Αβέρωφ Νεοφύτου
Πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού

Γραπτή Δήλωση Προέδρου ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου

Ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση των 8 προτάσεων νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού μέσα από τις οποίες δίνουμε κίνητρα στους συμπολίτες μας δανειολήπτες για να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βρουν λύσεις με τις τράπεζες τους για να μειώσουν ή και να ξοφλήσουν ακόμη τα δάνειά τους.

Μέσα από αυτές τις προτάσεις νόμου θέλουμε να δώσουμε χειροπιαστές λύσεις προς τους πολίτες, τα νοικοκυριά, και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μπορούν αφενός να αφαιρέσουν βαρίδια από τα πόδια τους και αφετέρου να μειωθούν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια κάτι που θα ενισχύσει και την οικονομία της χώρας.

Θέλω να θυμίσω πως οι 7 προτάσεις νόμου ισχύουν και σήμερα και αυτό που θα γίνει είναι να ανανεωθούν για ακόμη ένα χρόνο, και αφορούν την άμεση απαλλαγή από μια σειρά από φόρους,  (Μεταβιβαστικά τέλη, Φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, Φόρο Εισοδήματος, Εταιρικό φόρο, Κόστος χαρτοσήμων,  ΦΠΑ, Εισφορά για την Άμυνα), όταν οι δανειολήπτες ανταλλάσουν περιουσία για διευθέτηση δανείου, ή όταν πωλούν περιουσία σε τρίτα πρόσωπα για διευθέτηση δανείου πάντα ή όταν πωλούν ή παραχωρείται ακίνητη περιουσία σε συγγενείς ή συνδεδεμένες εταιρίες. Μέσα από αυτές τις προτάσεις διευθετείται επίσης πως αν η τιμή πώλησης είναι μεγαλύτερη από το ποσό του χρέους τότε ο φόρος θα καταβάλλεται μόνο στο ποσό της διαφοράς.

Επίσης, με την 8η πρόταση νόμου , που είναι μια νέα πρόταση, διορθώνουμε μια στρέβλωση που μέχρι σήμερα λειτουργεί ανασταλτικά για τη διευθέτηση χρέους. Στοχεύει, η πρόταση νόμου, να μην θεωρείται η διαγραφή  χρέους, στα πλαίσια διευθέτησης οφειλής, ως λογιστικό κέρδος και ως εκ τούτου να μην καταβάλλεται έκτακτη εισφορά για λογιζόμενη διανομή μερίσματος.

Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, όσο και όλα τα μέλη αλλά και όλα τα κόμματα στο κοινοβούλιο για τη θετική τους στάση στη σημερινή συνεδρίαση. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω τη θετική συνεισφορά του Υπουργείου Οικονομικών και του ίδιου του Υπουργού προσωπικά για τη συμβολή τους για να έχουμε σήμερα αυτές τις χειροπιαστές λύσεις ενώπιον μας. Στόχος όλων είναι να οδηγηθούν στην ολομέλεια εντός Νοεμβρίου και να υπερψηφιστούν ούτως ώστε να συνεχίσουμε να δίνουμε αυτά τα κίνητρα στους συμπολίτες μας.

Λευκωσία, 29 Οκτωβρίου 2019

 SITE LEFT