Αννίτα Δημητρίου
Πρόεδρος Βουλής, Πρόεδρος ΔΗΣΥ

Η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αννίτα Δημητρίου ενημέρωσε μέσω επιστολής τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Μάνφρεντ Βέμπερ για τις εξελίξεις στο κυπριακό και τις πρόσφατες αρνητικές προεκτάσεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Η κ. Δημητρίου σημειώνει ότι έγιναν αγοροπωλησίες περιουσίας ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας μέσα από θολά κανάλια και διαδικασίες και υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι από την τουρκική εισβολή του 1974, η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου παραμένει ακατοίκητη, καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους για σταδιακό άνοιγμα της περιοχής προς οικονομική και πολιτική εκμετάλλευση. Τέτοιες τακτικές που έχουν ως στόχο την αλλαγή του στάτους κβο με τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους αντίκεινται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ειδικότερα στα ψηφίσματα 550 και 789 και στην Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιουλίου 2021, όπου καλείται η Τουρκία να αναστρέψει τις μονομερείς ενέργειές της.

«Οι παράνομες αυτές ενέργειες της Τουρκίας, υπονομεύουν τις προοπτικές μιας συνολικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, του οποίου το περιουσιακό ζήτημα αποτελεί βασική πτυχή» υπογραμμίζει η κ. Δημητρίου και καταγγέλλει την Τουρκία για μεθόδευση των διχοτομικών της στόχων μέσω της «Επιτροπής Ακίνητης Iδιοκτησίας».

Η κ. Δημητρίου επαναλαμβάνει εκ νέου στην επιστολή της, πως η Ελληνοκυπριακή πλευρά καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων το συντομότερο, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλαμβάνει ενεργότερο ρόλο στη διαδικασία.

Εν μέσω της αυξανόμενης αστάθειας στον κόσμο, η επιλεκτική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας έναντι κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, στη βάση της λογικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών, ενθαρρύνει κράτη με αναθεωρητικές πολιτικές να προχωρούν στην υλοποίηση των επεκτατικών τους σχεδιασμών, σημειώνει καταληκτικά η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Καλεί δε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να καταδικάσει τη συνεχιζόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο αλλά και να ασκήσει όλη του την επιρροή ώστε η Τουρκία να εγκαταλείψει τις παράνομες ενέργειές της στα Βαρώσια και να συνεργαστεί με καλή θέληση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

8.5.2023

 SITE LEFT