όσο θεμιτή κι αν είναι, δεν θα ευοδωθεί. 

Γιατί αποφεύγετε να απαντήσετε εάν είστε εν δυνάμει υποψήφιος για το 2023; Ο ΔΗΣΥ παραδοσιακά δεν διεκδικεί τις προεδρικές εκλογές με τον αρχηγό του;

Κάνω πολιτικές εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Την ώρα που κινδυνεύει η ΑΟΖ, κινδυνεύει το Βαρώσι, έχουμε ενώπιον μας το μεταναστευτικό και πολλούς εθνικούς κινδύνους και προκλήσεις, είναι μη σοβαροί όσοι ράβουν κουστούμι για τις προεδρικές. Μακριά από εμένα τέτοιες προσεγγίσεις. Οποιοσδήποτε, από όπου κι αν προέρχεται, σχεδιάζει από τώρα για τις προεδρικές του 2023, πέφτει από την υπόληψή μου. 

Εάν υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα, εκτιμάτε ότι πρέπει να επιμείνουμε στο μοντέλο της ΔΔΟ;

Το μοντέλο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είναι η συμφωνημένη βάση λύσης και είναι το μόνο που μπορεί να οδηγήσει στην επανένωση της πατρίδας μας. 

Η λύση του Κυπριακού περνά αναπόφευκτα μέσα από τις εξελίξεις για την ΑΟΖ;

Οι εξελίξεις που αφορούν το φυσικό αέριο γενικά, επέρχονται στη συζήτηση για το Κυπριακό. Δεν την καθορίζουν. Προτεραιότητα μας είναι η λύση του εθνικού μας προβλήματος. 

Είστε υπέρ των οδυνηρών υποχωρήσεων σε σχέση με το φυσικό αέριο ώστε να ανοίξει ο δρόμος της λύσης; 

Είμαι υπέρ του να σταματήσουμε τις υπερβολές για το φυσικό αέριο. Υπερβολές που αποπροσανατολίζουν από τον εθνικό στόχο της επίλυσης του Κυπριακού. Γιατί μιλώντας κατά κόρον για την ΑΟΖ και το φυσικό αέριο, στο τέλος θα ξεχάσουμε την κατοχή.   

Με το ΔΗΚΟ του Νικόλα Παπαδόπουλου είναι περισσότερα αυτά που σας ενώνουν ή αυτά που σας χωρίζουν;

Μιλώ συχνά για την απαιτούμενη συναίνεση και ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ήταν και παραμένει για μένα αξιόπιστος συνομιλητής έστω και στα θέματα που έχουμε διαφορετικές απόψεις. 

Ποιο εν ζωή πρόσωπο εκτιμάτε περισσότερο;

Τον πατέρα μου που στα 98 του χρόνια, παραμένει αυθεντικός, δραστήριος και δεν έχει αποχωριστεί το κοπάδι του. 

Ποια ήταν η πιο έντονη συγκίνηση που βιώσατε ποτέ;

Η μαγική στιγμή της γέννησης του γιου μου. Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε και τη γυναίκα μου Μαρία για την ευτυχέστερη εμπειρία στη ζωή μου.

Τι βαριέστε περισσότερο απ’ όλα;

Τις αδιέξοδες αντιπαραθέσεις, τους αρνητικούς ανθρώπους, τη μιζέρια και την αδράνεια. 

Όταν δεν μιλάτε για πολιτική για ποια πράγματα σας αρέσει να συζητάτε;

Ο λίγος χρόνος, δυστυχώς, που έχω στη διάθεσή μου εκτός πολιτικής είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στις μεγάλες μου αγάπες. Το γιο μου Περικλή και τη σύζυγό μου Μαρία. 

Υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε για εσάς και δεν συνάδει με τη δημόσια εικόνα σας;

Πάντα εκφράζω αυτά που πιστεύω και όχι αυτά που θέλει κάποιος ν’ ακούσει. 

 SITE LEFT