Φίλες και Φίλοι,

Η ΜΕΓAΛΗ ΕΙΚOΝΑ

Εµείς στον Δηµοκρατικό Συναγερµό είµαστε περήφανοι. Γιατί, χωρίς τον ∆ηµοκρατικό Συναγερµό και τον αείµνηστο Γλαύκο Κληρίδη,    η Κύπρος δεν θα ήταν σήµερα µέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Αυτή είναι η µεγάλη εικόνα και αυτήν είναι που καλούµαστε να περιφρουρήσουµε. Αυτή είναι η µάχη που δίνουµε. Να κρατήσουµε την Ευρωπαϊκή Ένωση πραγµατικά ενωµένη και δυνατή.

Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚOΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ

Είµαστε µια µεγάλη παράταξη. Ουδέποτε περιορίσαµε τον εαυτό µας σε µικρά όνειρα και σε µικρές πράξεις. Είµαστε η παράταξη των µεγάλων στόχων γι’ αυτή τη µικρή χώρα.

Και είµαστε περήφανοι γι’ αυτό:

Η παράταξη µας είναι, που έφερε στην Κύπρο την αντιπροσωπευτική δηµοκρατία, την ανεκτικότητα, την εθνική συµφιλίωση, τον εκσυγχρονισµό κοινωνίας και πολιτικής.

Είναι η παράταξή µας, που µε µπροστάρη τον Γλαύκο Κληρίδη, µας οδήγησε στη µοναδική επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2013 ο Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε τα οικονοµικά συντρίµµια της Κύπρου και πέτυχε την ανάκαµψη.

ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΑΣ,
Η ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ

Η μεσαία τάξη αποδείχθηκε, για μια ακόμη φορά, η ραχοκοκαλιά πάνω στην οποία στηρίχθηκε η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της οικονομίας.

Σε αυτούς απευθυνόμαστε. Και σ’ όλους τους πολίτες. Στους σοβαρούς, τους μετρημένους, τους παραγωγικούς Κύπριους, αλλά ιδιαίτερα στους γεμάτους δημιουργικότητα και φιλοδοξία νέους μας.

Ακόμα και μέσα στη μεγάλη κρίση, πετύχαμε να μειώσουμε φόρους. Καταργήσαμε το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, μειώσαμε φόρους στα καύσιμα, θα μηδενίσουμε το φόρο κατανάλωσης στα οχήματα και θεσπίζουμε σειρά κινήτρων για να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα.

ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Στην δεκαετία διακυβέρνησης Κληρίδη, το Κυπριακό κράτος πέτυχε την πλήρη εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, βάζοντας την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη θητεία του Νίκου Αναστασιάδη, δημιουργείται επιτέλους το σύγχρονο κράτος που αξίζει να έχει ο κάθε Κύπριος πολίτης.

Πάνω από 240 μεταρρυθμίσεις προωθήθηκαν την προηγούμενη πενταετία. Μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, τη θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, την δημιουργία σημαντικών υφυπουργείων, την εμπορικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού, τη σταδιακή κατάργηση του καταλόγου διοριστέων, τη δρομολόγηση του ΓΕΣΥ και της αυτονόμησης των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων.

Σήμερα, προωθούνται κορυφαίες αλλαγές. Μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Δημόσια Υπηρεσία, στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, στη Γεωργική Ασφάλιση, την Προσφυγική Πολιτική, την Περιφερειακή και Οικοδομική Ανάπτυξη.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΎΣΤΗΜΑ

Στην αγωνία μας να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που συζητούνται στην Κύπρο για δεκαετίες, ίσως κάναμε και λάθη. Ίσως δεν λάβαμε υπόψη, όσο θα έπρεπε, τις απόψεις των ανθρώπων που καλούνται να εφαρμόσουν κάποιες από τις σχεδιαζόμενες πολιτικές. Αυτό συνέβη στην εκπαίδευσή μας. Αν κάναμε κάποιους λάθος χειρισμούς, δεν ήταν από πρόθεση. Αντιθέτως, υπήρξαν προϊόν της αγωνίας μας να προχωρήσουμε στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Σήμερα, χρειαζόμαστε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που η συμμετοχή και ο σεβασμός στο εκπαιδευτικό λειτούργημα θα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο.

Μόνο έτσι θα πετύχουμε η παιδεία μας να φέρει τους μαθητές στο επίκεντρο.

Χρειάζεται να οριοθετήσουμε τους στόχους μιας ευρείας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που θα αναβαθμίζει δραστικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Και θα απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνατότητες των παιδιών μας.

Και αν χρειαστεί να επενδύσουμε περισσότερα, να το κάνουμε. Διότι η παιδεία ενός τόπου είναι επένδυση, δεν αποτελεί έξοδο!

ΜΕΓΑΛYΤΕΡΗ ΣΥΝΑIΝΕΣΗ
ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓH
ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟY ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ
ΥΓΕIΑΣ

Κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων, πρέπει να έχει πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας και να επιλέγει ελεύθερα τον γιατρό του.

