Λευτέρης Χριστοφόρου

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γεννήθηκε το 1963 στο κατεχόμενο χωριό Πραστειό Αμμοχώστου.

Σπούδασε με υποτροφία Οικονομικά και αποφοίτησε με Άριστα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε με Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Εργάστηκε στο Χρηματοπιστωτικό Τομέα τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και απέκτησε σημαντική πείρα στα Χρηματοοικονομικά και Τραπεζικά θέματα.

Αναμίχθηκε στη πολιτική από τα μαθητικά του χρόνια και την περίοδο 1976-1981 υπήρξε μέλος της Μαθητικής Κίνησης (MA.KI.) και της Νεολαίας του ΔH.ΣY. (ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ.). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ελλάδα ήταν στέλεχος της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων Πρωτοπορία, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ.

Υπηρέτησε ως Επαρχιακός Γραμματέας της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ. Αμμοχώστου από το 1993 μέχρι το 1996.

Το 1996 εξελέγην Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Διετέλεσε, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού, καθώς και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων – Εγκλωβισμένων – Αγνοουμένων - Παθόντων, της Επιτροπής Εσωτερικών και της Επιτροπής Οικονομικών.

Συμμετείχε στη διεθνή αντιπροσωπία της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση των Ορθοδόξων Βουλευτών. Εξελέγην στη Διεθνή Γραμματεία της Οργάνωσης όπου, μαζί με άλλους συνάδελφους Βουλευτές από άλλες χώρες, ανέλαβε σημαντικές αποστολές για στήριξη των Ορθοδόξων λαών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2004 ορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το 2014 εξελέγην Ευρωβουλευτής, αξίωμα στο οποίο έχει επανεκλεγεί το 2019.

Υπηρέτησε το Δημοκρατικό Συναγερμό από διάφορα αξιώματα και σήμερα είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ.

Είναι νυμφευμένος με τη Διαμάντω Ορθοδόξου και πατέρας δύο παιδιών, του Παναγιώτη και της Λουκίας.


Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕPP)

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), είναι ένα κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα που υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ιδρύθηκε το 1976 και διέπεται από τις ιδεολογικές αρχές της χριστιανοδημοκρατίας και του φιλελεύθερου συντηρητισμού. Το ΕΛΚ είναι το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 1999 και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το 2002 αφού κατέχει την πλειοψηφία των εθνικών αντιπροσώπων των Κρατών Μελών σε όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αποτελείται από εθνικά πολιτικά κόμματα τα οποία στο σύνολό τους είναι 73 και προέρχονται από 39 Ευρωπαϊκές χώρες. Επί του παρόντος συμπεριλαμβάνει 15 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 6 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Στην πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ ανήκουν 13 επίτροποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της), ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα 270 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

O Δημοκρατικός Συναγερμός ανήκει στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος.

Άρθρα Ευρωβουλευτών