Νίκος Τορναρίτης
Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ κ. Νίκος Τορναρίτης συμμετείχε σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τήρηση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της Τουρκίας έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

Ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε στη δυσλειτουργία των ανεξάρτητων θεσμών και στο ολοένα διευρυνόμενο δημοκρατικό έλλειμμα στην Τουρκία. Επισήμανε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ερντογάν έχει απομακρύνει τη χώρα από δημοκρατικές αρχές και αξίες και το κράτος δικαίου και ότι η Τουρκία οδεύει προς ένα αυταρχικό καθεστώς.  Ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης περιφρόνησης των αποφάσεων διεθνών δικαστηρίων, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης, χιλιάδες Τούρκοι πολίτες, όπως οι Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Οσμάν Καβαλά παραμένουν στη φυλακή χωρίς να έχουν καν δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Ο Κύπριος βουλευτής στηλίτευσε επίσης τη μη ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η εξωτερική πολιτική του Προέδρου Ερντογάν, τόνισε, βασίζεται στον αναθεωρητισμό και τον επεκτατισμό και στοχεύει σε περιφερειακή  ηγεμονία της Τουρκίας.

Η Τουρκία, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης, έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, επιδιώκοντας αντ' αυτού λύση «δύο κρατών», ενώ ενισχύει, παράλληλα, τη στρατιωτική της παρουσία στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιδιώκει να διαιωνίσει την κυριαρχία της στην υποτελή σε αυτήν παράνομη διοίκηση των κατεχομένων.      

                        

Η Τουρκία, τόνισε ο κ. Τορναρίτης, εντείνει την προκλητικότητά της, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Κύπρου και της Ελλάδας, σε έδαφος και θάλασσα, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Τορναρίτης προειδοποίησε ότι, αν η διεθνής κοινότητα συνεχίσει να ανέχεται την προκλητική συμπεριφορά και τις παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση όχι μόνο δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά θα συνεχίσει να επιδεινώνεται και προέτρεψε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να λάβουν άμεσα μέτρα, ώστε η Τουρκία να αλλάξει στάση και να ευθυγραμμιστεί με τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

12.10.2022

 SITE LEFT