Όλοι έχουμε ψηφίσει τα νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση.

Παρά τις μεγάλες διαφορές στη φιλοσοφία που είχαμε, δώσαμε όλα τα εφόδια και εγκρίναμε τους σχεδιασμούς που προώθησαν οι αρμόδιοι φορείς. Οι εισφορές έχουν ήδη αρχίσει να τρέχουν. Επιστροφή, δεν υπάρχει και το έχω ξεκαθαρίσει από καιρό. Ούτε αναβολές, ούτε αναστολές.

Το ΓΕΣΥ όμως, η μεγαλύτερη σύγχρονη κοινωνική μεταρρύθμιση, δεν θα πετύχει, εάν συνεχίσει να αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης.

ΓΕΣΥ χωρίς γιατρούς δεν γίνεται. Και αλίμονο αν από το σημερινό πεπαλαιωμένο σύστημα καταλήξουμε σ’ ένα άλλο, όπου ο πολίτης θα καλείται να πληρώνει διπλά και να μην απολαμβάνει τις υπηρεσίες που δικαιούται.

Γι’ αυτό χρειάζεται όλοι να χαμηλώσουν τους τόνους. Να συνεχιστεί ένας παραγωγικός διάλογος αντί της δημόσιας διαμάχης. Και όσοι πραγματικά νοιάζονται για το ΓΕΣΥ και την υγεία των πολιτών, ας πάψουν να στήνουν την αντίθετη άποψη στο εκτελεστικό απόσπασμα. Γιατί η υγεία δεν είναι και δεν προσφέρεται ως επικοινωνιακό εργαλείο για κανένα.

Η ΕΘΝΙΚΉ ΜΑΣ ΚΑΤΑΓΩΓΉ

Μας ενώνει ο καλώς νοούμενος πατριωτισμός και ο πατριωτικός ρεαλισμός. Η διαρκής μάχη για να ζει ο λαός μας ελεύθερος, ανάμεσα σε άλλους, ελεύθερους λαούς.

Κάποιοι έχουν μπερδέψει τον υγιή πατριωτισμό με τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία.

Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, υγιής πατριωτισμός είναι ο σεβασμός στην ιστορία και την παράδοσή μας.

Η αναζήτηση της εθνικής προόδου. Η σύνδεση με την πατρίδα και τα χώματά μας.

Και οι Ελληνοχριστιανικές μας αξίες. Αυτά συνθέτουν το DNA του Δημοκρατικού Συναγερμού.

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ
ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ
ΤΟΥ ΥΓΙΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ

Ο επικίνδυνος φανατισμός των ακραίων και η ανιστόρητη αδιαφορία των απάτριδων, αποτελούν τους εχθρούς του υγιούς πατριωτισμού. Κανένας λαός δεν προόδευσε βρισκόμενος στην εθνική απομόνωση και κανένα έθνος δεν επέζησε όταν απαρνήθηκε την ταυτότητά του.

Είναι υποχρέωση μας να σταθούμε απέναντι και στις δύο αυτές προσεγγίσεις.

Και απαντούμε σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να αφαιρέσουν την εθνική καταγωγή και την Ελληνικότητα του Κυπριακού Ελληνισμού, ότι η προσπάθεια τους όχι μόνο είναι μάταιη, αλλά είναι και εις βάρος της δυνατότητας να ζήσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί σ’ αυτό τον τόπο.

Η ειρηνική συμβίωση που πηγαία επιθυμούμε, μόνο στον αλληλοσεβασμό του ενός προς τον άλλο μπορεί να στηριχθεί.

Απαντούμε επίσης και στους ακραίους, που οραματίζονται μια Κύπρο εχθρική προς τον έξω κόσμο, μια Κύπρο περιχαρακωμένη και μίζερη.

Βλέπουμε το κακό που προκάλεσαν οι προσεγγίσεις ομοίων τους σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Παρακολουθούμε την οπισθοδρόμηση, την εχθρότητα και την έλλειψη δημοκρατικότητας που τους διακατέχει.

Δεν μπορούμε εμείς, του Δημοκρατικού Συναγερμού, να αφήσουμε την Κυπριακή κοινωνία - ειδικά τους νέους μας - να παρασύρονται από πατριωτικά καθρεφτάκια που σήμερα πλασάρονται, με αποτέλεσμα να κάνουν την πατρίδα μας μικρότερη. Να θέτουν την πατρίδα μας στο περιθώριο.

Πραγματικός πατριώτης είναι εκείνος που δεν θέλει να παραδώσει τη χώρα του μικρότερη στις επόμενες γενιές!

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό μας ενώνει πρώτα και κύρια, η αγωνία για την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας.

Ειδικά αυτή την περίοδο, που η διεθνής συγκυρία δημιουργεί ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για το Κυπριακό.

