Αβέρωφ Νεοφύτου
Πρόεδρος ΔΗΣΥ

Την Πρέσβειρα της Γαλλίας κ. . Salina Grenet Catalano και τον Πρέσβη της Ρωσίας κ. Stanislav Osadchiy υποδέχτηκε σήμερα στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού ο Πρόεδρος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου κ. Γιώργο Χατζηγεωργίου. Μετά το πέρας των συναντήσεων ο κ. Νεοφύτου δήλωσε τα εξής:

"Συναντηθήκαμε σήμερα τόσο με την Πρέσβειρα της Γαλλίας όσο και τον Πρέσβη της Ρωσίας. Εντός της εβδομάδας θα ολοκληρώσουμε τις επαφές μας με το σύνολο των Πρεσβευτών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τον Πρέσβη της Γερμανίας και της Ελλάδας. Στόχος μας είναι και να ενημερωθούμε αλλά και να ενημερώσουμε τους Πρέσβεις τόσο για τις θέσεις μας όσο και για τη θέλησή μας στην επικείμενη άτυπη πενταμερή, να βρούμε όσο περνά από το χέρι μας ως ελληνοκυπριακή πλευρά, λύση του κυπριακού προβλήματος.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θα καταβάλουμε στα μέτρα των δυνατοτήτων μας, να ενεργοποιήσουμε όσο μπορούμε και να ενημερώσουμε τον διεθνή παράγοντα για το πόσο αναγκαίο είναι για την ασφάλεια και την ειρήνη της περιοχής η εξεύρεση μιας σωστής και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο το συμφωνημένο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Και εξήγησα στους πρέσβεις και θα εξηγήσω σε όλους τους συνομιλητές μου εντός και εκτός Κύπρου. Για εμάς στον Δημοκρατικό Συναγερμό, η θέση της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, μας βρίσκει σύμφωνους. Θα είναι μια πιο λειτουργική λύση, με τις δύο περιοχές να έχουν σχεδόν μια πλήρη αυτονομία στα της καθημερινότητας των πολιτών. Στις πολύ περιορισμένες εξουσίες που θα μείνουν στην κεντρική κυβέρνηση, που θα διασφαλίζει τη μία κυριαρχία και το ένα κράτος, δεν έχουμε πρόβλημα ως Δημοκρατικός Συναγερμός να δεχτούμε την πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Για εμάς ήταν και παραμένει εθνική προτεραιότητα η επίλυση του κυπριακού προβλήματος και καλούμε με πολύ σεμνότητα όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να επικεντρωθούμε σ’ αυτό το εθνικό ζήτημα χωρίς να παραβλέπουμε τ’ άλλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

Χωρίς τόπο δεν υπάρχει μέλλον και επειδή τα πράγματα τρέχουν, ο διεθνής παράγοντας ενεργοποιείται. Είναι και λάθος μήνυμα να στέλνουμε στη διεθνή κοινότητα να ενδιαφέρονται οι Ρώσοι, οι Αμερικάνοι, οι Άγγλοι, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, τα Ηνωμένα Έθνη και να φεύγει ενδεχομένως λανθασμένο μήνυμα ότι το κυπριακό για τους Κύπριους, ούτε καν δευτερεύον θέμα είναι. Για εμάς στον Δημοκρατικό Συναγερμό ήταν και παραμένει ύψιστη εθνική μας υποχρέωση".

15/2/2021

 SITE LEFT