Ειδικά σήμερα, που αναστηλώσαμε την αξιοπιστία μας. Που αποκτούμε ξανά κύρος σε όλο τον κόσμο. Που στήνουμε την ισχυρή συμμαχία της ενέργειας και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό μας πλούτο.

Έχουμε μάθει στο Κυπριακό να ασχολούμαστε αποκλειστικά με τον φόβο. Και παράλληλα να προβάλλουμε πάντα τα προβλήματα μιας πιθανής λύσης.

Τώρα όμως είναι η ώρα να πετύχουμε με αυτοπεποίθηση τους διαχρονικούς μας στόχους.

Δεν υπάρχει ασφαλές μέλλον για τον Κυπριακό Ελληνισμό όταν εντός της νήσου βρίσκονται τουρκικά στρατεύματα και ξένα κυριαρχικά δικαιώματα.

Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, το τονίζω και το επαναλαμβάνω, είναι το μόνο προσφερόμενο μοντέλο για να απαλλαγούμε από την κατοχή.

Και με την αποκέντρωση εξουσιών που έχει προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορούμε να επιλύσουμε το θέμα της λειτουργικότητας. Νοουμένου, πάντα, ότι θα διασφαλίζεται η μία κυριαρχία, η μία διεθνής προσωπικότητα, η μία ιθαγένεια, η μία οικονομία, η μία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και ο ενιαίος εναέριος χώρος.

Η ασφάλεια μας, αποτελεί την κυρίαρχη μας προτεραιότητα.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κύπρος, αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφάλεια για όλους τους πολίτες της. Σεβόμαστε την όποια ανασφάλεια αισθάνονται οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας. Απαιτούμε όμως και τον σεβασμό στη δική μας ανασφάλεια έναντι της Τουρκίας. Και γι’ αυτό τους καλούμε σε αναζήτηση των διεθνών και Ευρωπαϊκών εκείνων μηχανισμών, που θα προκαλούν αίσθημα ασφάλειας σε όλους.

Στεκόμαστε δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην προσπάθεια να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, για ν’ αρχίσει το συντομότερο ο διάλογος. Και το πλαίσιο Γκουτέρες αποτελεί την καλύτερη βάση που είχαμε πετύχει ποτέ, για να φτάσουμε στην απαλλαγή από την κατοχή και τις αβάστακτες συνέπειες της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο.

Και εμείς του Δημοκρατικού Συναγερμού γνωρίζουμε πολύ καλά, πως η αναζήτηση του ιδεατού, χειροτερεύει και το εφικτό.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Στην Ευρώπη, όπου καταργήθηκαν τα εσωτερικά σύνορα, δεν μπορεί παρά να είναι καλά προστατευμένα τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Στην Ευρώπη, που ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δεδομένος, αυτό δεν μπορεί να λειτουργεί εις βάρος της φυσικής και οικονομικής ασφάλειας των ίδιων των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της μετανάστευσης, δεν είναι εργαλείο κατά του μετανάστη, όπως προσπαθεί η αριστερά να μας πείσει. Αντιθέτως, είναι εφόδιο για τον αληθινό μετανάστη, που έρχεται για να αποφύγει πραγματικούς και όχι ψεύτικους προσωπικούς κινδύνους.

Σ’ αυτόν τον μετανάστη, που οι ακραίοι θέλουν να τον αντιμετωπίζουμε χωρίς ανθρώπινα συναισθήματα, εμείς συμπαραστεκόμαστε. Σ’ αυτόν όμως και μόνο. Όχι σε όσους έρχονται για να εκμεταλλευθούν το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος.

Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη δεν έχει πάρει τη θέση που της αξίζει στην καρδιά των πολιτών.

Είναι όμως η καταστροφή της, αυτό που οραματίζονται οι λαϊκιστές και οι δημαγωγοί των δύο άκρων, η απάντηση;

Η δική μας απάντησή είναι μία και ξεκάθαρη. Δεν θα αφήσουμε τους λαϊκιστές να καταστρέψουν αυτό που με τόσο κόπο η κυπριακή κοινωνία έχει κτίσει. Και αν η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια δεν προχώρησε όσο έπρεπε, ήρθε τώρα η ώρα να το κάνει.

Να προχωρήσει, πιο ενωμένη, πιο δυνατή, να παρέχει ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες στα έθνη και τους πολίτες. Μια Ευρώπη ασφάλειας εσωτερικής, αλλά και εξωτερικής. Με τη δημιουργία των δικών της αμυντικών μηχανισμών που δεν θα την αφήνουν να εξαρτάται από τρίτους.

Αυτό το νέο κεφάλαιο για την Ευρώπη μπορούν να το ανοίξουν μόνο όσοι πιστεύουν στην Ευρώπη. Όπως πιστεύουμε εμείς, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, η μεγάλη Ευρωπαϊκή παράταξη της Κύπρου.